Rusija objavila da je završila testiranje vakcine, proizvodnja od avgusta

Izvor: Reuters/Shannon Stapleton

Rusija će prva u svetu u avgustu započeti masovnu proizvodnju prve vakcine protiv koronavirusa, objavio je „Sputnjik“. Prva ispitivanja su obavljena i, prema najavama, do kraja ove godine moglo bi biti proizvedeno 200 miliona doza vakcine koju je napravio Institut „Gamalej“, prenosi N1.

Ispitivanja vakcine protiv koronavirusa na dobrovoljcima na Sečenovskom univerzitetu u Rusiji već su završena, a cilj ove etape ispitivanja bio je da se potvrdi bezbednost vakcine po zdravlje ljudi, što je i učinjeno.

Institut „Gamalej“ još krajem maja je objavio da je njihova vakcina nezvanično ispitana i da se pokazala kao bezbedna. Vakcinu su na sebi ispitivali stručnjaci ovog Instituta, među kojima i pronalazači vakcine i organizatori dokliničkih ispitivanja i tehnolozi.

Direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitrijev kaže da će se na tržištu prvo pojaviti vakcine zasnovane na adenovirusu koje će dobiti zvanično odobrenje u septembru, a vakcina zasnovana na novoj tehnologiji MRNK najranije početkom sledeće godine jer je potrebno ispitati koliko su bezbedne.

Dmitrijev procenjuje da će sledeće godine biti proizvedeno više od tri milijarde doza vakcina, zasnovanih na adenovirusnim vektorima, „što će omogućiti svetu da se efikasno bori protiv koronavirusa“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će Srbija pre kraja godine imati vakcinu protiv koronavirusa, navodeći da su u toku razgovori sa jednom zemljom koja već daje vakcinu ljudima. On nije želeo da precizira koja zemlja je u pitanju.

Portal Raskrikavanje je objavio da se prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) trenutno 23 vakcine testiraju na ljudima, ali da za sada nijedna nije odobrena za širu populaciju.

Raskrikavanje dodaje da jedina vakcina koja bi mogla da odgovara Vučićevom opisu je ona napravljena u Kini i nedavno je odobrena, ali samo za vojsku. Reč je o vakcini koju proizvodi kompanija CanSino Biologics, ali je ona trenutno u drugoj fazi kliničkih ispitivanja, od ukupno tri faze koje je potrebno da prođe pre nego što bude odobrena.

Ruski akademik: Ne žuriti s vakcinom

Ruski akademik Vitalij Zverev, koji je i naučni direktor Instituta za vakcine i serume „Mečnikov“, podsetio je da se oko 220 zemalja suočilo sa koronavirusom, ali da je obolelo od 15 do 20 odsto populacije, dok su svi ostali zaraženi nosioci virusa, a više od polovine njih nema nikakve simptome.

Zverev smatra da uspeh lečenja koronavirusa ne treba povezivati sa stvaranjem vakcine.

On upozorava da sa vakcinom ne treba žuriti kako ne bi bilo propusta, napominjući da se u uobičajenim okolnostima na vakcini radi od četiri do pet godina.

Mnoge laboratorije i instituti u svetu ušli su u trku oko stvaranja vakcine protiv kovida-19, jer je to, između ostalog, za svaku zemlju – proizvođača stvar prestiža, ali i profita.

Samo u Rusiji se radi na oko 47 vakcina, a tri prototipa ruske vakcine protiv koronavirusa pokazali su svoju efikasnost. U svetu je razvijen 141 prototip vakcine, a neki tvrde da se radi na znatno više projekata.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.