Samo dan kasnije: novi grafiti "ISIS" i "AKSH" na manastirskoj kapiji Visokih Dečana!

Nakon što su nepoznata lica na objektima imanja manastira Visoki Dečani juče ispisala natpise "UČK", "AKSH", "ISIS", "The Caliphate is Coming" (Kalifat dolazi), kao i dva natpisa koji podsećaju na arapska slova, te uprkos osudama srpskih i kosovskih zvaničnika, danas su ispisani novi natpisi "ISIS" i "AKSH", ovog puta na jednoj od manastirskih kapija. A kasnije, u toku dana i na još jednoj manastirskoj kapiji, otkriveni su natpisi "ISIS", "UČK" i "AKSH".
 
17:15 – Druga kapija u istom danu sa grafitima "ISIS", "UČK" i "AKSH"
 
Na manastirskoj kapiji Visokih Dečana koja vodi prema izvoru kisele vode, šezdeset metara od punkta KFOR-a, takođe su ispisani natpisi "ISIS", "UČK" i "AKSH". Ovo je zapravo drugi put danas da dečanski monasi otkrivaju nove grafite. I ovi grafiti su ispisani sinoć, a na terenu, u manastiru Visoki Dečani se trenutno nalaze međunarodni antiteroristički timovi.
 
"Danas smo ceo dan obilazili okolinu manastira, a na terenu rade i antiteroristički timovi. Na kapiji koja vodi prema izvoru kisele vode, na samo 60-tak metara od čekpointa KFOR-a, naišli smo na grafite koji zasigurno nisu juče primećeni. Ispisani su, dakle, sinoć nakon što smo već objavili vest o grafitima na livadi," napisao je otac Sava Janjić na svojim profilima društvenih mreža, uz fotografije manastirske kapije na kojoj se vide natpisi.
 
"Zaista sam bez reči," dodao je Janjić u svom novom komentaru na društvenim mrežama. 
 
14:30 – Ispisani novi natpisi "ISIS" i "AKSH" na jednoj od manastirskih kapija
 
Nakon što su nepoznata lica na objektima imanja manastira Visoki Dečani juče ispisala natpise "UČK", "AKSH", "ISIS", "The Caliphate is Coming" (Kalifat dolazi), kao i dva natpisa koji podsećaju na arapska slova, danas su ispisani novi natpisi "ISIS" i "AKSH", ovog puta na jednoj od manastirskih kapija, saopštio je iguman manastira Sava Janjić, preko profila društvenih mreža i priložio fotografije. 

Pročitajte još: 

Ispisani grafiti "ISIS" "UQK" "AKSH" na imanju Visokih Dečana

O. Sava povodom pretnji manastiru Dečani: političari imaju najveću odgovornost

Ovo je drugi takav incident u poslednja 24 časa koji se dogodio na imanju manastira Visoki Dečani, a treći od aprila, kada je na glavnoj manastirskoj kapiji tada ispisan grafit "UČK". I jučerašnji i današnji incidenti su se dogodili uprkos pojačanoj zaštiti KFOR-a.

Juče su dečanski monasi na više manastirskih objekata otkrili ispisane grafite "UČK", "AKSH", "ISIS", "The Caliphate is Coming" (Kalifat dolazi), kao i dva natpisa koji podsećaju na arapska slova, a tokom policijskog uviđaja, uprkos prisustvu KFOR-a, grupa mladih Albanaca u blizini manastira, skandirala je "UČK", kada su trojica mladića i privedena zbog provokativnog ponašanja.

Vest o natpisima na imanju Visokih Dečana juče je pokrenula i lavinu reakcija, kako srpskih, tako i kosovskih zvaničnika, koji su osudili incident, a ova vest je dospela i u žižu pažnje srpskih i kosovskih medija. 


Iako se manastir Visoki Dečani nalazi pod zaštitom UNESCO-a, od 1999. godine, na ovaj manastir su izvršena i četiri oružana napada, od kojih je poslednji bio napad zoljom 2007. godine. Uprkos velikoj zaštiti međunarodnih snaga, a poslednjih godina i zaštite kosovskih vlasti, manastir se nalazi pod stalnim pritiskom i pretnjom. 

Samo manastirsko imanje je delimično ograđeno zaštitnim zidom, zato što su veterani UČK pretili manastiru nasiljem ukoliko se nastavi sa izgradnjom zida oko manastirskog imanja.

Kao i monasi, i vernici su često doživljavali pretnje od strane radikalnih Albanaca, te su tako autobusi i vozila, koji su prevozili vernike do manastira, često kamenovani.

Manastir Visoki Dečani je jedan od retkih srpskih manastira koji predstavlja neizbežan deo posete svih međunarodnih predstavnika koji dolaze na Kosovo.


Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.