Samoopredeljenje poziva Hotija na interpelaciju zbog ukidanja tela KP za borbu protiv korupcije

Još jedan poziv Samoopredeljenja za interpelaciju stigao je na adresu kosovskog premijera, Avdulaha Hotija. Ovog puta u vezi sa odlukom vlade o ukidanju Radne grupe za borbu protiv korupcije, koja je izazvala negodovanje međunarodnih predstavnika ali i pojedinih opozicionih partija na Kosovu.

„U vreme kada je potrebno preduzeti konkretne radnje u borbi protiv korupcije, uspostavljanju efikasnih mehanizama za istragu bez spoljnih uticaja, krivičnom gonjenju i oduzimanju ilegalno stečene imovine, Vlada Kosova učinila je suprotno, raspuštajući Radnu grupu za borbu protiv korupcije“, poručuju iz Samoopredeljenja.

Smatraju da je odluka vlade štetna te da služi tome da se korupcija održi.

„Ukidanje Radne grupe ohrabrujuća je poruka korumpiranim službenicima umešanim u razne zloupotrebe službenih dužnosti i javnog novca“.

Hotijevu vladu ujedno optužuju da nema „volju, ni sposobnost ni integritet“ da se bori protiv korupcije.

„Ovakvom odlukom, Vlada Kosova je na strani nasilnika, protiv borbe protiv korupcije“, dodaju.

Navode da se ujedno time koči nekoliko preostlih mehanizama koji već postoje u borbi protiv zloupotrebe službene dužnosti.

„Korupcija na Kosovu je endemska i koncentrisana je na visokim institucionalnim pozicijama. Svi napori protiv korupcije moraju neizbežno krenuti i proći kroz više institucionalne zvaničnike. Borbu protiv korupcije može da vodi samo legitimna poštena vlada koja ima političku volju“, zaključuju iz Samoopredeljenja.

Kosovska vlada ukinula je u ponedeljak Radnu grupa za borbu protiv korupcije koja je deset godina postojala u okviru Kosovske policije.

Svoje protivljenje ovakvoj odluci iskazao je kosovski institut za pravdu, dok su potom usledile kritike, EULEX-a, ambasadora na Kosovu ali i drugih predstavnika civilnog društva i međunarodne zajednice.

Povezani članci:

Rod: Raspuštanje Radne grupe za borbu protiv korupcije loš znak za borbu protiv široko rasprostranjene korupcije

Koha: Hotija ispitala Radna grupa KP u svojstvu svedoka u vezi sa istragom protiv zvaničnika LDK

Posle 10 godina postojanja: Kosovska vlada ukinula telo pri policiji za borbu protiv korupcijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.