Ispisani grafiti "ISIS" "UQK" "AKSH" na imanju Visokih Dečana

Na imanju manastira Visoki Dečani danas su osvanuli grafiti "UČK", "AKSH", "ISIS", "The Caliphate is Comming" (Kalifat dolazi), kao i dva natpisa koji podsećaju na arapska slova, saopštio je prvobitno iguman manastira Sava Janjić preko društvenih mreža, postavivši i slike nekoliko manastirskih objekata na kojima se vide ovi natpisi. U toku policijskog uviđaja, uprkos prisustvu KFOR-a, grupa mladih Albanaca u blizini manastira skandirala je "UČK", a trojica mladića su privedena zbog provokativnog ponašanja. U kasnijem saopštenju iz Raško-prizrenske eparhije, ovi grafiti su nazvani terorističkim; podesća se na prethodan sličan incident iz aprila, kada su, takođe, na manastirskoj kapiji, osvanuli grafiti "UQK", ali i podseća na još četiri protekla oružana napada na srpski pravoslavni manastir koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, od kojih je poslednji bio napad zoljom 2007.godine. Ovaj incident osudili su večeras Atifete Jahjaga, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, a sa srpske strane, Tanjug je večeras preneo osudu iz saopštenja za štampu direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, u kojem podseća da je manastir pod zaštitom UNESCO-a, i zatraživši od KFOR-a da pojača zaštitu, te da se počinioci identifikuju i privedu.
 
23:30 Jahjaga: "Vandalsko ponašanje", "ružan i neprihvatljiv čin"
 
Kasno večeras je i kosovska predsednica Jahjaga osudila "vandalsko ponašanje" prema Visokim Dečanima, opisujući ga kao "ružan i neprihvatljiv čin".

Hašim Tači na svom Fejsbuk profilu:

"Večeras je neko isprljao zidove manastira Dečani sa porukama "Kalifat", "ISIS" i "UČK". Takvi grafiti su protiv vrednosti oslobodilačkog rata na Kosovu. OVK nikada nije ratovala za verska pitanja, nego za pitanja emancipacije u duhu evropske civilizacije."

 
"Predsednica Jahjaga je istakla da vandalizam nad jednim spomenikom kulturne baštine i verskog karaktera ne doprinosi izgradnji poverenja između zajednica i u suprotnosti je sa vrednostima međuverske i etničke tolerancije koji su postavljeni u kamen temeljac države Kosova," ističe se u saopštenju.
 
Jahjaga je pozdravila "brz postupak snaga reda i bezbednosti i ohrabrila organe pravde da preduzimaju mere protiv aktera ovog dela."
 
22:00 Eparhija Raško-prizrenska: Teroristički grafiti
 
Apel Episkopa Teodosija
 
Episkop Teodosije danas je uputio apel međunarodnim predstavnicima na Kosovu i Metohiji, kao i lokalnim institucijama, upozorivši da ekstremizam nacionalističke i verske orijentacije predstavlja ozbiljnu pretnju ne samo za srpski narod i Crkvu na Kosovu i Metohiji, već i za sve građane na ovom prostoru. Naša Crkva, rekao je Vladika Teodosije, očekuje da međunarodna zajednica i kosovske institucije zaštite mir i poredak, kao i hrišćanske svetinje na Kosovu i Meothiji od provokacija i potencijalnih terorističkih napada.
 
Srpska Pravoslavna Crkva na prostoru Kosova i Meothije je godinama izložena aktima nasilja i provokacijama, koje već jednom moraju biti zaustavljene, naglasio je Vladika Teodosije.

U međuvremenu, Eparhija Raško-prizrenska izdala je i zvanično saopštenje povodom najnovijeg incidenta na imanju manastira Visoki Dečani, u kojem se daju detalji o tome kako su monasi zatekli objekte sa "terorističkim grafitima" i kako je tekao uviđaj, ali i podseća na prethodan sličan incident iz aprila, kada su, takođe, na manastirskoj kapiji, osvanuli grafiti "UQK", ali i podseća na još četiri protekla oružana napada na srpski pravoslavni manastir koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, od kojih je poslednji bio napad zoljom 2007.godine. 

Manastirsko imanje je samo dellimično ograđeno zaštitnim zidom, zato što su veterani UČK pre četiri godine pretili manastiru nasiljem ukoliko nastavi gradnju zida, naglašava se u saopštenju. 

"Dok je iguman manastira Visoki Dečani u toku uviđaja razgovarao sa lokalnim komandantom KFOR-a pukovnikom Minelijem i šefom dečanske kosovske policije, ispred ekstremističkih grafita, grupa mladih Albanaca je sa obližnjeg puta (na oko 100 m udaljenosti) počela da skandira UČK. Policija je privela trojicu mladića zbog provokativnog ponašanja. Pretpostavlja se da su nepoznata lica grafite ispisali u toku prethodne noći, ušavši na manastirsko imanje na mestu gde ono nije ograđeno," navode se detalji o uviđaju nakon što su pripadnici Kosovske policije i KFOR-a pokrenuli istragu.

Saopštenje Eparhije-raško prizrenske možete pročitati OVDE

Povezani članci:

O. Sava povodom pretnji manastiru Dečani: političari imaju najveću odgovornost

Pretnja da će uništiti Visoke Dečane

Manastir sa UNESKO-vog spiska kulturne baštine pod bezbednosnom pretnjom

 
15:56 Ispisani grafiti "ISIS" "UQK" "AKSH" na imanju Visokih Dečana
 
"Najbliži grafit se nalazi na oko 300 metara udaljenosti od dečanskog hrama, na baštenskoj kućici. Istraga policije i KFOR-a je u toku. Pretpostavlja se da su nepoznata lica ispisala natpise u toku prethodne noći. U toku policijskog uviđaja, u prisustvu KFOR-a, grupa mladih Albanaca skandirala je UČK.
 
Trojica mladića su privedena u policijsku stanicu zbog provokativnog ponašanja," napisao je Sava Janjić. 
 
Inače, na imanju na kojem se nalaze objekti na kojima su ispisani grafiti, monasi svakodnevno obavljaju poljoprivredne radove i čuvaju stoku. 
 
U nastavku pogledajte fotografije grafita na imanju manastira Visoki Dečani koje su preuzete sa Fejsbuk profila oca Save Janjića (jedna od fotografija je i Gugl mapa manastirskog imanja i lokacije grafita, koje su u crvenoj boji):

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.