S pasošima "Republike Kosovo" bez viza u Evropu

Samo dan nakon što je Kosovo postalo 55. članica UEFA-e, a kako je i najavljeno, Evropska Komisija predložila je danas ukidanje dosadašnjeg viznog režima za kosovske građane, upravo je saopštila Evropska komisija. Kada predlog o prebacivanju Kosova na listu bezviznog režima za kratke boravke u Šengen zoni, budu usvojili Evropski Parlament i Savet, građanima Kosova sa biometrijskim pasošima "Republike Kosovo" više neće biti potrebne vize za putovanja u zemlje članice EU, kao i za četiri zemlje pridružene Šengenu (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska), a za kratke poslovne, turističke, ili porodične boravke koji podrazumevaju period ostanka do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana. Iz ovoga su izuzeta putovanja u Veliku Britaniju i Irsku. Ostali uslovi ulaska za pristup Šengen zoni nastaviće da se primenjuju, uključujući potrebu dokazivanja dovoljnih finansijskih sredstava u svrhe putovanja. Izuzeće viza ne omogućava pravo na rad u EU. Građani EU na Kosovo putuju bez viza.

Predlog je pred zvaničnicima EU predstavljen zajedno sa pozitivnom ocenom Evropske komisije koja potvrđuje da je Kosovo "ispunilo uslove predviđene putokazom za liberalizaciju viznog režima".

"Danas nastavljamo sa našom posvećenošću i predlažemo bezvizno putovanje u EU za narod Kosova sa biometrijskim pasošima – kako bismo olakšali kontakte među ljudima i ojačali poslovne, društvene i kulturne veze između EU i Kosova. Ovo je rezultat napornog rada i uspešnih zalaganja kosovskih vlasti u postizanju dalekosežnih i teških reformi u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova i šire, a što utiče na oblasti kao što su vladavina prava i reforme pravosuđa. Znam koliko je bezvizni režim putovanja važan za narod Kosova i veoma sam zadovoljan postignutim napretkom. Nadam se da će Evropski parlament i Savet vrlo brzo da usvoje naš predlog," rekao je prilikom iznošenja ovog predloga evropski poverenik pitanja za migracije, unutrašnjih poslova i državljanstva, Dimitris Avramopoulos.

Evropska komisija je istakla i da se podrazumeva da će do dana usvajanja ovog predloga u Evropskom parlamentu i Savetu, Kosovo već ratifikovati sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom, ali i "ojačati dokaze u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije".

Iz Evropske komisije su dalje dodali da će se nakon vizne liberalizacije, sprovođenje svih uslova predviđenih u četiri bloka tzv. viznog putokaza postavljenim pred Kosovo, kao i uslova za reintegraciju i readmisiju, pratiti posebnim mehanizmom za nadgledanje, takođe kroz proces stabilizacije i pridruživanja, a ukoliko bude potrebno i  kroz ad hoc mehanizme praćenja.  

Evropska Komisija je dijalog o viznoj liberalizaciji sa Kosovom pokrenula 19. januara 2012. godine. U junu 2012, Komisija je kosovskim vlastima predala putokaz za viznu liberalizaciju kako bi one dalje donele zakonodavne i institucionalne mere koje će Kosovo sprovesti kako bi ostvarilo napredak ka viznoj liberalizaciji. Putokaz predviđa sveobuhvatnu listu reformi, uključujući reintegraciju i readmisiju, bezbednost dokumenata, upravljanje granicama i migracijom, azil, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i osnovna prava u vezi sa slobodom kretanja. Evropska komisija je prethodno usvojila tri izveštaja o napretku Kosova u viznom dijalogu: prvi 8. februara 2013. godine,  drugi 24. jula 2014. godine, treći 18. decembra 2015 i poslednji – četvrti, 4. maja 2016. godine. U trećem izveštaju je zaključeno da je ostalo još osam neispunjenih zahteva, te da će, čim Kosovo bude ispunilo i poslednje  zahteve, a pod uslovom da na snazi budu efikasne mere za sprečavanje novih migracionih tokova ka EU, Komisija predložiti ukidanje viza.

Upravo uvereni da će Evropska komisija dati pozitivnu preporuku za liberalizaciju viznog režima, predsedništvo kosovske skupštine, juče je zakazalo svečanu sednicu za ovaj četvrtak, u 16 sati. Očekuje se da će se tada poslanicima obratiti visoka predstavnica EU, Federika Mogerini, koja će u četvrtak boraviti u zvaničnoj poseti Kosovu.

O reakcijama na odluku Evropske komisije čitajte u posebnoj VESTI.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.