Gazivode: Stefan Nedeljković iz Zvečana prvi doplivao do Časnog krsta (VIDEO)

Pobednik današnjeg tradicionalnog plivanja za Časni krst na jezeru Gazivode je dvadesetčetvorogodišnji Stefan Nedeljković iz Zvečana. Pobednik je dobio medaljon sa likom Svetog Nikole – darodavca zlatare "Ana", drveni krst do kojeg je prvi doplivao, kao i novčanu nagradu u iznosu od 15.000 dinara – poklon opštine Zubin Potok. Iako je Jelena Milosavljević iz Beča, takođe, dobila od opštine Zubin Potok nagradu od 10.000 dinara, kao jedina žena – učesnik u plivanju za Časni krst, danas je plivala još jedna devojka – mitrovčanka Milica Đurić. Uprkos temperaturi ispod nule, ove godine su za Časni krst na gazivodskom jezeru plivale desetine plivača više nego prošle. 

Video zapis današnjeg plivanja na jezeru Gazivode naše čitateljke Ivane Milosavljević

"Sve je proteklo u najboljem redu. Zvanično je bilo prijavljenih 59, međutim, plivača je bilo više, jer su neki došli na lice mesta i izrazili želju da plivaju," kazao je za naš portal otac Bojan Branković iz crkvene opštine Duboki Potok.

Svi plivači su danas, pored lepe i nesvakidašnje uspomene, kao nagradu dobili i bocu dečanskog vina od vladike raško-prizrenskog Teodosija, a uručene su im i zahvalnice.​

Tradicionalno Bogojavljensko plivanja za Časni krst, koje se na Severu Kosova održava na jezeru Gazivode, organizuje crkvena opština Duboki Potok, u saradnji sa kulturnim centrom "Stari Kolašin", a uz blagoslov Eparhije raško-prizrenske. Prošle godine je prvi do Časnog krsta doplivao Mileta Pitulić iz Kosovske Mitrovice.

Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. Bogojavljenje slavi otkrovenje Boga Sina kao ovaploćenog u Isusu Hristu. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Bogojavljanjem se završava Božićno svetkovanje. Dan pre Bogojavljenja slavi se krštenje Isusovo – Krstovdan, koje je obavio Jovan Krstitelj u reci Jordan i kojim se obeležava objava svetu da je on Sin božji.

Milica Đurić/Fejsbuk stranica Kosovska MitrovicaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.