Maske su skinute onda kada ste ih našoj deci navukli na lica

Zašto je u redu da maskirana lica nasrnu na novinara, a nije u redu da novinar pokaže da su oni nasrnuli? Jesmo li kolektivno ušli u Stokholmski sindrom?

Lični stav/Piše: Tatjana Lazarević i (neki čitaoci)

„SRAM VAS BILO!!!! STAVLJATE METU NA CELO LJUDIMA!!!Koristite li mozak za jos nesto, osim za pisanje ovakvih gluposti?!Ovi momci i trebaju da nose maske, ali zbog takvih kao sto ste Vi!!!“

Ovaj komentar napisala je J.L., koja u opisu generalija na Fejsbuk nalogu ističe Pravni fakultet, uz sliku kojom se predstavlja i kao majka dvoje dece.

„Direktno ugrozavate bezbednost Srba na severu . Za koga Vi radite pa se kamerama unosite u lice svakom gradjaninu? Hocete li mozda sledeci put da im skidate maske i kapuljace? Da ste dosli iz druge drzave da izvestavate ja bih razumela ali bolje od svih nas znate cemu sluze vasi snimci i kako uticu na sudbine mnogih . Vi niste novinar vi sre LESINAR!!!!!!!“

Ovaj komentar napisala je lekar M.R., koja je vreme svoje specijalizacije kao pedijatar provodila na Tiršovoj klinici.

„Novinari ološ najveći“, komentar je napisala S.S., koja je takođe izabrala da se na profilnoj slici na Fejsbuku pohvali time da je majka.

„Normalno kad se portal finansira iz Vlade Kosova i NVO koje one drže u šaci. Sramota je šta pišeš i šta objavjuješ vlasnice“, komentar je napisao M.T., školski drug moje ćerke, sin divnih ljudi, koji je u detinjstvu vrlo lepo razgovarao sa mnom.

Ovaj verbalni malj udaren je zato što je danas objavljena fotografija mladića sa maskom kako juče nasrće na mene dok izveštavam sa protesta nakon hapšenja M.M. u Kosovskoj Mitrovici.

Bio je to samo jedan od mladića koji su se juče u naletu adrenalina, ali pre svega nasilja i vulgarizma ili čemera i jada, ustremili, pored mene, i na moje kolege.

Zašto?

Zato što smo novinari. Zato što treba da pitamo i da budemo ogledalo onog što ovaj grad jeste. Juče, na primer: Zvaničnice Srpske liste koja se našla u gomili očajnih, ljutih i unesrećenih ljudi, zaštićena krugom saradnika, u belim mantilima, kojima je bilo u redu da izađu sa radnog mesta i ponavljaju da su lekari.

Sa druge strane, nije im bilo u redu da Miljana Nikolić, dva puta poslanica u skupštini Republike Kosovo, članica komisija tog parlamenta, stranačka funkcionerka, vršilac javne funkcije u gradu – direktor Doma Zdravlja pri Republici Srbiji, odgovori meni i revoltiranim građanima na dva osnovna pitanja – Šta se dešava? i Kako će to pravo na opstanak od 1. juna braniti svim sredstvima, kako je Srpska lista najavilla 20. maja.

Da se vratim mladićima sa maskama. Zašto ste jurnuli na mene i moje kolege?

Jer ste mladi, bildovani, izmanipulisani. Jer mladići naši, pojma nemate šta je to, kako je Balašević otpevao, „jed je jed a red je red“.

Zato što vam je stigla komanda „Ubij govna, zbog vas nas hapse“. Što ste nam i rekli juče.

Dok ste okruženi kamerama Republike Kosovo, dronovima, saradnicima KIA-e, policijom, svedocima saradnicima, sugrađanima doušnicima, kanalima saradnje obaveštajnih službi, društvenim mrežama…

Ali ubij novinarsko govno!

Upravo ono što danas govore i preko ovih komentara oni koji su skinuli maske.

Ali maske su odavno skinute.

Skinute su onog trenutka, kada ste dragi lekari i zdravstveni radnici, merili patriotska krvna zrnca svojim sugrađanima, uglavnom tim istim nasiljem, primoravanjem, nekulturom, neuljudnošću, arogancijom, dok ste u skupštini Republike Kosovo i opštini Severna Mitrovica Republike Kosovo, branili predsednika Srbije i podizali plate iz budžeta Republike Kosovo, uključujući nadoknade za putne troškove, upravne odbore, komisije itd.

Makar ste podizali „evre“ sa desetina radnih mesta za koja niste ni znali da ste ih imali, osim kada na bankomatu podignete platu…

Ne dao Bog da sve ove godine jednom priznate da su to evri Republike Kosovo, za posao koji ne radite, dok kamenom idete na mene i moje kolege, koji, eto slučaja, nijedan evro od Republike Kosovo još uvek nismo primili.

Skinute su onog trenutka kada je Kosovska Mitrovica Olivera Ivanovića ispratila na večni put, u Aleju zaslužnih građana, a vi niste izjavili makar saučešće, a kamoli, kao gradski oci održali komemoraciju.

Skinute su onog trenutka kada niste videli i druge likvidacije, fizičke napade, prebijanja svih onih koji nisu bili deo vašeg moćnog velikosrpskog-velikohrišćanskog-velikopredsedničkog-velikoprištinskog-velikobeogradskog kolektiva.

Tako niste videli ni kada su juče na ženu koja izveštava, naskakali unezvereni balavci, kojima je mogla da bude, majka ili nekada profesorica.

Jer se o tome ne peva na svadbama i krštenjima.

Ne pada mi na pamet da na bilo koju od ovih razjarenih poruka odgovaram. Osim na one koje prelaze slobodu govora, podležu krivičnoj odgovornosti i koje sam kao takve dužna da prijavim Odeljenju za visokotehnološki kriminal i svom strukovnom udruženju (U Beogradu).

Da bih mogla da nastavim da radim. Da bih zaštitila javni interes. Da bih zaštitila svoj esnaf, kolege, svoju ulicu, kuću i porodicu. Da bih zaštitila svoj rod, onako kako umem, onoliko koliko mogu.

Nikada za mene srpstvo neće biti huliganstvo. Bal pod maskama. Licemerna palanka. Don Korleone live stream. Potrošeni mit.

Maske su skinute onda kada ste našoj deci navukli maske na lica.

Lica će vam, ovako otkrivena, biti zapečaćena ako, i ne daj Bože onda kada nas naterate, sa sve Kurtijem, da vam se pridružimo u Valjevu, Beogradu, Kraljevu, Švedskoj, ili odakle sve već bijete srpstvo preko tastature, branite platne spiskove za nerad, i svog Kuma.

Red je da završim kako sam i započela, komentarom još jednog čitaoca iste vesti:

„Neka svima bude po zaslugama i delima. Svako zna šta i kako je radio“. (G.S.)Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.