Gazeta Express: Kosovo nema plan za povratak još oko 100 osoba iz Sirije

ISIS i Kosovo
FOTO: Xhemati Alban, albanska HTS katiba. Na baneru je naznačeno da je ova grupa boraca „infiltraciona jedinica.“ Datum objavljivanja: 18. oktobar 2017. (Izvor: Telegram)

Izvor: Gazeta Express (tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Oko 100 Kosovara, među njima i 40 dece, ostalo je na ratnim žarištima na Bliskom Istoku i nije poznato kada će se vratiti u zemlju. Iako je Vlada imenovala posebnog koordinatora za borbu protiv terorizma, ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua, izvršna vlast nema plan za ovo pitanje, piše Gazeta Express.

U aprilu 2019. godine, 110 Kosovara koji su ostali u Siriji vraćeni su u sklopu akcije domaćih institucija bezbednosti. Povratak mnogih muškaraca, žena i dece nije obuhvatio sve stanovnike Kosova koji su godinama putovali u ratna žarišta na Bliskom Istoku.

Veruje se da je oko 100 Kosovara i dalje u Siriji, uključujući 30 bivših vojnika ISIS-a.

Nakon povratka prve ture građana, Gazeta Express je izvestila da oko 30 boraca ISIS-a, više od desetak žena i dece, čeka povratak u zemlju.

Gazeta Express su iz dobro obaveštenih izvora u organima bezbednosti saznale da je razlog zašto je njihov povratak trajao duže nego kod prve grupe taj što se nalaze u opasnim oblastima i zbog toga je njihov povratak teži. Povratnici iz prve runde ranije su komunicirali sa Kosovom. Oni su ostali u kampu koji su nadzirali Kurdi i nekim drugim koji su bili u njihovoj blizini. Svi oni, 110 ljudi koji su znali za operaciju, okupili su se da bi ih grupno vratili na Kosovo.

Kosovske institucije ne znaju kada će biti operacija za povratak druge grupe. Gazeta Express poslala je pitanje Ministarstvu unutrašnjih poslova da li izvršna vlast ima neki konkretan plan za povratak ovih osoba.

„MUP trenutno nema plan za ovo pitanje“, rečeno je iz kancelarija za javnu komunikaciju Ministarstva unutrašnjih poslova, na pitanje o operaciji povratka, kao i planovima ovog odeljenja.

Vlada koju predvodi Avdulah Hoti nema plan za repatrijaciju kosovskih građana koji borave u Siriji, iako je jedna od prvih odluka izvršne vlasti bila imenovanje posebnog koordinatora za sprečavanje ekstremizma i borbu protiv terorizma.

O repatrijaciji se nije govorilo ni u Ministarstvu pravde koje predvodi Seljim Seljimi.

Gazeta Express uputila je pitanja i ministru Seljimiju i njegovoj kancelariji za komunikaciju sa medijima ali odgovora nema već nekoliko dana.

Nakon povratka prve grupe, kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je nekoliko optužnica protiv povratnika iz Sirije.

Od početka oružanog sukoba u Siriji i Iraku, Kosovo je vodeće u regionu, sa najvećim brojem građana koji putuju u ratne zone.

Procenjuje se da je ukupan broj stanovnika Kosova koji su otišli ​​u Siriju i Irak, uključujući muškarce, žene i decu, oko 400.

Posebnog plana za njihov povratak nema ni u planu rada vlade.

Ipak, pre dve nedelje, Veljiu je u svojstvu koordinatora održao sastanak  na kom je najavio izradu državne strategije za sprečavanje nasilnog ekstremizma i borbu protiv terorizma.

Ovu grupu čine predstavnici lokalnih i međunarodnih institucija, lokalnih vlasti, predstavnici verskih zajednica i civilnog društva.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.