Express: Srbija danas u Vašingtonu lobira za podelu, i Pacoli je tu

Ivica Daci i Bedžet Pacoli u SAD

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Dva visoka zvaničnika – sa Kosova i iz Srbije – od danas su u Vašingtonu, po pozivu američkog državnog sekretara, Majka Pompea, za učešće na ministarskoj konferenciji o verskim slobodama. Ali poseta se odvija u ključnom trenutku kada srpska strana pokušava da predstavi scenario podele Kosova kao rešenje.

Dačić je u SAD otišao zajedno sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić, gde se u američkom kongresu obeležava Dan Srbije u Americi. Tamo se susreo sa pomoćnikom američkog državnog sekretara, Vesom Mičelom. Dačić je rekao da je sastanak dobro prošao, dok ga očekuje još jedan sastanak sa Džonom Boltonom – Trampovim savetnikom koji iskazuje nimalo pozitivno raspoloženje prema nezavisnosti Kosova.

Prema rečima Dačića, „nova administracija (Trampova) čuće srpske predloge i kreativna rešenja koja nisu bazirana na onom što je već postalo kliše prethodne administracije.“

KoSSev: U međuvremenu isti portal objavio je tekst sa naslovom „Ekskluzivno: Administracija Donalda Trampa podržava podelu Kosova“. Pozivajući se na „proverene diplomatske izvore“ autor teksta, direktor Express-a Berat Buzala, navodi da se administracija Donalda Trampa „složila da da kosovsku teritoriju Srbiji u zamenu za njegovo priznanje“, navodeći i da je „moguće da je ovo pitanje bilo deo razgovora Trampa i Putina u Helsinkiju“.

„Moguće je da se govori o razmeni teritorija. Ali kraj cele ove drame je da se Kosovo, ono što će ostati od njega, može smatrati pokrajinom Albanije,“ rekao je izvor za Express.

Dobro informisani analitičar koji je upoznat sa situacijom na Balkanu, Daniel Server, komentarišući prisustvo srpskog premijera Dačića u SAD, rekao je da će on pokušati da proda ideju o podeli Kosova tokom svog boravka.

Pročitajte još:

Apel vladike Teodosija protiv podele i razgraničenja: Međunarodna zajednica da ne dozvoli egzodus

Srpska lista posle Vladikinog apela: Ostavite nas da sa predsednikom Vučićem odlučujemo o svojim životima

Vučić: Nećete razgraničenje sa Albancima? Spremite se za Vranje

Posle naslova prištinskih i beogradskih medija: Šta je stvarno rekao Delavi?

U međuvremenu, u Vašington je sinoć stigao ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli (Behgjet Pacolli). Pre dolaska u SAD, on je dao intervju u kojem se navodi da niko ko vodi dijalog na Kosovu ne bi trebalo da govori o teritorijama.

Svoj boravak u Vašingtonu Pacoli je najavio putem Fejsbuka.

„Upravo sam stigao u Vašington, na poziv državnog sekretara Majka Pompea da prisustvujem Prvoj ministarskoj konferenciji o verskoj slobodi. Ovo je važna inicijativa predsednika Trampa za promociju verske slobode i Kosovo će podržati napore SAD-a na globalnom nivou.

Ja ću promovisati tradiciju Kosova, harmoniju i koegzistenciju i naše napore da se svi osećaju ravnopravno i slobodno u svojoj veri u našem društvu.

Iskoristiću svoje prisustvo u Vašingtonu da se sretnem sa drugim kolegama i američkim donosiocima odluka,“ napisao je on.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.