Rod: Raspuštanje Radne grupe za borbu protiv korupcije loš znak za borbu protiv široko rasprostranjene korupcije

Foto: Jurn Rod, Tviter

Vladina odluka da rasformira Radnu grupu za borbu protiv korupcije nažalost postavlja ozbiljna pitanja u vezi sa političkom voljom da se pitanjem korupcije bavi na pravi način, poručio je na Tviteru nemački ambasador u Prištini, Jurn Rod.

On se ovim pridružio kritikama EULEX-a ali i organizacija civilnog društva zbog odluke vlade Kosova da u ponedeljak rasformira Radnu grupu za borbu protiv korupcije unutar Kosovske policije.

Rod je na Tviteru podelio informaciju da je Nemačka iznova investitor sa najvećim udelom na Kosovu u prvoj polovini 2020. ali i dodao da bi ta cifra mogla biti značajnija kada bi „investitori i poslovno okruženje videli peko potrebna poboljšanja, prvenstveno u vezi sa široko rasprostranjenom korupcijom“.

Prema saopštenju ambasade Nemačke u Prištini, 20% direktnih investicija za Kosovo u prvoj polovini ove godine dolaze iz Nemačke.

Prema podacima kosovske Centralne banke, Nemačka je i dugoročno najveći pojedinačni investitor na Kosovu budući da je iz ove zemlje, u periodu od 2008. do 2019 došlo 683 miliona u stranim direktnim investicijama, od ukupno 3,4 milijarde svih stranih investicija za Kosovo u istom periodu.

Povezani članci:

Koha: Hotija ispitala Radna grupa KP u svojstvu svedoka u vezi sa istragom protiv zvaničnika LDK

Posle 10 godina postojanja: Kosovska vlada ukinula telo pri policiji za borbu protiv korupcije

Hoti: ZSO zatvoreno pitanje, ali obaveza preuzeta 2013.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.