Šakalima višegodišnje kazne za zločine nad Albancima

Izvor: RTK 2/Beta (tekst originalno preuzet na srpskom sa www.rtklive.com)

Viši sud u Beogradu osudio je danas pripadnike paravojne formacije "Šakali", teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije, na višegodišnje zatvorske kazne zbog ratnog zločina i ubistva više od 100 Albanaca u selima kod Peći 1999. godine.

Komandant 177. Vojno-teritorijalnog odreda Peć Toplica Miladinović osuđen je na maksimalnih 20 godina zatvora.

Miladinović je izdao naredbu da se pretresu sela Ćuška, Pavljan i Zahač, 14. maja 1999. godine, kako bi se pronašli pripadnici OVK, iako je, kako je utvrdio sud, bio upoznat sa ponašanjem pripadnika jedinice čiji je komandir pokojni Nebojša Minić zvani "Mrtvi".

Minić i pripadnici jedinice primenjivali su mere zastrašivanja i terora, uništavali civilnu imovinu, palili kuće, otimali novac, nakit i dragocenosti, i vršili pojedinačna i masovna ubistva civila, utvrdio je sud.

Maksimalne kazne zatvora od 20 godina izrečene su i pripadnicima tog odreda Dejanu Bulatoviću i Milojku Nikoliću, Ranko Momić osuđen je na 15 godina zatvora, a Srecko Popović na 10 godina zatvora.

Pripadnik tog odreda Abdulah Sokić osuđen je na 12 godina, Slaviša Kastratović i Boban Bogićević na po dve godine, Siniša Mišić na pet godina.

Pripadnik teritorijalne odbrane Veljko Korićanin i pripadnik policije Radoslav Brnović su oslobođeni optužbi.

Osuđeni pripadnici Šakala su, prema presudi, uništavali imovinu i pljačkali, a sve u nameri da steknu ličnu imovinsku dobit i sa glavnim ciljem da primoraju stanovništvo albanske nacionalnosti da se iseli u Albaniju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.