SL: U sklopu službenih mejlova zaposlenih iz svih zajednica slika vođa OVК – nametanje jednoumlja

Kurti Epopeja OVK
FOTO: Aljbin Kurti/Fejsbuk

U toku je drugi dan trodnevne „epopeje OVK“, odnosno Ademu Jašariju koji je za Albance „legendarni komandant“ i „otac nacije“. I dok prištinski zvaničnici poručuju da je danas svaki građanin Kosova „mislima u istorijskom Prekazu“ zbog otpora porodice Jašari prema srpskim snagama 1998. godine, iz Srpske liste stižu optužbe na račun Prištine – da želi da nametne jednostrano viđenje prošlosti. Iz ove stranke tvrde da je danas u potpisu službenih mejlova zaposlenih, uključujući i Srbe i druge manjinske zajednice, postavljena fotografija Adema Jašarija i članova njihove porodice. Da li je i zbog čega – nismo uspeli da potvrdimo u kosovskoj vladi do objavljivanja ove vesti.

„U nameri da se svim zajednicama na Kosovu i Metohiji nametne jednostrano viđenje prošlosti na ovim prostorima, bez ikakve najave, zakonoskog osnova ili traženja saglasnosti, kosovske institucije su nametnule da se u potpisu službenih mejlova zaposlenih pa i Srba, Bošnjaka, Goranaca i ostalih nalazi slika vođe OVK Adema Jašarija, Šabana Jašarija i Hameza Jašarija u crveno-crnom okviru sa ucrtanim glavama orla naličjem na albansku zastavu“, saopštili su večeras iz Srpske liste.

Režim kosovskog premijera za koji kažu da je diktatorski, „zloupotrebom institucija želi da nametne da srpski gradonačelnici, poslanici, i svi Srbi kada koriste službene mejlove u okviru institucija na Kosovu i Metohiji promovišu OVK i njene vođe, i pored dobro poznatog stava srpskog naroda o toj organizaciji“, dodaju iz ove strane.

Ocenjuju da je reč o još jednom vidu institucionalnog pritiska, ali i klasičnom primeru diskriminacije srpskog i ostalih naroda „koji samo rade svoj posao, a kojima se ne dozvoljava da imaju svoj stav o događajima iz prošlosti“.

Ujedno traže da se međunarodni predstavnici „jasno odrede“ po ovom pitanju, odnosno usprotive diskriminaciji i nametanju jednoumlja.

KoSSev portal se povodom navoda Srpske liste obratio kosovskoj vladi, odnosno portparolima, i to na dve imejl adrese, kao i putem Vibera.

Od njih smo zatražili komentar povodom navoda Srpske liste, odnosno odgovor na pitanje, da li je i zbog čega u potpisu službenih mejlova zaposlenih postavljena fotografija Adema Jašarija i članova njegove porodice.

Odgovor do objavljivanja ove vesti nije stigao.

RTV Kim izvestio je u međuvremenu da je odgovor koji je putem mejla stigao njihovoj redakciji iz Opštine Štrpce sadržao simbol „Epopeje OVK“ sa likovima Adema Jašarija i njegove braće.

Iz ove opštine saopštili su da „na svaki pristigli ili poslat mejl stigne simbol Epopeje“, te da se radi o automatskom slanju sa domena “rks”.

Šef kabineta gradonačelnika, Igor Savić, je na uvid priložio fotografiju mejla koji je poslat ovoj redakciji, a koji je bez pomenutog logoa, piše RTV Kim.

Kao i prethodnih godina, 5, 6. i 7. marta se na Kosovu organizuje manifestacija „Epopeja Oslobodilačke vojske Kosova“ ili „noć požara“, u znak sećanja na trodnevni otpor porodice Jašari prema srpskim snagama 1998. godine, događaj koji na Kosovu vide kao početak rata, dok Adema Jašarija vide kao „oca OVK“.

Obeležavanje je juče započeto u Prekazu, nastavljeno ceremonijom u kasarni u Prištini koja nosi ime Adema Jašarija. Nakon ponovnog odlaska u selo Prekaze, prištinski zvaničnici danas su se uputili ka kosovskoj skupštini, gde je održana sednica posvećena Jašarijevima.

Kako juče, tako i danas predstavnici vlasti na Kosovu, ali i opozicije, veličali su OVK, navodeći da bez nje „nikada ne bi bilo slobodnog i nezavisnog Kosova“, govorili su o „žrtvi porodice Jašari“, ali i ponavljali tvrdnje o „genocidnom režimu Srbije“.

I dok prištinski zvaničnici veličaju Adema Jašarija i optužuju srpske snage za maskar nad njegovom porodicom, srpski državni izvori imaju suprotno tumačenje.

Adema Jašarija i dalje kvalifikuju kao teroristu kojeg su policijske snage posle trodnevne opsade 5, 6. i 7. marta 1998, nakon što je prethodno odbio da im se preda – likvidirale u kući u Prekazu, uz celu porodicu koja se sa njim zabarikadirala.

Pročitajte još:

I ove godine trodnevna „Epopeja OVK“; Kurti: Jašari nastavlja da živi kroz pripadnike KBS

I danas nizom aktivnosti obeležena „Epopeja OVK“, a za đake u PR održano predavanje iz „savremene istorije Kosova“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.