Tači i Haradinaj imenovali novog direktora Kosovske obaveštajne agencije

taci

Vest je ažurirana

Kosovski predsednik Hašim Tači i odlazeći premijer Ramuš Haradinaj imenovali su danas Krešnika Gašija (Kreshnik Gashi) za novog direktora Kosovske obaveštajne agencije (KIA) nakon što je početkom novembra Špend Mađuni (Shpend Maxhuni) dao ostavku na ovu funkciju. 

Samoopredeljenje se ubrzo oglasilo saopštenjem za javnost navevši da je reč o protivustavnoj odluci.

„Tači je preuzeo direktora KIA-e, Haradinaj je preuzeo funkciju glavnog inspektora“, naveli su.

Poručuju da je ova odluka protivustavna iz dva razloga.

„Bivši premijer ne može koristiti ovu nadležnost, a predsednik ne može da usvaja predloge bivšeg premijera“.

Navode da će sa „uspostavljanjem novih institucija ova odluka biti adresirana“.

Gaši je od početka 2016. obavljao funkciju predsednika borda kosovskog regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije (RAEPK.), a dok je Tači bio ministar spoljnih poslova bio je i sekretar ovog ministarstva, imenovan početkom 2015. godine.

U saopštenju iz Tačijevog kabineta navodi se da je danas pored Gašija i Burim Ramadani iz Haradinajeve AAK imenovan za generalnog insprektora KIA-e.

Ramadani obavlja funkciju zamenika ministra Kosovskih bezbednosnih snaga a od aprila 2019. je i koordinator za integraciju i članstvo Kosova u NATO-u. Kako Kallxo piše on na ovim izborima nije uspeo da osvoji dovoljno glasova za poslaničko mesto, a pored funkcije u KBS-u on je i politički savetnik odlazećeg premijera Haradinaja.

Prethodni direktor KIA-e, Špend Mađuni podneo je ostavku 6. novembra, kako je tada naveo iz privatnih razloga. Prethodno je bio dugogodišnji direktor Kosovske policije, a na mestu šefa KIA imenovan je u aprilu 2018.

Kosovski mediji su njegovu ostavku povezivali sa pobedom pokreta Samoopredeljenje na nedavnim izborima, označivši da je reč o „prvoj žrtvi Aljbina Kurtija“. 

Samoopredeljenje je prošle godine već zatražilo ostavku Mađunija zbog afere u kojoj je u oktobru 2018, u automobilu u kojem je upravljao Mađunijev sin, pronađeno ilegalno oružje i manja količina supstance za koju se sumnjalo da je droga.

Takođe su ga optuživali za nezakonitu deportaciju šest turskih državljana, tzv. gulenista Erdoganovom režimu.

Uz sve ove optužbe Samoopredeljenje je često navodilo da je Mađuni pod punom kontrolom kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Lider Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti po ostavci Mađunija poručio je da bi odlazeća vlada trebalo da bude „posebno uzdržana kad je reč o novim imenovanjima poput onih u javnom beležništvu, pravosuđu, diplomatiji, javnoj bezbednosti ili KIA, te da su ove odluke u potpunosti na novoj vladi“. Pored Kurtija, i lider LDK, Isa Mustafa prošle nedelje je izjavio da bi odluku o imenovanju novog direktora KIA-e trebalo da donese novi premijer, prenosi Gazeta Express.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.