Samoopredeljenje: "MTS" DOO bezbednosna pretnja za Kosovo

"MTS" DOO ugrožava suverenitet, ekonomski razvoj i bezbednost Kosova. Dodeljivanje pozivnog broja Kosovu je „nacionalna stvar“. Jedan od načina da Kosovo dobije kod bez Srbije je da koristi pozivni broj Albanije – ključne su poruke pokreta "Samoopredeljenje" sa današnje konferencije za medije, a u reakciju na usvajanje odluke Vlada Kosova o dodeli privremene dozvole novoregistrovanoj kompaniji "MTS" DOO za ograničeni rad na Kosovu. 

"Ovo je očigledno nacionalna stvar i ne može se odlučivati na ovaj način. Mnogo manje bi se dozvolilo i tolerisalo državnoj kompaniji za pružanje telekomunikacionih usluga u nekoj drugoj zemlji, uzimajući u obzir ne samo aspekt suvereniteta i ekonomskog razvoja, već posebno bezbednosni; iz bezbednosnih razloga u vezi sa tim ko i kako kontroliše telefonske razgovore i drugu saobraćajnu razmenu između građana jedne zemlje," rekao je lider Samoopredeljenja, Visar Imeri, prenose kosovski mediji.

Kosovski telefonski kod preko Srbije: "Posledice fatalne"

A jedan od, kako navode iz Samoopredeljenja, eksperata, Ismet Hamiti, koji je, takođe, učestvovao u konferenciji za medije, ističe da Kosovo može da dobije svoj pozivni broj bez Srbije.

"Međunarodni kod za Kosovo može da se reši bez Srbije. I javnost treba da zna zašto su uveli Srbiju u igru, jer ja nemam objašnjenje. Kosovo čak i ako nije član UN-a može da konkuriše za međunarodni kod, to omogućava Ustav ITU…zašto to nisu uradili, zašto su izabrali taj put preko Srbije, nemam to objašnjenje i nema racionalnog objašnjenja da je to pravi način. Posledice će biti fatalne za suverenitet naše zemlje, a uticaće i na bezbednosna pitanja unutar države," rekao je Hamiti.

Kako je dalje naveo, jedan od načina da Kosovo dobije svoj međunarodni pozivni broj je da se u "Skupštini Kosova usvoji rezolucija o primeni koda Albanije – 355".

Juče se povodom odluke Vlade Kosova o dodeli dozvole kompaniji "MTS" DOO oglasila još jedna opoziciona stranka – Alijansa za budućnost Kosova. Iz ove partije su ocenili da je kosovska vlada "prekršila propise telekomunikacija", te da Sporazum o telekomunikacijama "podriva telekomunikacije Kosova".

Vlada Kosova usvojila je 15. januara odluku kojom se novoregistrovanoj kompaniji "MTS" DOO izdaje privremena dozvola za ograničeni rad na Kosovu. Odluka Vlade stupa na snagu kada Međunarodna telekomunikacijska unija izda pozivni broj Kosovu – 383. "MTS" DOO je, prema informacijama Kosovske agencije za registraciju biznisa (ARBK), konstituisan 12.10.2015., a kao ovlašćeno lice naveden je Ilija Ivanović. MTS" DOO je zvanično konstituisan kao društvo sa ograničenom odgovornošću, u ulici Oslobođenja 1 u Bošnjačkoj Mahali, gde se inače nalazi poslovnica MTS-a u Severnoj Mitrovici. Vlasnik nove kompanije je "Telekom Srbija" AD Beograd.Beograd i Priština su više puta pregovarali o telekomunikacijama. Definitivni sporazum postignut je krajem avgusta prošle godine. Sporazumom je dogovoreno da će Kosovo dobiti svoj pozivni broj – 383, a da će se Telekom Srbije registrovati u kosovskom sistemu i aplicirati za licencu mobilne telefonije kako bi mogao, kako tvrdi kosovska strana, privremeno da nastavi da funkcioniše na KiM-u. 

Austrija je početkom godine, kako je saopšteno iz Vlade Kosova, zvanično aplicirala za pozivni broj Kosova. A tada je usledila i reakcije srpske strane, te je iz Kancelarije za KiM saopšteno da Priština nije ispunila obaveze iz Sporazuma o telekomunikacijama i da neće moći da dobije pozivni broj dok to ne učini. Naglašeno je da će to biti pozivni broj za geografsku oblast u Srbiji, a ne za državu. 

Telekomunikacije su jedna od tema razgovara ekspertskih timova Beograda i Prištine u Briselu koji su počeli juče, a koji će trajati do sutra. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.