Ruska crkva upozorila: Vakcinišite se ili se kajte doživotno

FOTO: Natalia Kolesnikova / AFP

Izvor: The Moscow Times (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Rusi koji odbiju da se vakcinišu protiv koronavirusa uzimaju na sebe greh za koji će se kajati do kraja svog života, rekao je u ponedeljak najviši zvaničnik Ruske pravoslavne crkve.

„Sada se neprestano suočavam sa takvim situacijama da ljudi dolaze kod sveštenika kako bi se pokajali što nisu vakcinisali sebe ili svoje voljene i da su nesvesno postali uzrok smrti druge osobe“, rekao je mitropolit volokolamski Ilarion, poglavar crkvenog odeljenje za spoljne odnose, tokom direktnog prenosa na državnom kanalu Rossia 24.

„A čak je i meni teško da kažem kako sada sa tim živeti“, nastavio je. „Ceo život ćete morati da se iskupljate za greh koji ste počinili – da ste mislili na sebe, a ne na drugu osobu.“

Mitropolitove primedbe dolaze u trenutku kada se nekoliko ruskih regiona, uključujući Moskvu, zalaže za obaveznu vakcinaciju kako bi se obuzdao žestok porast slučajeva kovida-19 i smrtnih slučajeva usled zaraznijih varijanti i slabog odziva na vakcinisanje.

Nezavisna anketa objavljena u ponedeljak rekla je da 54% Rusa još uvek ne želi da se vakciniše protiv kovida-19.

Ruska pravoslavna crkva pojačala je meru nošenja maski i druge bezbednosne mere u moskovskim crkvama i manastirima, izvestila je prošle nedelje državna novinska agencija RIA Novosti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.