Saslušana dva svedoka u suđenju za ubistvo Ivanovića, odložena ročišta, naredno 22. februara

FOTO: RTV Kim
FOTO: RTV Kim

U Osnovnom sudu u Prištini završeno je saslušanje svedoka Z.V. i Z.O. u slučaju ubistva predsednika GI SDP Olivera Ivanovića. Naredno ročište zakazano je za 22. februar, iako je planirano da se ročišta održe danas, sutra i prekosutra, a zbog jednog od advokata koji je oboleo od kovida.

Svedok D.J. koji je takođe danas trebao da se pojavi pred sudom nije prisutan zbog smrtnog slučaja u porodici, o čemu je obavestio sudiju. Datum njegovog saslušanja biće naknadno određen.

Branilac optuženog Marka Rošića advokat Mahmut Haljimi je sprečen da prisustvuje ročištu zbog pozitivnog testa na koronavirus, pa će njegovog klijenta danas zastupati advokat Fatos Bećiri.

Svedok Z.V. je kazao da je u vreme ubistva Olivera Ivanovića bio rukovodilac tehničke sluzbe u JP Elektrokosmet, te da je bio zadužen za „održavanje električne energije na severu Kosova“, ne navodeći šta mu je aktuelno zaduženje niti gde radi.

On je potvrdio da je ulica Sutjeska u kojoj je ubijen lider GI SDP bila u njegovoj nadležnosti.

Z.V. je rekao da su u ovoj ulici 5. januara 2018. godine imali intervenciju, što može i da dokumentuje.

Na pitanje tužioca da li je električni stub na kome je vršena intervencija napajao strujom kancelariju GI SDP, svedok je kazao da misli da jeste.

Prema iskazu Z.V. od 5. januara do kraja tog meseca, a po njegovim saznanjima, u istoj ulici više nije bilo intervencija na instalacijama.

Ispitivanje svedoka Z.V. je ubrzo nakon ovih navoda završeno.

Drugi svedok Z.O. je rekao da je u januaru 2018. godine radio u distribuciji Elektro Kosovo kao dispečer i potvrdio da je bio odgovoran i za ulicu Sutjeska.

Kazao je da misli da je poslednji kvar u ovoj ulici prijavljen 5. januara i da ne zna ko je isti prijavio. Dodao je i da je kvar otklonjen isti dan.

Takođe je potvrdio da je stub na kome je prijavljen kvar snabdevao strujom kancelariju GI SDP.

Rekao je i da posle ovog datuma nije bilo planskih isključenja struje.

Na pitanje advokata Faruka Korenice koji zastupa Nedeljka Spasojevića, da li mu je poznato da je na električnom stubu koji se nalazi u ulici Sutjeska bilo nadzorne kamere, svedok je odgovorio da mu to nije poznato.

Oba današnja svedoka su navela da ne poznaju optuženu Silvanu Arsović.

Advokat Tom Gaši je zatražio zamenu mere pritvora kućnim pritvorom za njegovog klijenta Radeta Basaru, navodeći da „Kosovo nije dovoljno bogato da na Basaru troši 30 evra dnevno“ i da je „kućni pritvor druga najteža mera“.

Meru kućnog pritvora za Nedeljka Spasojevića je zatražio njegov branilac Faruk Korenica.

Kućni pritvor je zatražen i za Marka Rošića.

Pretresi prethodno zakazani za sutra i prekosutra, 19. i 20. januar, su odloženi, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta.

Na narednim ročištima koja su zakazana za 22, 28. februar i 4. mart predviđeno je saslušanje svedoka R.R, A.J, N.R. i D.J.

Novo ročište održano je samo dva dana nakon što je u Kosovskoj Mitrovici i Beogradu obeležena četvorogodišnjica ubistva Olivera Ivanovića.

Kao i prethodnih godina i ovog 16. januara su se u Kosovskoj Mitrovici održala dva pomena, na mestu gde je Ivanović ubijen, odnosno ispred prostorija Ivanovićeve stranke.

Prvi je održan u organizaciji prijatelja i saboraca Olivera Ivanovića, kojem je prisustvovalo više od sto ljudi, među kojima i aktivisti iz Beograda – lideri pokreta „Ne davimo Begrad“, predstavnici Narodne stranke i Lokalnog fronta. U međuvremenu su na istom mestu sveće zapalili i članovi ove građanske inicijative, zajedno sa bivšim ministrom u Vladi Srbije i političarem, Rasimom Ljajićem.

Godišnjica je obeležena i u Beogradu u dva navrata. Prvo uz protestnu šetnju pod sloganom „Ko je ubio Olivera“, a potom i paljenjem sveća u crkvi Sv. Marka u prisustvu porodice, prijatelja, građana, opozicionih aktivista i političara. Drugom pomenu prisustvovavao je državni vrh sa Ivanovićevom nevenčanom suprugom Milenom Popović i najmlađim sinom.

O pomenu u Mitrovici čitajte u:

„Nerasvetljeno ubistvo Ivanovića sramota za Beograd, Prištinu i međunarodnu zajednicu“

Oliver Ivanović, hronologija događaja na četvorogodišnjicu ubistva

Ivanovićev bratanac: Sprega politike i kriminala koštala je Olivera života

Podsetimo, postupak koji je u toku pred specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini, a koji se vodi po trećoj optužnici, počeo je 5. februara prošle godine.

Na optuženičkoj klupi za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića terete se Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović i Rade Basara. Dragiša Marković i Žarko Jovanović terete se za zloupotrebu službenog položaja.

Advokati okrivljenih od početka postupka ostaju pri svojim ranijim iskazima – da njihovi branjenici nisu krivi i da oni koji su u pritvoru treba da se puste da se brane sa slobode. Smatraju da je optužnica teško dokaziva i da nije potkrepljena.

Sa suđenjem se krenulo 6. i 7. jula prošle godine, a kada je, i između ostalog saopšteno da će porodica Ivanović učestvovati u postupku kao oštećena strana i da će imati svog predstavnika. Potom je 30. avgusta usledilo ispitivanje prvih svedoka, koje se nastavilo novembra  i decembra, a kada se među novim svedocima na suđenju našla i predsednica GI „SDP“ Ksenija Božović.

U 2021. godini održano je ukupno pet ročišta od čega je u novembru sud zasedao tri dana zaredom.

Na svim ročištima su advokati optuženih ali i brojni analitičari sa srpske strane kritikovali da je optužnica tanka – neutemeljena, nepotpuna i nepotkrepljena i da se ceo proces odvija vrlo sporo.

Od kraja avgusta 2021, kada se krenulo sa ispitivanjem prvih svedoka, kako je nedavno u novogodišnjem intervjuu za KoSSev kazao advokat Ljubomir Pantović, svoje iskaze je dala nekolicina njih, između četiri i šest, dok je predviđeno saslušanje čak 22.

Podsetimo, i u trećoj optužnici po kojoj se sada vodi postupak, spominju se Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su označeni kao vođe kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića.

Oni, međutim, tada nisu obuhvaćeni optužnicom zbog toga što kosovsko zakonodavstvo ne dozvoljava suđenje u odsustvu, a zbog čega je ujedno avgusta 2020. godine i podnet nalog za hapšenje Radoičića.

Isti ovaj nalog, međutim, ukinut je početkom prošle godine godine, a po zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova upućenom Osnovnom sudu u Prištini.

Kako su tada naveli iz Specijalnog tužilaštva obrazlažući ovaj zahtev – reč je o „unutrašnjoj i poverljivoj stvari o čemu se ne mogu izjasniti“, preneo je Kallxo.

Mediji su takođe objavili navodnu odluku Osnovnog suda u Prištini, u kojoj se navodi da je jedan od razloga za podnošenje zahteva za ukidanje naloga to što Radoičić, od trenutka izdavanja istog – avgusta 2020, nije priveden pred pravosudne organe.

U decembru 2021. je obelodanjena lista američkog ministarstva finansija sa 13 biznismena i ljudi sa Severa koji su se našli pod američkim sankcijama, a među njima su i imena sa optužnice, odnosno imena koja se spominju u optužnici za ubistvo Olivera Ivanovića: Milan Radoičić, Zvonko Veselinović, Žarko Veselinović, Željko Bojić, Marko Rošić i Milan Mihailović.

Lider GI SDP, Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Skoro dve godine kasnije – 2. decembra, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prvu optužnicu. Danas se postupak vodi po trećoj optužnici i prema ocenama advokata i stručnjaka, ne nazire mu se kraj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.