Rudari: Onome ko govori o Trepči i Asocijaciji opština, nema mesta na Kosovu

Ulaz u rudnik „Trepča“ – Južna Mitrovica

Izvor: KosovaPress (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Rudari rudnika Trepča u Starom trgu upozorili su na eskalaciju situacije ukoliko se pregovori o Trepči održe u sklopu dijaloga između Kosova i Srbije.

Upozorili su vladu da pazi da Trepča ne bude uključena ni u jednu temu ovog dijaloga, u suprotnom najavljuju štrajkove i proteste.

Gani Osmani, predsednik Sindikata radnika Trepče, rekao je za KosovoPress da su rudari izuzetno zabrinuti zbog nekih glasina da bi Trepča mogla biti tema razgovora između Kosova i Srbije.

Prema njegovim rečima, zbog nezadovoljstvo se situacija može izmaći kontroli i primorati rudare na štrajk i protest, pa je apelovao na vladu da paze šta potpisuju.

„Neka paze da Trepča ne bude tema dijaloga sa Srbijom, jer Trepča pripada samim rudarima i to je bogatstvo koje nam je Bog dao na našoj zemlji. Nemamo more, nemamo plodnu zemlju, drugo bogatstvo, što znači da imamo samo Trepču. Rudari osećaju određeno nezadovoljstvo ovim razgovorima i iz tog nezadovoljstva mogu da stupe možda čak i u štrajk i protest. Upozoravamo vladu da bude oprezna. Neka budu oprezni šta potpisuju, jer se zbog nezadovoljstva situacija može oteti kontroli“, rekao je Osmani.

Ćazim Hiseni (Qazim Hyseni), rudar, rekao je da će rudari, ako se sa Srbijom razgovara o pitanju Trepče, štrajkovati i protestovati na isti način kao i devedesetih.

„Ako naša vlada razgovara o Trepči, mi ćemo štrajkovati ili preduzeti mere kao 90-ih kada smo išli u Prištinu, ići ćemo ponovo ako je potrebno“, rekao je Hiseni.

I Isa Bećiri (Beqiri), koji je rudar više od 40 godina, najavio je odlazak rudara i celokupnog stanovništva u Prištinu, ako Trepča postane tema ovih razgovora.

„Ako se sa Srbijom vode razgovori o Trepči, biće isto kao 1989. godine i pozvaćemo sve ljude da odu u Prištinu. Onome ko govori o Trepči i Asocijaciji opština, nema mesta na Kosovu“, rekao je Bećiri.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.