SAD zabrinute zbog izjava opozicionih lidera u PR o predlogu EU

Američka ambasada umetničko delo
FOTO: KoSSev

Izvor: Klan Kosova (Deo teksta je preveden sa albanskog, naslov je adaptiran)

Iz ambasade SAD-a saopštili su da su zabrinuti zbog izjava lidera opozicionih partija, a u vezi sa evropskim predlogom.

Ova ambasada, u odgovoru za Klan Kosova, podvukla je da ovi stavovi nisu u skladu sa podrškom Sjedinjenih Država ovom predlogu.

„Zabrinuti smo izjavama lidera i zvaničnika opozicionih partija u kojima se protive predlogu EU. Ovi stavovi nisu u skladu sa podrškom Sjedinjenih Država ovom predlogu“, navela je ambasada za Klan Kosova.

Lider najveće opozicione partije na Kosovu PDK, Memlji Krasnići, kako podseća Klan Kosova, kazao je da je „Kosovo izgubilo priznanje, a dobilo Asocijaciju“.

„Dogodilo se ono na šta smo upozoravali. Uslovi i stavovi su se istopili pred ličnim interesima i ambicijama prema vlasti premijera Kurtija. Kosovo je izgubilo priznanje i dobilo asocijaciju“, kazao je Krasnići.

„Mora se glasno i jasno reći: već je evidentno da evropski predlog ne predviđa uzajamno priznanje, kao glavni kriterijum za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i otvaranje evropske perspektive za našu državu“.

Šef PDK ujedno je kazao i da se u ovom sporazumu ne pominje priznanje Kosova od strane pet zemalja članica EU koje to nisu uradile.

„Nema govora o priznanju od strane pet zemalja EU, nema govora o otvaranju puta ka članstvu u NATO, niti o dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU“, kazao je Krasnići.

„Dve godine za redom podržavamo premijera Kurtija u odnosu na Srbiju. Ohrabrili smo ga da koordinira sa našim međunarodnim saveznicima, a ponudili smo mu i konkretne predloge u vezi sa konačnim sporazumom sa uzajamnim priznanjem u centru“.

Povodom Evropskog predloga reagovao je i lider LDK Ljumir Abdidžiku.

„Ovaj sporazum nije konačan i ne sadrži uzajamno priznanje. Štaviše, zadržava dvosmislenost u tumačenju političkog statusa dve države. Sve osim priznanja – bio je cilj Srbije. Ovaj sporazum danas ima sve osim priznanja, koje su strane već prihvatile .Prihvaćeni dokument predviđa i primenu svih prethodnih sporazuma – uključujući Zajednicu – kao i poseban status SPC. Premijer samo treba da se dogovori o datumu osnivanja Udruženja, pošto je on, prihvatajući primenu predugovora, pristao na njegovo osnivanje”, kazao je.

Abdidžiku je dodao da LDK smatra da je premijer Kurti potpuno loše upravljao procesom dijaloga.

„LDK smatra da je potpuno pogrešno rukovođenje procesom dijaloga od strane premijera Kosova tokom poslednje dve godine, pomerilo proces dijaloga od pravno obavezujućeg konačnog sporazuma u ​​osnovni sporazum, bez priznanja u njemu i sa kontinuitetom dijaloga godinama“, kazao je.

KoSSev: Osim ove dvojice zvaničnika, još od prošlog ponedeljka, kada su se srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti usaglasili da više nisu potrebni razgovori oko teksta evropskog predloga, nižu se negativne reakcije opozicije u Prištini koja kosovskog premijera optužuje da je Kosovu doneo još jedan sporazum u kom nema konkretnog priznanja, te za netransparentnost. Ramuš Haradinaj jedini je lider opozicione stranke koji je podržao evropski predlog. U sličnom tonu reaguje i opozicija u Beogradu koja Vučića optužuje za „izdaju“ i „priznanje nezavisnosti Kosova“.

Detaljnije o evropskom predlogu, njegovom sadržaju i reakcijama čitajte na našoj tematskoj stranici Evropski predlog.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.