Osmani sa ambasadorima Kvinte o aneksu sporazuma i principima na kojima insistira: Suverenitet, teritorijalni integritet…

Osmani ambasodri Kvinte
FOTO: Kosovsko predsedništvo

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, sastala se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte na Kosovu kojima je, između ostalog, prenela principe od kojih Priština ne odustaje u dijalogu sa Beogradom, a u kontekstu Evropskog predloga.

Sa Osmani su se sastali ambasador Ujedinjenog Kraljevstva, Nikolas Ebot, ambasador Nemačke, Jern Rode, ambasador Italije, Antonela De Riu, ambasador Francuske Olivije Gero, zamenik šefa misije SAD-a, Alison Grunder, kao i šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjog.

Razgovarali su o najnovijim dešavanjima na Kosovu, uključujući i dijalog koji se vodi u Briselu, ali i o narednim koracima.

Tema razgovora bila je i koordinacija kosovskih institucija sa saveznicima, navode iz kosovskog predsedništva.

Osmani se osvrnula na Evropski predlog, oko čijeg teksta su se kosovski premijer i srpski predsednik usaglasili, tj. dogovorili se da o tome nisu potrebni dalji razgovori.

Povodom predstojećeg sastanka dvojice „visokih“ pregovarača u Ohridu, Osmani je na sastanku sa ambasadorima kazala da sporazum o aneksu za sprovođenje osnovnog sporazuma mora da uzme u obzir principe usvojene u kosovskoj skupštini.

Principi su „nepovredivosti suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnosti i funkcionalnosti države Kosovo“.

Osmani je na ovom sastanku naglasila da je Kosovo konstruktivna strana u dijalogu i da će to i ostati.

Kosovo „nastavlja da bude posvećeno procesu koji doprinosi miru, bezbednosti i održivom prosperitetu u zemlji i regionu“, poručila je Osmani.

U saopštenju iz kosovskog predsedništva i ovog puta nije navedeno šta su rekli sagovornici Vjose Osmani, odnosno, u konkretnom slučaju, ambasadori zemalja Kvinte u Prištini.

Podsetimo, srpski predsednik i kosovski premijer usaglasili su se prošlog ponedeljka u Briselu da više nisu potrebni razgovori oko teksta evropskog predloga.

Odmah zatim je za 18. mart zakazan novi sastanak dvojice zvaničnika u Ohridu, a s ciljem razgovora o implementacionom planu koji je sastavni deo evropskog predloga, koji se sada naziva Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Uoči ovog sastanka, odnosno ove nedelje, Beograd i Prištinu posetiće izaslanik EU, Miroslav Lajčak, koji od Kurtija i Vučića očekuje da iznesu svoje predloge oko kojih će da se razgovara u Ohridu.

Sastanak se održava uoči sednice Evropskog saveta koja je zakazana za 24. mart. Tada „moraju da budu u mogućnosti da odnesu dobre vesti“, izjavio je danas Emanuel Žiofre, šef delegacije EU u Beogradu, navodeći da je na delu istorijska prilika za napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.