Beri o paralelama između korone i španske groznice: Najvažnije je reći istinu

Koje se greške ponavljaju, šta smo propustili da naučimo iz prethodnih pandemija i kakve posledice treba očekivati, za N1 govorio je istoričar i autor svetskog bestselera „Velika influenca“ Džon Beri.

Pandemija „Španske groznice“ usmrtila je pre sto godina između 50 i 100 miliona ljudi, više nego što je bilo žrtava u Prvom svetskom ratu. Posledice pandemije promenile su političke i ekonomske odnose u svetu. Pandemija Covid-19 nije toliko smrtonosna, ali način na koji potresa svet i preti posledicama sličan je kao i u vreme posle Velikog rata.

Na pitanje da li možemo izvući paralele, Beri odgovara – i previše njih.

„Najveća lekcija iz 1918. jeste ona da treba reći istinu. Vlasti mogu spasti živote ako jednostavno kažu istinu. I to se ne dešava u previše država, uključujući, nažalost, i SAD. Ima zemalja u kojima su vlasti iskrene i koje su prošle mnogo bolje“, naveo je.

Podseća da je tada veći broj zemalja sveta bio u ratu, skoro cela Evropa, da Španija i Švajcarska nisu, i da su se sve zemlje, plašeći se negativnih vesti u ratnim uslovima, pobrinule da mediji ne kažu istinu i da govore ono što je vlast mislila.

„To znači da ljudi nisu štitili sebe, prvobitno, kako su mogli. Virus se širio mnogo brže nego da je bilo obrnuto“.

Govorio je i o još jednoj lekciji – fizičkoj distanci, i naveo da „ako imate plan, koliko god dobar bio – od njega neće biti koristi ako ga ne primenite“.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.