Šapić kod Ivanovića pred obilazak metohijskih manastira. Demonstranti iza transparenata: "Ua Gangula!"

Nekadašnji proslavljeni srpski sportista i sadašnji predsednik opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić, boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji. Došao je na poziv lidera GI "Srbija, demokratija, pravda", Olivera Ivanovića, sa kojim je danas u prostorijama ove stranke u Kosovskoj Mitrovici održao konferenciju za medije, a potom i najmlađim Mitrovčanima delio autograme. Ipak, tokom održavanja konferencije i druženja sa decom, ispred prostorija Ivanovićeve stranke održavao se protest manje grupe okupljenih demonstranata. Oni su nosili transparente upućene protiv Šapića, a uzvicima su negodovali i na sam njegov dolazak. Transparente su nosili upadljivo mladi ljudi, sakriveni iza kapuljača i samih transparenata, a među demonstrantima bilo je radnika pojedinih ustanova u gradu, među kojima su bili vidljivi zaposleni u privremenom organu opštine Kosovska Mitrovica. "Sramota, za žaljenje" – ovako današnji prizor na mitrovičkoj ulici komentarišu Ivanović i Šapić. 

Šapić: Posle 10 godina sam na Kosovu, nadam se da će Ivanović biti u prilici da vodi svoj grad

"Došao sam pre svega zbog ličnog odnosa sa njim i dok je bio u tim nesrećnim okolnostima. Zaista sam mu ljudski pružio podršku da to prođe i na najbolji način izađe iz toga; i on i njegova porodica. Danas, kada je na slobodi, bavi se istom temom, bavi se lokalnom politikom kao i ja" – govori Šapić.

Po sopstvenom priznanju, na Kosovu i Metohiji nije bio gotovo punih deset godina.

Sada je došao na poziv samog Ivanovića. 

"Ako mogu nekim svojim iskustvom iz te priče lokalne samouprave da pomognem, opet, s druge strane, da nešto novo čujem i upoznam se sa nečim što je ovde lokalnog karaktera," navodi Šapić razloge svog dolaska na Kosovo i Metohiju.

Budući da je došao u predizbornoj kampanji za kosovske lokalne izbore, novinare je zanimalo da li dolazak Šapića predstavlja eventualnu podršku Ivanoviću.  

"Ako je u pitanju podrška u vezi sa onim što on radi i što će u budućnosti raditi, a ja se nadam da će biti u prilici da vodi svoj grad, svoju opštinu i svoje okruženje i da utiče na uslove življenja, da oni budu bolji – onda je moj odgovor da" – odgovorio je Šapić na pitanje novinara.

Aleksandar Šapić jedan je od najuspešnijih sportista u istoriji srpskog sporta. Zajedno sa vaterpolo reprezentacijom, Srbiji je doneo više medalja sa svetskih, evropskih i olimpijskih takmičenja, uključujući i najsjajnija odličja. Danas je predsednik opštine Novi Beograd i osnivač humanitarne fondacije "Budi human", koja pomaže i deci sa Kosova i Metohije.

Ivanović se Šapiću zahvalio na dolasku:

"Hvala ti što si došao. Mnogo nam to znači, ohrabrio si nas na ovaj način."

Šapić će posetu KiM-u sutra nastaviti obilaskom metohijskih manastira sa Ivanovićem, kao svojim domaćinom.

Protest uz zvučnu sirenu i transparente

Međutim, dok su se Ivanović i Šapić obraćali medijima, na ulici – pred Ivanovićevim stranačkim prostorijama, nekolicina okupljenih demonstranata.

"Bando žuta", "Žuti lopovi", "Gangula, sad si se setio Kosova i Metohije" – neki su od transparenata koje su nosili mladi ljudi. Većina njih sve vreme krila se iza transparenata, neki su nosili kapuljače, a pojedini su leđima bili okrenuti snimateljima i novinarima. Protest tokom kojeg se čula sirena za uzbunu, istog zvuka koji su građani Kosovske Mitrovice '99 slušali kao upozorenje za vazdušnu opasnost pred bombardovanje NATO aviona –  trajao je do tridesetak minuta. Prisutni su se, potom, razišli. Šapić i Oliver Ivanović su sve vreme bili u prostorijama stranke na odvojenom sastanku, posle konferencije za medije. 

"Sramota, za žaljenje. Ako se država ne bude oglašavala zaključićemo da je uvezana sa ovim"

A kako protest komentariše Ivanović:

"Sramota je to. Ja ne mogu drugu reč da upotrebim. To je stvarno sramota, jer da dođe ne znam ko, iz ne znam kog kraja sveta, ja bih bio jako srećan, bez obzira ko organizuje njegov dolazak i koga je pozvao."

Dodao je i da je "ono što je tipično" za ljude koji se sa njima ne slažu – "taj vid destrukcije":

"Njima smeta svaki pomak ka boljem. Pokušaj da se po svaku cenu održi stanje kvo, da se zadrži stanje koje je bilo, iako to naravno ne odgovara 90 odsto građana koji ovde žive, 10 odsto kojima odgovara su ili kriminogene strukture, ili ljudi koji su na neki način uvezani sa njima."

Za žaljenje je, smatra Ivanović, to što se "niko iz države ne oglašava povodom ovakvih stvari" jer, dodaje, ovakve stvari postaju pravilo ako se na njih ne reaguje. 

Ivanović je istakao da država mora da se distancira od nasilja i da, ukoliko se državni vrh Srbije ne bude oglasio u vezi sa onim što se dešava tokom predizborne kampanje:

"Zaključićemo da je uvezana sa ovim."

"Sloga nam nedostaje godinama, decenijama i vekovima". "Svi potičemo od istog oca i majke"

"Žao mi je zbog ovoga. Ja mislim da, ne samo ovde na Kosovu, nego i kod nas – možemo da se ne slažemo, ali mislim da je sloga nešto što nam nedostaje dugi, dugi niz godina, decenija i vekova. I nažalost, možda smo došli u vekovni problem gde smo, baš zbog toga što nikad nismo uspeli da različita mišljenja prevaziđemo na ljudski, normalan način" – ovako je negodovanje grupe demonstrana pred njegov dolazak ispred prostorija SDP-a prokomentarisao gost iz Beograda, Aleksandar Šapić.

"Stvarno želim da pošaljem jednu pozitivnu energiju, konstruktivnu energiju svima, pa i neistomišljenicima gospodina Olivera Ivanovića i njegovim političkim protivnicima. Zašto bi se svađali ako različito vidimo rešavanje određenih problema? Politička borba mora da se svede na pristojno, kulturno, civilizacijsko ponašanje – na prijateljsko. Na kraju krajeva, mi potičemo, što se kaže, od istog oca i majke," zaključio je Šapić. 

Lokalni kosovski izbori održavaju se 22. oktobra. Na njima učestvuje najmanje deset stranaka kosovskometohijskih Srba. Podršku Beograda dobila je samo lista Srpska.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.