Saradnja sa Beogradom neophodna za uspešan povratak

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Za uspešan povratak raseljnih neophadna je instuticaonalna saradnja sa Beogradom, izjavio je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić gostujući u emisiji RAZGOVOR RTK2.

“Ako želimo masovniji povratak Srba, Beograd mora da se uključi u ono što se zove institucionalna saradnja, kako bi zajedno pristupili rešavanju problema.Pre svega zbog razmene informacija koje su važne, ali i da bi sami povratnici videli da ne postoji politička barijera, dilema – da li je ova institucija prihvatljiva ili ne“, kazao je Jevtić.
 
U narednom periodu biće zatvoreni kolektivni centri u kojima su smeštena raseljena lica.
 
EU je u tu svrhu donirla određena sredstva koja će biti iskorišćena u rešavanju ovog problema. 
 
„Za početak u opštini Štrpce ponudućemo raseljnima mogućnost da ne žive u ovim uslovima, na taj način počinjemo sa zatvaranjem tih kolektivnih smeštaja, jer je sigurno bolje da te porodice imaju svoj dom, a ne da žive u smeštajima koji nemaju minimalne uslove“, naveo je Jevtić.
 
Uzurpirana imovina je velika prepreka u procesu povratka, ukazuje Jevtić i očekuje da će ubuduće institucije koje se bave pravosuđem, biti konkretnije i brže u odlučivanju i rešavanju imovinskog pitanja. 
 
“Svi ti slučajevi stoje u sudovima, važno je reštiti pitanje uzurpirane imovine, a jedino što ministarstvo može jeste da insistira na tome, jer je protivzakonito da vršimo pritisak na pravosudne organe“, rekao je Jevtić.
 
Sredstva koja su utrošena na povratak od osnivanja ministarstva su ogromna, ali ipak postoje neuspeli projekti povratka kao na primer u Babušu, Babljaku i Zočištu, jer su podseća Jevtić, u ovim mestima izgrađene kuće u kojima niko ne živi. 
 
„Međutim, od kada sam ja postao ministar izgrađeno je 200 kuća, a na konkretne projekte povratka i stabilizaciju zajednice utrošeno pet miliona evra, a svaki uložen cent predstavljaju porodice koje su u svojim kućama“, zaključio je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić u emisji RAZGOVOR.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.