Berlinski pogled na srpsku špagu

Kako zvanični Berlin gleda na odnose Srbije i NATO? Da li je priznanje Kosova uslov za pristupanje EU? Nemačka Levica postavila je Saveznoj vladi 31 pitanje o Srbiji, a odgovore ekskluzivno objavljuje DW.

Sevim Dagdelen i još nekoliko saveznih poslanika nemačke Levice dostavili su obiman upit saveznoj Vladi o odnosima Srbije sa Kosovom, sporazumu sa NATO, te kako će se to odraziti na evropski put Srbije. Odgovor na 31-no pitanje u koji DW ekskluzivno ima uvid, otkriva stavove zvaničnog Berlina o geopolitičkom pozicioniranju Srbije. U odgovorima, između ostalog, piše da se pozicija nemačke vlade po pitanju odnosa Beograda i Prištine temelji na pregovaračkom okviru koji je Srbija potpisala u januaru 2014., a koji zahteva da do kraja pristupnih pregovara sa EU dođe do "obuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova u formi pravno obavezujućeg dokumenta". Dodaje se da pregovarački okvir ne zahteva "priznanje Kosova od strane Srbije".

Sa druge strane, poslanica Sevim Dagdelen stavove Brisela i Berlina vidi kao "faktičko primoravanje" Srbije da prizna Kosovo ukoliko želi da pristupi EU. U pitanju je način da se destabilizuje Balkan, ocenjuje Dagdelenova u izjavi za DW. Levica je inače jedina nemačka parlamentarna stranka čiji se političari protive nezavisnosti Kosova, te širenju NATO.

Ostatak vesti pročitajte OVDEKoSSev: Sevim Dağdelen je nemačka poslanica turskog porekla, partije krajnje levice "Die Linke" (Levi), a u žižu srpske javnosti je dospela nakon svog govora u bundestagu 19. juna, pod nazivom "KFOR: Nazad na međunarodno pravo", kada je i iznela snažne optužbe protiv uloge Nemačke na Kosovu, ujedno i protiv Oslobodilačke vojske Kosova. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.