Opozicija najavljuje blokadu sporazuma o Specijalnom sudu

(Tekst je izvorno preuzet) 

Ujedinjena opozicija na Kosovu najavila je blokadu sednice Skupštine Kosova kada na dnevnom redu bude ratifikacija sporazuma sa Holandijom o Specijalnom sudu, piše danas dnevnik Zeri.

Prema najavi opozicije, svaka inicijativa o tom sudu koja bude došla iz Vlade Kosova biće blokirana.

Politički analitičari u Prištini ocenjuju takvo ponašanje opozicije pogrešnim. Predstavnici pokreta Samoopredeljenje, Alijanse za budućnost Kosova i Incijative za Kosovo čvrsto su opredeljeni da nastave blokadu sednica Skupštine Kosova, nezavisno od snažnog pritiska međunarodnih predstavnika na Kosovu.

Oni zahtevaju održavanje vanrednih parlamentarnih izbora kao izlazak iz situacije koja je stvorena blokadom rada parlamenta zbog sporazuma o Asocijaciji – Zajednici opština sa srpskom većinom i demarkacije granične linije sa Crnom Gorom.

Holandsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je postiglo saglasnost sa Evropskom unijom da sedište suda bude u Hagu, ali taj sporazum treba da bude ratifikovan u parlamentima Holandije i Kosova.

RTK2/Zeri

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.