Pretnja da će uništiti Visoke Dečane

26/04/2014 20:25 – KoSSev:  Kancelarija za Kosovo i Metohiju je izdala saopštenje povodom pretnji da će manastir Visoki Dečani biti uništen

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je u saopštenju za štampu oštro osudila pretnje nepoznate osobe, da će ovih dana srušiti manastir Visoki Dečani, i zahteva od međunarodne zajednice da ove pretnje shvati veoma ozbljno te da preduzme sve neophodne mere da se manastir zaštiti.
 
"Kancelarija za Kosovo i Metohiju podseća da su Visoki Dečani do sada četiri puta napadani granatama, da je bratstvu manastira više puta prećeno, a da su juče na kapiji manastira osvanuli grafiti sa natpisom OVK, takozvane Oslobodilačke vojske Kosova," navodi se u saopštenju. 
 
Ova Kancelarija takođe traži da od KFOR-a da odmah pojača vojnu zaštitu oko manastira, ali i da se osoba koja je pretila rušenjem manastira što pre identifikuje i privede pravdi.
 
26/04/2014 16:11 – B92: Za sada nepoznata osoba uputila je pretnju da će manastir Visoki Dečani biti napadnut i uništen, rekao je za B92 arhimandrit manastira Dečani, otac Sava Janjić.
 
"Predstavnici kosovske policije su nas sinoć obavestili da se jednoj lokalnoj albanskoj televiziji javio muškarac koji se predstavio kao jedan od komandanata OVK i koji je rekao da će manastir danas ili sutra biti napadnut, te da televizija bude spremna da snimi uništavanje manastira", kaže otac Sava Janjić.
 
On je dodao da je o pretnjama obavešten KFOR, kao i da je razgovarao sa više diplomata i predstavnicima američke ambasade u Prištini. 
 
Sava Janjić kaže i da su KFOR i kosovska policija preduzele dodatne mere bezbednosti bez obzira na to što je moguće da je reč o provokaciji. 
 
"Imajući u vidu da je od 1999. godine manastir četiri puta oružano napadan, svaka pretnja mora da se uzme ozbiljno. Danas me je pozvao i Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, koji je najoštrije osudio tu provokaciju. On mi je rekao da će oni s njihove strane učiniti sve da se što pre identifikuju lice koje stoji iza pretnje, kao i da te pretnje nisu stav naroda", rekao je arhimandrit manastira Dečani, otac Sava Janjić. 
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.