TV N1 dobila pretnje, Safe Journalists reaguje, policija upozorava i novinare da ne idu na blokade, NUNS zabrinut

FOTO: Kreni – Promeni

Televizija N1 dobila je pretnje upućene zaposlenima i njihovim porodicama u petak, 3. decembra, uoči protesta koji su najavljeni širom zemlje u subotu. Udruženja reaguju, dok policija za to vreme, pored građana i aktivista, upozorava i novinare u pojedinim mestima da ne idu na blokade (video snimak dole). NUNS izražava bojazan za bezbednost novinara izveštavajući o više slučajeva zastrašivanja novinara od strane policije. Poziva MUP da novinarima obezbedi nesmetan rad danas.

Dobili su pretnje putem tvitera i imejla. Objavom na Tviteru korisnik @JerinaOpicena pozvala je ljude da provale u studije N1, zaustave emitovanje bez ikakvog nasilja i izbace osoblje N1, saopštili su prvo ova televizija a potom i mreža novinarskih udruženja iz regiona Safe Journalists.

„U subotu kada @N1infoBG počne sa huškanjem na bratoubilački rat, upasti na @N1infoBG prekinuti program, ne vršiti nasilje, sve ih isterati na ulicu. Ne može niko ilegalno poslovati u Srbiji, propagirati fašizam, pozivati na građanski rat. Ako država ne reaguje #Mi333 hoćemo“.

Druga pretnja stigla je na redakcijski imejl od čoveka koji se predstavio kao Simo Perić.

„Moje podatke imate. Nije lažni profil. Želim reći da sutra ne plačete šta se dogodilo ili šta se vašim bližnjim dogodilo. VI , baš VI , N1 ste uzrok , povod i bićete žrtve. Ne vjerujete?“.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Željko Bodrožić rekao je da „kampanja protiv ove televizije traje godinama“.

„Ovakve pretnje su posledica uzavrele atmosfere u društvu. O tome svedoči i podatak da su kolege sa televizije N1 i tokom ove noći dobijale nove pretnje i pritiske“, rekao je.

Ovo nije prvi put da je televizija N1 napadnuta. Njihovi novinari su pod stalnim pritiscima i napadima gde god da se nalaze. Mreža SJ u poslednjih 30 dana upozorava da se u Srbiji dešavaju ogromne nestabilnosti, pa se medijski radnici stalno nalaze u izuzetno opasnim situacijama.

Mreža Safejournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojoj članici NUNS-u u osudi ovih brutalnih pretnji, ali i izražava zabrinutost za bezbednost novinara u ovoj zemlji. Mreža SJ poziva srpske vlasti da deluju i zaštite novinare u Srbiji, istraže i identifikuju osobu koja je pretila N1 medijima. Takođe još jednom molimo predstavnike vlasti da učine sve što je u njihovoj moći da se ovakva atmosfera u društvu smiri.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju informisati sve domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Uputstvo NUNS-a za novinare

U susret današnjim najavama protesta, odnosno blokade puteva, oglasio se i NUNS sa uputstvom za zaštitu novinara.

„Imajući u vidu dešavanja na protestima koji se održavaju u poslednje vreme širom naše zemlje i situacije u kojima se novinari nalaze izveštavajući sa istih, pozivamo vas da ukoliko izveštavate sa protesta koji će se održavati tokom vikenda budete vidno obeleženi kao medijski radnici, da kod sebe imate press legitimacije ili press prsluke.

Ukoliko se nađete u nekoj neprijatnoj situaciji možete se obratiti za pomoć pravnicima udruženja na sledeće brojeve telefona:

  • NUNS 066/8822 008 (Marija Babić, pravnica) ili 066/8822 006 (Rade Đurić, pravnik)
  • NDNV 064 9288 740 (Veljko Milić, advokat)

Objavili su i vodiče:

Vodič za izveštavanje sa nasilnih protesta 

Webinar Izveštavanje iz neprijateljskog okruženja

Policija upozorava pojedine novinare da ne idu na blokadu

U međuvremenu stižu izveštaji iz raznih mesta u Srbiji, gde policija odlazi u privatne kuće i upozorava pojedince da ne smeju da blokiraju puteve, a ima izveštaja i da policija upozorava čak i medije.

Kako je TV N1 javila, policijska patrola iz Jagodine došla je jutros u prostorije portala „Central Media“ i upozorila urednika Gorana Jevremovića da danas ne ide na blokadu puteva, a slično se događalo i sa aktivistima i građanima u Nišu.

O protestima detaljnije u: Danas protesti širom Srbije: „Srbija nije na prodaju! Marš sa Drine!“

Urednik portala Goran Jevremović je za N1 izjavio da mu je policajac (vidi se na snimku) kazao da oni „imaju ovlašćenja da ga upozore da danas poštuje javni red i mir“.

„Policija je upozorila i moju saradnicu jutros, kazali su da je kolovođa blokade puta Jagodina-Kragujevac, „Kapija Levča“ u Gornjoj Sabanti prošle subote. Tada su nas policajci legitimisali, dobili smo prekršajni nalog da platimo kaznu, iako sam imao novinarsku legitimaciju, radili smo novinarski posao. Jutros su maltretirali njenu majku, ulazili u stan, koristili fiksni telefon, jer nije bila trenutno u stanu“, kaže za N1 Goran Jevremović, urednik portala „Central Media“.

Jevremović se žalio na prekršajnu prijavu policije sa blokade prošle subote na „Kapiji Levča“, a jutrošnji dolazak pripadnika MUP-a shvata kao nastavak pritisaka na njega i redakciju portal, odnosnu zabranu rada.

NUNS se još jednom oglasio jutros. Zabrinut je za bezbednost novinara zbog, kako su naveli, sprovođenja pritiska i zastrašivanja od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, budući da su već tokom ranih jutarnjih časova i prepodneva išli po domovima i redakcijama novinara i govorili da ne bi trebalo da izveštavaju sa protesta koji se dešavaju širom Srbije. U pojedinim slučajevima novinare su označavali i kao organizatore protesta koji su zakazani širom Srbije.

I oni su potvrdili da je policijska patrola iz Jagodine došla jutros u prostorije portala „Central Media“ i upozorila urednika Gorana Jevremovića da danas ne ide na blokadu puteva.

Podsetili su i na ranije slučajeve.

Nakon što je prošle subote novinarku Vranje News-a Milenu Dimić, MUP pozvao na informativni razgovor pa su je potom pustili kući uz izvinjenje i sa obrazloženjem da je u policiju pozvana greškom (postoji službena beleška o tome), pripadnici vranjske policije pojavili su se ponovo rano jutros na vratima privatnog stana Dejana Dimića i Milene Dimić, urednika i novinarke redakcije Vranje News. Novinarki su potom preneli upozorenje da se nikako ne pojavljuje na ekološkom protestu koji je za subotu u 13.45 zakazan u Vranju i da ukoliko ne posluša savet može dobiti krivičnu prijavu.

Juče je u ime NUNS–a i NDNV–a upućen apel policiji da uradi sve što je u svojoj moći da zaštiti novinare, poštuje pravo građana da budu informisani, i da novinarima i novinarkama omogući nesmetan rad.

„Uloga novinara i novinarki u svakom društvu je da izveštavaju o događajima koji su od javnog značaja, a ovo često znači i događaje koji su visoko rizični. Gore navedenim incidentima policija ili barem jedan njen deo je pokazao da ne razume ulogu novinarske profesije“, naveo je NUNS.

„Ovim potezima se samo pravi sve veći jaz nepoverenja u zaštitnike javnog reda i mira što nikome nije u interesu i zato još jednom apelujemo na pripadnike MUP – a da novinarima i drugim medijskim profesionalcima obezbede nesmetane uslove za rad, a na terenu ih dodatno zaštite. Takođe, od policije zahtevamo da ispita navedene incidente koji su načinjeni od strane pripadnika te institucije i o rezultatima izvesti javnost i novinarska i medijska udruženja“, zaključilo je Nezavisno udruženje novinara u saopštenju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.