Narodno pozorište Prištine ponovo u Zvečanu: Kad snažna tema poveže umetnike i vrati na Sever

Našli smo temu koja je zajednička već duži period u celoj Evropi – korupcija. Korupcija je tema ovde na Kosovu, u Španiji, Nemačkoj. Setili smo se Gogolja koji je mnogo znao o korupciji i napisao najbolje moguće delo na svetu o tome. Pisao je u formi farse, gotovo komediji, jer je to snažna tema. Nadam se da će se publika večeras smejati, kao i sami glumci tokom priprema – ovako je ukratko opisao predstavu "Revizor" i svoje utiske švajcarski reditelј rodom iz Katalonije, Maurisi Fare. Pred večerašnju premijeru ove predstave u Zvečanu, koja počinje u 20 časova – svoja očekivanja preneli su i glumci Narodnog pozorišta Priština u Gračanici koji izvode delo ruskog pisca. Ova predstava ujedno obeležava početak institucionalne saradnje Doma kulture u Zvečanu i Narodnog pozorišta u Prištini, ali i početak redovnog izvođenja repertoara prištinskog pozorišta na Severu Kosova.

Početak institucionalne saradnje sa Domom kulture Zvečan

"Mislim da je sasvim prirodno i da ovde imamo, na neki način, najveći i makar podjednaki broj izvođenja, kao i u Gračanici, gde nam se nalazi matična scena," kazao je direktor NPP-a, Predrag Radonjić.

Početak saradnje sa Domom kulture je, kaže – lep i važan momenat za Narodno pozorište u Prištini, i uopšte za kulturnu scenu na Kosovu i Metohiji i  građane:

"Kako sam čuo, prodaja karata ide jako dobro, što me je veoma prijatno iznenadilo i ukazuje mi na činjenicu da je ljudima ovde stalo do kulture, a kad kažem to mislim na ovakve reprezentativne, ozbiljne, profesionalne stvari, kao što je Revizor Narodnog pozorišta u Prištini."

I dok Fare, kako kaže, ne želi mnogo da govori o predstavi koju je režirao u saradnji sa NPP-om, jer "u suprotnom publika neće doći", glumci prištinskog pozorišta poručuju da se raduju večerašnjem nastupu. 

Vasić: Srce mi je puno, Mitrovica i Zvečan zaslužuju bar jednu profesionalnu predstavu mesečno 

"Srce mi je puno što ću večeras igrati na ovoj sceni. Ovu scenu i dalje gledam kao matičnu, jer smo dugo radili ovde i mnogo toga dobrog napravili i imali sjajnu saradnju sa publikom. Daćemo svoj maksimom. Verujem da ćemo dolaziti sa svim predstavama koje imamo, jer ovaj narod, ovaj grad – Mitrovica, Zvečan – zaslužuju da ima najmanje jednu profesionalnu predstavu mesečno," kaže Milan Vasić, koji je upravo svoju glumačku karijeru 1998. godine započeo ovom predstavom. 

Stojčetović: Jake emocije, radujem se, večeras će biti nešto posebno 

"Ovde je sve počelo pre desetak godina kada se pozorište vratilo iz Prištine. To su sigurno jake emocije, vežu nas i razne priče,  uspesi i neuspesi, ali zajedno sa vama uspeli smo da iznedrimo ovu priču," kazao je glumac Bojan Stojčetović.

"Mitrovica kao jedini srpski grad na Kosovu zaslužuje da ima pozorišnu profesionalnu scenu," dodaje i kaže:

"Radujem se, večeras će biti nešto posebno."

Zadovoljstvo raditi sa Fareom, nadam se da ćemo češće igrati Revizora 

"Čujem da se prodalo već dosta karata, što me raduje i nadam se da će biti više publike, nego što je bilo do sada" – kaže glumica Anika Grujić.

"Meni je ovo drugi put da radim sa Maurisijom. Revizor je bio naš prvi susret i saradnja. Slažem se sa njim da je predstava ispala jako dobra, dobili smo nagrade i meni je stvarno zadovoljstvo i što sam igrala u predstavi i što sam radila sa Maurisijom i sa kolegama. Nadam se da ćemo češće igrati ovu predstavu i da će imati duži vek," dodala je. 

Revizor je prvi put izveden u Gračanici, krajem marta prošle godine, a predstava je dobila specijalnu nagradu kritike na Festivalu Joakim Vujić, održanom u Gračanici iste godine. Glumac prištinskog ansambla Milan Vasić dobio je nagradu za najbolјeg glumca za ulogu u istoj predstavi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.