Predsednici:

KOSOVSKA MITROVICA – U sve četiri opštine na Severu Kosova, kasno sinoć su izabrani predsednici skupština opština.

U Severnoj Mitrovici za predsednicu skupštine opštine izabrana je Ksenija Božovic iz Građanske inicijative (GI) SDP Oliver Ivanović, u Zubinom Potoku je predsednik skupštine opštine – Nemanja Jakšić iz GI Srpska, u Leposaviću – Zoran Todić iz GI Srpska, a u Zvečanu – Darko Radovanović iz GI SDP Oliver Ivanović.

Predsednica skupštine opštine Severna Mitrovica, Ksenija Božović  je na funkciju stupila nakon konsultacija koje su trajale oko četiri sata, a tok sednice nadgledali su predstavnici kosovskog ministarstva administracije i lokalne samouprave, OEBS-a i Kancelarije EU na Kosovu.

"Znamo koji su ovo ogromni poslovi i zadaci, i nadamo se da ćemo početi da radimo i nešto za dobrobit građana Kosovske Mitrovice", poručila je Božović.

Ona je sa mesta predsednice skupštine opštine Severna Mitrovica uputila apel da se lideru SDP, Oliveru Ivanoviću, koji se nalazi u pritvoru, omogući odbrana sa slobode.

Božović je u izjavi za portal KoSSev istakla  da će prioritet u radu skupštine opštine Severna Mitrovica, osim komunalnih i lokalnih problema, biti bezbednost građana Kosovske Mitrovice i njihovih porodica.

"Evidentno je da je među građanima Kosovske Mitrovice nakon hapšenja Olivera Ivanovića zavladala ogromna zabrinutost – kako za pojedince, tako i za članove njihovih porodica. Mi ćemo kroz našu kampanju pokušati da animiramo što veći broj građana da na predstojećim izborima 23. februara, izađu u što većem broju, kako bi interesi svih građana sa Severa Kosova, što se bezbednosnog aspekta tiče,  bili maksimalno zaštićeni", kazala je ona.

Predsednik skupštine opštine Zubin Potok, Nemanja Jakšić, iz GI Srpska, u izjavi za KoSSev kaže da je sinoćna sednica protekla u apsolutno jedinstvenom i konstruktivnom razgovoru svih odbornika. On je izrazio nadu da će predsednici skupština opština dati pozitivan doprinos, kako bi poboljšali položaj svih građana sa Severa Kosova, bez obzira kojoj partiji ili zajednici oni pripadali.

"Što se tiče prioriteta u našem radu, a kada to kažem, mislim pre svega na opštinu Zubin Potok, to će najpre biti rešavanje osnovnih i nagomilanih komunalnih i infrastrukturnih problema. Krajnje je vreme da se konačno svi mi, bez obzira na stranačku pripadnost, bavimo lokalnim temama za dobrobit svih naših gradjana na severu Kosova", naglasio je Jakšić.

Inače, sednica u Kosovskoj Mitrovici završena je nešto pre ponoći, i bila je zatvorena za javnost, iako to zakonom nije predviđeno.

"Nadam se da ubuduće sednice neće biti ovako organizovane i da će one biti otvorene za javnost, jer nema razloga da se bilo šta krije", rekla je posle sednice novinarima, predsednica skupštine opštine Severna Mitrovica, Ksenija Božović.

Sednici u Kosovskoj Mitrovici prisustvovali su svi odbornici, uključujući i predstavnike Albanaca i Bošnjaka.

"Mi smo bili veoma konstruktivni, da bi se iznašlo konačno rešenje i da bi se formirala skupština opštine Severna Mitrovica. Do toga je došlo i zahtevali smo od političkih subjekata iz srpske zajednice da se oni dogovore, jer je najbitniji njihov međusobni dogovor,” rekao je odbornik iz redova bošnjačke zajednice, Nedžad Ugljanin.

"Nakon toga je bilo malo problema – tu su bili i predstavnici resornog ministarstva, jer nije izabran potpredsednik skupštine opštine Severna Mitrovica, nisu izabrani departmani za finansije i zajednice što je ostavljeno za narednu sednicu", dodao je on.

On je uputio češtitke Kseniji Božović i izrazio nadu da će svi odbornici dati pozitivan doprinos, kako bi poboljšali položaj građana Mitrovice bez obzira kojoj zajednici pripadali.

Sa druge strane, član Antiizbornog štaba za bojkot kosovskih izbora, Nebojša Jović, u izjavi za naš portal, ocenjuje da su novoizabrani predsednici skupština opština na Severu Kosova po kosovskim zakonima, za većinu građana – apsolutno neprihvatljivi i nelegitimni.

"Za više od 99,05 odsto Srba sa Severa Kosova, jedine prihvatljive i legitimne su samo one institucije i oni izbori koje raspiše država Srbija. Ono što je po meni vrhunac licemerstva jeste ono što su obećavali delegati iz stranke Olivera Ivanovića, u trenutku kada je njihov vođa u zatvoru, a to je da traže njegovo oslobođanje – a onda izađu ne te kosovske izbore i time priznaju te institucije koje njihovog lidera drže u zatvoru", kazao je Jović.

On je još jednom ponovio da ovi izbori nisu statusno neutralni, jer ih je raspisala kosovska predsednica Atifete Jahjaga.

Podsetimo, u ponoć je isticao zakonski rok kada su odbornici novih skupština Severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka trebali da izaberu predsednike.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.