Kosovski i međunarodni zvaničnici: Doviđenja vizo. Dan radosti za Kosovo. Zaslužena nagrada

Nakon današnje odluke Evropske komisije da predloži ukidanje dosadašnjeg viznog režima za kosovske građane, reagovao je veliki broj kosovskih, ali i međunarodnih zvaničnika. Od kosovskih zvaničnika među prvima su to učinili predsednik Kosova, Hašim Tači, i vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova, Petrit Seljimi. Obojica su se složili da je ova nedelja "istorijska" za Kosovo. Sa druge strane, od međunarodnih zvaničnika, prvi su se oglasili evropski komesar za proširenje Johanes Han i potpredsednica Evropskog parlamenta, Urlike Lunaček. Dok Han na predlog Evropske komisije gleda kao na "zasluženu nagradu za građane Kosova", Lunaček smatra da je današnji dan – "dan radosti za Kosovo". Reakcije srpskih zvaničnika, za sada, još uvek nema.

Tači: Kada zajedno radimo, ništa nas ne može zaustaviti

U prvim reakcijama na predlog Evropske komisije o ukidanju viza Kosovu, kosovski predsednik Hašim Tači ocenio je da je ovo "istorijska nedelja za Kosovo".

"Nakon decenije izolacije, neće biti više čekanja u redu u ambasadama, neće biti odbijanja. Nismo osvojili poklon, nego smo liberalizaciju zaslužili našim zajedničkim radom. Kada radimo zajedno, ništa nas ne može zaustaviti. Čestitke za liberalizaciju danas, čestitke za UEFA-u juče. Istorijska nedelja," napisao je Tači na svom Fejsbuk profilu uz postavljenu fotografiju na kojoj je napisano "Doviđenja vizo".

Mustafa: Uspeh nije potpun bez podrške međunarodnih partnera

Kosovski premijer Isa Mustafa, sa druge strane, ističe da je današnja preporuka Evropske komisije "rezultat posvećenosti građana Kosova zapadnim vrednostima".

"Svaki naš uspeh u zemlji i inostranstvu nije potpun bez podrške međunarodnih partnera. Imali smo jaku saradnju tokom godina. Svaki uspeh se deli između građana Kosova i njihovih međunarodnih partnera. Uprkos strožijim kriterijumima, Evropska komisija je odlučila pozitivno za Kosovo," kazao je Mustafa na koferenciji za medije u Prištini, koja je organizovana nakon odluke Evropske komisije. Konferenciji je prisustvovao i šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Samuel Žbogar.

Čolaku: Težak i dug put ka predlogu o viznoj liberalizaciji

Kosovski ministar za evropske integracije, Bekim Čolaku, smatra da je "put ka predlogu o viznoj liberalizaciji za Kosovo bio dug i težak".

"Naš put ka predlogu o viznoj liberalizaciji za Kosovo bio je dug i težak. Više od četiri godine od kada smo dobili mapu puta! Ali značajne i održive reforme su vidljive. Za građane to je dobitna kombinacija: reforme i uskoro vizna liberalizacija za Kosovo," napisao je na svom Tviter nalogu kosovski ministar za evropske integracije, Bekim Čolaku.

Petrit Seljimi: Srećan, srećan, srećan

"Kakva nedelja za Kosovo. Evropska komisija preporučuje viznu liberalizaciju za naše građane. Srećan, srećan, srećan," glasio je tvit vršioca dužnosti ministra spoljnih poslova, Petrita Seljimija.

"Doviđenja vize. Zdravo Evropo! Sa Kosova s ljubavlju," napisao je, takođe, Seljimi.

Han: Zaslužena nagrada

A evropski komesar za proširenje Johanes Han, koji se od međunarodnih predstavnika među prvima oglasio,  smatra da je predlog o viznoj liberalizaciji "zaslužena nagrada".

"Predlog za viznu liberalizaciju je zaslužena nagrada za narod Kosova. Reforme se isplate. Nastavite evropskom stazom!" – napisao je Han na svom Tviter nalogu.

Mogerini: Ponosna na predlog

Visoka predstavnica Evropske unije, Federika Mogerini, takođe je reagovala na svom Tviter nalogu. 

"Ponosna na predlog o viznoj liberalizaciji za Kosovo. Sutra ću biti u Prištini da proslavimo i poradimo na putu pred nama," napisala je.

Lunaček: Dan radosti za Kosovo

Oglasila se i potpredsednica Evropskog parlamenta, Urlike Lunaček.

"Dan radosti za Kosovo! Zeleno svetlo za viznu liberalizaciju Kosova okončaće dugu izolaciju kosovskih građana," glasio je tvit Lunaček.

Evropska Komisija predložila je danas ukidanje dosadašnjeg viznog režima za kosovske građane. Kada predlog o prebacivanju Kosova na listu bezviznog režima za kratke boravke u Šengen zoni, budu usvojili Evropski Parlament i Savet, građanima Kosova sa biometrijskim pasošima "Republike Kosovo" više neće biti potrebne vize za putovanja u zemlje članice EU, kao i za četiri zemlje pridružene Šengenu (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska), a za kratke poslovne, turističke, ili porodične boravke koji podrazumevaju period ostanka do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.