Od ‘Kosovo je srce Srbije’, do ‘ZSO-Samouprava je srce Kosova’; Zablude pevaju, a izdaja će da vrišti

Prošlo je više od nedelju dana od kada je u Ohridu dogovoren implementacioni aneks Sporazuma koji je nastao na osnovu predloga Evropske unije. Građani severnog dela Kosovske Mitrovice, tj. retki koji su hteli da pričaju na ovu temu, nisu optimistični povodom budućeg razvoja toka dijaloga. Bilo je onih koji ne misle da će sporazum dovesti bilo šta dobro Srbima, uključujući i ZSO, druga građanka Kosovske Mitrovice ne očekuje da će skorije doći do vidljivih promena jer se traži „win-win“ situacija, a treći sagovornik KoSSev-a ima „jako mračna“ viđenja budućeg statusa srpske zajednice na Kosovu.

I dok se najavljuju novi razgovori o tome kako se šta treba primeniti od onoga što je dogovoreno u Ohridu, jedna sagovornica KoSSev-a smatra da je sve „više manje“ već dogovoreno, te da sada ostaju samo formalnosti.

Ona ocenjuje da sam sporazum, kao i aneks koji je potom usvojen, ne idu u prilog Srbima.

Njenoj sugrađanki nije jasno kako će teći sama primena sporazuma, te podseća da sve to prate oprečne poruke dve strane.

„Kao prvo, nije predočeno šta je to što najpre treba da se uradi, iako u javnosti srpskoj ide to da prvo treba da se formira Zajednica srpskih opština, mada nisam sigurna na koji način će to ići i koliko dugo će trajati formiranje tog tela. Tako da, zaista ne znam sa čime bi to u praksi sve krenulo“, kazala je.

Za trećeg sagovornika KoSSev-a šablon je „vrlo jasan“.

„Srbima ZSO ili samouprava, a kosovskim Albancima i Srbima – nezavisnost. Iz ugla onoga što se zove Kosovo je srce Srbije, srpski narod na Balkanu mora da se pomiri sa tim da je ta Zajednica srpskih opština, odnosno ta Samouprava – srce Kosova. To nije jednostavno i lako“, kazao je.

On smatra da u samom sporazumu postoje tačke koje bi mogle da „na izdajničku klupu postave“ i srpskog predsednika i kosovskog premijera.

Da li možemo da kažemo da je tu neko od njih pobednik ili poražen – ne. Voleo bih da su pobednici građani Kosova, i Srbi i Albanci. Ova dvojica su u prolazu

Jedna od sagovornica KoSSev-a očekuje da će u narednom periodu međunarodna zajednica da nastavi sa pritiskom na Prištinu da se što pre formira Zajednica srpskih opština. Ona, međutim, poručuje – „sve što je brzo, to je i kuso“.

„Ako budu insistirali da se što pre formira Zajednica srpskih opština, ne bude se napravio pravi plan, to neće u praksi biti dobro“, kazala je.

Ona smatra da, ukoliko se formira, ZSO neće biti ni u skladu sa briselskim sporazumom iz 2013, ni 2015. već kombinacija svega, uz predloge 15 modela o sličnim tvorevinama koje je kosovskom premijeru predstavila Evropska unija.

Tražiće se negde „win-win“ situacija, kaže sagovornica KoSSeva, ali i navodi da će za tako nešto trebati mnogo vremena i razgovora, iako su strane „malo popustile“.

Druga sagovornica skeptična je povodom toga da li će se i kako to sve sprovesti u delo.

Takođe, skeptična je povodom nadležnosti koje bi ZSO imala, te konstatuje da će, ukoliko se formira, to biti samo nevladina organizacija.

„Neće imati ovlašćenja u meri u kojoj bi trebalo da ima. Biće neko mrtvo slovo na papiru, poput nevladinih organizacija“, kaže i precizira da baš zbog toga i nije za formiranje ZSO.

Sa druge strane, njihov sugrađanin tvrdi da ZSO mora da se formira urgentno i da je to „uslov svih uslova“.

A kada su nadležnosti koje bi imala u pitanju, kaže da se „boji“ da će o tome da se odlučuje u narednim rundama dijaloga, odnosno „produženim koracima“.

Naglašava da su jasne poruke američke administracije – „da će ingerencije biti na zadovoljstvo obe strane“, ali i dodaje da su njegova viđenja po status srpske zajednice na Kosovu „jako mračna“.

„Dokle god bude budžetskih para i nekakvih donacija – međunarodnih, pa i od kosovske države, mislim da će Srbi biti vezani, jer ne treba zaboraviti da je u glavama većine Srba na Kosovu postojao taj san da će Kosovo pre ili kasnije ipak na nekakav način biti deo Srbije. Sada se ti snovi raspršuju“, poručio je.

Kaže da strahuje za budućnost građana koji „ne žele da žive na nezavisnom Kosovu“.

„Bojim se da će ti Srbi ponovo biti žrtve, a da će svi oni koji su se okoristili o zvaničnu politiku Beograda – da li je to bila Koštunicina, Tadićeva ili ova sada, najneprimerenija, kriminalizovana grupacija koja je deset godina zamlaćivala i lagala Srbe… Pogledajte koliko zastava imate, kao da će Srbi da vekuju ovde, jer kod Srba najlepše pevaju zablude. Sve je to bio samo signal, sve je to bio samo nekakav znak, barem kod onih koji umno prate sve što se 10 godina događa na Kosovu – da jednostavno najlepše pevaju zablude, a izdaja će da vrišti, ali to je tako“, kazao je.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.