Nedelja muzike na Severu Kosova za ugroženo stanovništvo

Muzičari na Severu Kosova ove nedelje preuzeli 'komandnu palicu' u mobilizaciji stanovništva za prikupljanje humanitarne pomoći za poplavama ugroženo stanovništvo u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Od večeras, pa do nedelje, svakodnevno se organizuju koncerti i festivali; kruna nedelje muzike – “Northcity Jazz&Blues Festival Kosovska Mitrovica

Mladi rok, pank, hevimetal i alternativni muzičari Severnog Kosova se spremaju za večerašnji veliki zajednički koncert na otvorenom. Koncert na trgu “Braća Milić” u Kosovskoj Mitrovici, počinje večeras u 18 časova i održava se pod sloganom “Mi to možemo zajedno.” Sav prihod od prodatih letaka i pića uplatiće se na račun Vlade Srbije – posebno otvoren kako bi građani pružili pomoć ugroženom stanovništvu u poplavama.

MOBILIZACIJA SRPSKOG NARODA NA KiM-u ZA POMOĆ SRBIJI I SRPSKOJ: Pratite sa nama događaje iz sata u sat OVDE

“Volonterke će se šetati sve vreme kroz masu i svako ko bude želeo moći će da kupi flajer koji košta 100 dinara. Taj prihod, kao i prihod od prodatog pića, uplatićemo na račun Vlade Republike Srbije, posebno otvoren za poplavljena područja,” rekao je za KoSSev jedan od organizatora i gitarista grupe “Dark Sky”, Emir Hasani, naglašavajući: “Oduševljen sam entuzijazmom, pre svega mladih muzičara iz Mitrovice, da se ovako brzo organizuju i pomognu, i očekujem jedan fantastični koncert i dobru zabavu večeras na trgu. Apelujem na sve sugrađane koji vole muziku – da se večeras okupe u što većem broju, da napravimo dobar koncert i prikupimo što više pomoći za poplavljeno stanovništvo.” 

Na koncertu će nastupiti lokalni bendovi: “Dark Sky”, “Škart”, “Fobija”, “Omnibusi”, “Brightside”, “Šalu na stranu”, “Psycho Sonic”, “Boris & Hosenfefer”, kao i  jedan gostujući kombinovani bend “Route To Nowhere” koji dolazi iz Gračanice i Štrpca.

Sledeći koncert se održava u četvrtak, 29. maja, u Leposaviću, na platou ispred opštinske zgrade, takođe sa početkom u 18 časova, a organizuju ga Crveni krst i omladina Leposavića.

Sva prikupljena sredstva se takođe uplaćuju za pomoć ugroženima u poplavama.

Kosovska Mitrovica je tradicionalno muzički grad, sada već prepoznata kao grad mladih muzičara. Uprkos tome što je došlo do smene muzičke generacije posle rata i urušavanja urbanog jezgra grada, a što se dramatično odrazilo na kulturni život grada, za mnoge potpuno neočekivano – došlo je do prave eksplozije mladih lokalnih bendova i širenja muzičkih pravaca – od hip hopa, repa, elektronske muzike, preko roka, do džeza. U poslednjoj deceniji, na svega kilometar i po površine grada, osnovano je više desetina mladih bendova.

Međutim, usled potpuno drugačijeg kulturološkog mejnstrim muzičkog trenda, koji već nekoliko godina vlada u Srbiji, pa tako i u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, svi ovi mladi muzičari koji prate svetske trendove, dajući im jedinstveni lokalni pečat, deluju u potpunosti kao gradska alternativa.

Northcity Jazz&Blues Festival Kosovska Mitrovica

Kruna muzičke nedelje na Severu Kosova je svakako tradicionalni, 12. po redu međunarodni “Northcity Jazz&Blues Festival Kosovska Mitrovica”, koji se 30. i 31. maja održava u sali Doma kulture u Zvečanu. Ovogodišnji festival će biti različit od ostalih pre svega po tome što će sav prihod od prodatih ulaznica biti uplaćen na poseban račun za pomoć Vlade Republike Srbije. Festival kao i do sada, organizuje udruženje muzičara Kosova i Metohije “Unija – M”.

“Pozivamo sve svoje sugrađane i ostale ljude da dođu u što većem broju i učine nešto divno za sebe i druge. Ovaj festival je specifičan u odnosu na festivale ranijih godina, jer ima humanitarnu pozadinu. Iako su svi naši festivali do sada bili isključivo sa umetničkom podlogom, ove godine smo bez razmišljanja odlučili da osim deljenja umetnosti, podelimo i finansijska sredstva,” rekao je za KoSSev jedan od veterana-organizatora ovog festivala, Ljubiša Baščarević – i sam muzičar, dodajući: “Zato pozivam naše sugrađane i sve ostale da nam se pridruže u što većem broju i uživaju u sjajnim notama ovih nekoliko dana.”

O međunarodnom džez festivalu Kosovska Mitrovica
 
Kosovska Mitrovica je tradicionalno muzički grad. U bivšoj Jugoslaviji, bila je jedan od pet gradova koji je imao svoj Big bend, pored Beograda, Ljubljane, Sarajeva i Novog Sada. Mitrovički Big bend okupljao je muzičare srpske, albanske i drugih nacionalnosti.
 
Prvi internacionalni džez i bluz festival održan je u Kosovskoj Mitrovici 1989. godine, da bi predstojeća politička i ratna previranja grubo stavila tačku na ambicije festivala da preraste u tradicionalnu manifestaciju,  a iste godine se raspao i mitrovički Big bend. 
 
Ipak, ljubav prema muzici, uz već visoko postavljen standard kulturnog života grada, ponovo su mobilisali grupu entuzijasta i neke od članova Big benda, sa ciljem da vrate džez festival u Kosovsku Mitrovicu.
 
Uz velike napore 2003. godine, ova grupa entuzijasta, predvođena Petrom Rakićem, Nebojšom Avramovićem i Nenadom Ilićem, osnovala je "North City Jazz & Blues Festival".
 
Visok umetnički nivo programa, veliko interesovanje publike i iznenađujuće dobra organizacija, svrstale su "North City" među najznačajnije kulturne događaje u regionu. 
 
Tokom proteklih godina ovaj festival je okupio najpoznatija muzička imena: Tom Harel – SAD, Leri Mekrej – SAD, Akvam Rojen – Holandija, Hari Sokal – Austrija, Vlatko Stefanovski – Makedonija, Klinhed Fil – SAD, Cubismo – Hrvatska, Duke s Place – Španija, Ana Popović – Holandija, Džudi Nimek – SAD, Lazu blues band – Srbija, Rambo Amadeus – Srbija, Blues wire band – Grčka, Ack van Rooyen  – Holandija. 

Među više od šest postava u glavnom delu programa i oko pedesetak vrhunskih muzičara iz pet zemalja, nastupiće i jedan od najpoznatijih svetskih džez gitarista, Amerikanac Piter Bernštajn (Peter Berenstein), sa svojim bendom “Mostly monk trio”, te čuvena bluz pevačica, takođe Amerikanka, Torneta Dejvis (Thornetta Davis), koja je u svom gradu Detroitu, uvrštena u muzej slavnih R’n’B pevačica. Od srpskih zvezda nastupaju Deca loših muzičara. 

Organizatori i ove godine vode računa da ne naruše koncepciju festivala, pa će i sada imati neku od naših lokalnih muzičara – zvezdu. Ove godine je to Mikan Zlatković, nekadašnji stanovnik Prištine, koji takođe dolazi sa svojim bendom iz Amerike. I ove godine se posebno promovišu žene u džezu i bluzu, pa će osim Tornete, nastupiti i Julija Šarler (Julia Sharler).

Brojni su pokrovitelji ovog festivala. Pored Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica i UNDP-a kao glavnih donatora, značajna pomoć je stigla iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju i švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

“Nastavljamo tradiciju i druženje muzičara. Na ovim festivalima razmenjujemo iskustvo sa umetnicima iz inostranstva i regiona. Muzički jezik je univerzalno sredstvo komunikacije među ljudima različitih kultura,” naglasio je Baščarević.

Kao i uvek, posebnu živost ovom festivalu daju prateći događaji, kao što su džemsešni, muzičke radionice i promo-nastupi.

Džemsešni se ove godine dešavaju u uveliko poznatoj gradskoj rok školi, koja okuplja mlade muzičare Kosovske Mitrovice, a za njih su ove godine tokom festivala organizovane i radionice. Promotivni događaj jeste nastup srpske grupe “Luz Azul”, u četvrtak, u lokalnom klubu "Soho", a što će biti mini nezvanično otvaranje festivala. "Luz Azul" je grupa jedinstvena u Srbiji po vrsti muzike koju izvodi – brazilskoj. 

Takođe, jedan od pratećih događaja je izložba slika studenata Likovne akademije u Zvečanu. U holu Doma kulture u Zvečanu, mladi umetnici sa ove akademije izlažu svoje slike, kako bi umetnički doživljaj brojnih posetilaca koji se očekuju bio potpun i tokom pauza između nastupa. 

Ove godine je organizovan i prevoz za građane Gračanice na festival u Zvečanu, odakle se očekuje da dođu pre svega mladi umetnici – najviše slikara. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.