Kostić: ZSO će se formirati kad se završi izrada statuta

Izvor: RTK 2 (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Zajednica srpskih opština će biti formirana kada bude završena izrada statuta koji će predstavljati najviši akt te institucije i njena institucionalna zaštita, rakao je predsednik G. I. Srpska Vladeta Kostić u emisiji "Razgovor" na RTK2.

"Pre nego što dođe do formiranja (ZSO), treba da se obezbede zakonski preduslovi i u Prištini i u Beogradu. Samim tim, jedini razlog što još uvek nije došlo do njenog formiranja je taj što statut ZSO još uvek nije predstavljen i prihvaćen u Briselu. Čim do toga dođe, formiraće se ZSO koja neće funkcionisati kao NVO već kao pravna institucija".

Kostić je našoj televiziji rekao da će se parlamentarni izbori 16. marta održati i na Kosovu i naglasio da su glasači sa Kosova jako bitni u srpskom izbornom procesu.

"Mislim da oko održavanja srpskih parlametarnih izbora ne bi trebalo da bude problema, s obzirom da su ti izbori održani 2012 godine kada situacija između Beograda i Prištine nije bilo ovoliko relaksirana kao što je sada, nakon briselskog sporazuma",istakao je Kostić.

Predsednik Srpske kaže da srpske institucije na Kosovu ne treba ugasiti dok se ne stvori dobar ekvivalent za njih.

"Tu zamenu treba da priznaju i Priština i Beograd, kako bi se omogućilo finansiranje, ali i međunarodna zajednica bez koje nema bilo kog dogovora između Beograda i Prištine", rekao je za RTK2 Vladeta Kostić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.