18 godina od ubistva žetelaca u Starom Gracku: "Ne zaboravljamo ih, saučestvujemo u njihovoj žrtvi"

Punih je 18 godina od kako se desila krvava žetva 14 žetelaca u Starom Gracku. Danas i svaki dan tražićemo i insistirati da se počinioci izvedu pred lice pravde. Jedino po tome bićemo spremni da merimo da li je druga strana odgovorila na dostojan način i prihvatila našu ispruženu ruku koja može da bude dobar osnov da gradimo zajedničku budućnost. Ne tražimo krvnu osvetu, ali ne odustajemo, ne zaboravljamo. Naša uteha je naša nada, jer ovakvi zločini ne zastarevaju – ovim rečima je danas obeležena godišnjica od ubistava 14 Srba u Starom Gracku. Parastosu i polaganju venaca prisustvovali su predstavnici Srpske liste, Kancelarije za KiM, kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, direktor kosovske Kancelarije za pitanje zajednica, Ivan Tomić, ali i, devetu godinu zaredom, Nezavisna asocijacija studenata iz Beograda. Ovu godišnjicu obeležila je, ipak, odluka Specijalnog tužilaštva Kosova da obustavi istragu, zbog nedovoljno dokaza. Da je odluka doneta, porodice su saznale iz medija – u maju, a tek početkom ovog meseca su dobile i zvanično obaveštenje.  

Nikada ih ne zaboravljamo

Parastos u Starom Gracku služio je lipljanski protojerej, Srđan Stanković. Kaže da je sećanje na ubijene žeteoce dužnost.

Istraga obustavljena: Pištolj "ključni element" protiv okrivljenih 

Da je istraga obustavljena porodice su obaveštene nakon dva meseca od zvanične potvrde za medije da je to i učinjeno. Međutim, u dokumentu koji je dostavljen Slavici Janićijević-Popović, kojoj su ubijeni brat, otac i dva strica – pominje se, kako objašnjava, po prvi put novi detalj – da je jedna od žrtava imala oružje. Upravo je ono "ključni i jedini element protiv okrivljenih".

"Sad kad sam dobila papir o obustavi istrage pojavilo se nešto novo – u šta ne verujem," kaže i objašnjava:

"Za njih jedini, ključni svedok je pištolj Jovice Živića."

"To je sada isplivalo, niko mi za 18 godina moje borbe ništa nije rekao o tome," dodaje.

U dokumentu koji je Janićijević-Popović dostavljen, navodi se:

"Što se tiče ovog incidenta, UNMIK je otvorio istragu koju je preuzeo EULEX, protiv – M.B., Š.S., N.B., B.B, M.A., B.J. i B.K.

Nakon svih preduzetih istražnih radnji i dokaza prikupljenih od strane tužioca i policije, na žalost, još uvek nije dovoljno da se podigne optužnica protiv bilo kog od pomenutih pojedinaca, jer prikupljeni dokazi nisu dovoljni da se formira potrebna osnovana sumnja, kako bi se dalje nastavilo sa predmetom.

Ključni i jedini element protiv okrivljenih bilo je posedovanje pištolja koji je Jovica Živić, jedna od žrtava, imao kod sebe kada je ubijen. Nije bilo dokaza da je izvršilac, ili bilo koji od izvršilaca, preuzeo žrtvino oružje nakon masakra. Prikupljeni dokazi ne dopuštaju tužilaštvu da isključi nedefinisan broj mogućih, verodostojnih objašnjenja što je osumnjičeni posedovao pištolj. Za svu ostalu sedmoricu osumnjičenih, zajedno sa M.B., veruje se da su bili pripadnici iste jedinice OVK u Lipljanu, pre i u vreme izvršenja zločina. Ali, na osnovu istrage i prikupljenih dokaza, nije ispunjena sumnja da su sva sedmorica osumnjičenih izvršila napred opisano krivično delo u saizvršilaštvu.

Preduzeti su svi razumni koraci, kako bi se rasvetlila pitanja predstavljena u ovom predmetu. Saglasno tome,  Tužilaštvo je zaključilo da je potrebno prekinuti krivičnu istragu, shodno članu 158 (1) ZKP iz razloga što nema dovoljno dokaza o umešanosti osumnjičenih u krivične aktivnosti.

Samim tim, shodno članu 158 (2) Zakonika o krivičnom postupku Kosova (ZKP), ovim vas obaveštavamo o prekidu istrage protiv M.B., Š.S., N.B., B.B., M.A., B.J., B.K."

"Mi njih nikada ne zaboravljamo, iako ih neki zaboravljaju svesno, možda i nesvesno. Mi nikada od njih ne odustajemo, nego nas svake godine, na ovom mestu, ima sve više i više – da se pomolimo, zaplačemo, upalimo sveću, da damo i mi neki doprinos, ili makar malo saučestvujemo u njihovoj svetoj žrtvi," dodao je.

Ne odustajemo, nigde suze nisu slatke kao ovde

"Mi danas tražimo pravdu Božju, pravdu ljudsku možda i ne dočekamo. Tražimo Božji sud za sve one koji ovo čine i za one koji saučestvuju u njihovom zločinu," ističe i dodaje – "mi ovde ostajemo":

"Ne idemo nikud. Nigde zemlja nije ovako tvrda kao ovde, nigde trava ne miriše i žito ne diže prašinu kao ovde, nigde voda nije ovako ukusna, nigde suze nisu ovako slatke, do na svojoj zemlji, u svome domu."

"Tražimo od Boga utehu i pravdu. Ona je spora, ali dostižna," kaže Stanković i dodaje: "A nestaće i onog koji misli da su na krvi tuđoj mogli da grade."

Rakić: Žeteoci nikad neće biti zaboravljeni 

"Punih 18 godina svi ovi ljudi ovde i čitav srpski narod čeka da zločinci budu izvedeni pred lice pravde. Očekujemo da će se između ostalih na dnevnom redu Specijalnog suda naći i zločin u Starom Gracku. Svedoci smo da su, septembra meseca prošle godine – isti zločinci oskrnavili ovu tablu ovde," poručio je novoizabrani predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić.

Kažu, dodaje – da svaki čovek umire dva puta: 

"Prvi put Božjom voljom, ili kada zločinačka ruka nasilno oduzme nečiji život i drugi put – kada zaboravimo. Četrnaest žetelaca iz Starog Gracka nikada neće biti zaboravljeno i večno će živeti u nama i neka im je večna slava."

Jevtić: Hvala što ostajete i opstajete

Ministar za zajednice i povratak u odlazećoj vladi Kosova, Dalibor Jevtić je, takođe, podsetivši da je septembra prošle godine uništena spomen ploča za 14 Srba, a istraga obustavljena, kazao:

"Mi ćemo i danas i svaki dan, nakon ovog dana, tražiti i insistirati na zadovoljenju pravde – da se počinioci ovog strašnog zločina izvedu pred lice pravde".

To zahtevamo, kaže – pre svega od međunarodne zajednice koja je "svima nama obećala da će ih pronaći i za zločin kazniti".

"Teško je, živ se u zemlju ne ulazi"

Na parastosu je danas bila i sedamdesetosmogodišnja Ljubica Živić. Njoj su ubijena dva sina – Radovan i Jovica.

"Otišli su, gotovo i nema…To je tragedija," kaže ova starica.

Na pitanje kako žive, kaže:

"Kako? Kako moraš. Živ ne možeš da uđeš u zemlju. Živ se ne ulazi u zemlju. Teško, Boga mi".

"Vama hvala što ostajete i opstajete, što ste, iako preživeli strašne muke – ostali i opstali i mogu samo još jednom i ove godine da obećam da ćemo biti prisutni svakog dana, kao što smo i do sada činili," ističe.

Petković: Kamen u lice bačen nevino stradalima

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Petar Petković, podsetio je na izjavu Bernarda Kušnera da će  "prevrnuti svaki kamen", kako bi se počinioci pronašli, navodeći da je odlukom o obustavi istrage "Specijalno tužilaštvo bacilo kamen u lice svim nevino postradalim srpskim žrtvama i porodicama".

"Zato Albanci političari moraju dobro da znaju da moraju da raskrste sa svojom strašnom prošlošću i moraju da pokažu političku spremnost i odlučnost da osude zločine, ali ne tako što će doći i deklarativno položiti cveće, nego tako što će pronaći i kazniti one koji su počinili zločin nad srpskim narodom," dodaje.

Pružili smo ruku, da gradimo zajedničku budućnost 

Nije dovoljno da se, kako kaže, "ratne uniforme zamene političkim odelima":

Teška je boljka, pišem svoju istinu 

Slađana Đikić, koja inače živi u Makedoniji, izgubila je, kako kaže, tri ujaka. Danas je Starom Gracku boravila zbog parastosa.

Svake godine, kaže, "jedno isto govorimo i nikad ništa".

"Uvek kažemo kako ne pronalaze počinioce, nije da ih ne pronalaze, već što neće da ih zatvore. To ti je sve izgleda da mi nestanemo sa ovog sela," navodi i dodaje:

"Teško je, boljka je stvarno teška. Evo, ja za ujaka koliko sam…tek računajte majke, sestre. Nemam niti neku utehu, niti… Meni je uteha što dođem u selo."

Svoju tugu, kaže, pretočila je u pesme.

"Svake godine pišem pesme. Dogodine, ili za dvadeset godina ću knjigu da objavim samo što je njima posvećena."

O čemu pišete, pitali smo je:

"U vezi sa ubistvima i osećanja su sva prikazana, kako je počinjen zločin, te neke istine…"

"Potrebno je celokupno preumljenje, jer samo to može da bude motiv i za svakog ovde koji živi na KiM-u – i za svakog Srbina i svakog Albanca."

"Ali naša uteha je naša nada, zato što ovakva vrsta zločina nikad ne zastareva. Zato želim i sa ovog mesta da poručim da država Srbija nikad neće odustati od insistiranja da se pred lice pravde izvedu svi oni koji su odgovorni za masakr i ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Gracku. Jedino po tome mi ćemo biti spremni da merimo da li je druga strana odgovorila na dostojan način i prihvatila našu ispruženu ruku koja može da bude dobar osnov da gradimo zajedničku budućnost, jer drugačije ne može. Sudbina nas je odredila da na ovim prostorima živimo zajedno," zaključio je Petković. 

Studenti devetu godinu zaredom: Saosećamo sa meštanima 

Među onima koji su danas bili u Starom Gracku su i studenti iz Nezavisne asocijacije studenata – njih 19. 

Oni, objašnjava za KoSSev Zoran Ćirić – devetu godinu zaredom dolaze u ovo selo.

"Saosećamo se sa meštanima u ovoj teškoj situaciji i onim što im se desilo," dodaje on. 

Specijalni sud da se bavi slučajem Staro Gracko, Beograd i Priština da razgovaraju o nestalima 

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih  lica sa prostora bivše Jugoslavije povodom godišnjice ubistva 14 Srba upitila je saopštenje za medije, navodeći da "neće biti mira, pravde i bilo kakvog dogovora ukoliko se ne rešavaju bolna pitanja ubistva srpskih civila na Kosovu i Metohiji".

Uputili su istovremeno poruku međunarodnoj zajednici i zvaničnom Beogradu:

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da novoosnovani Specijalni sud za ratne zločine na KiM-u što pre započne sa radom i da istraga i procesuiranje ubica žeteoca i njihovih naredbodavaca bude jedno od prvih suđenja.
Pozivamo institucije vlasti u Srbiji da pitanje procesuiranja počinioca ratnih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, pronalska nestalih lica, suočavanja sa prošlošću i satisfakcija svim žrtvama – bude jedno od pitanja koje se hitno mora staviti na dnevni red u dalјim razgovorima sa Prištinom."       

"Došli smo da ih podržimo u ovim trenucima, da im se nađemo, budemo ovde. Ovo selo nažalost još nije dočekalo pravdu, niko nije osuđen za ovo, iako se imena, kako smo čuli, znaju."U Starom Grackom su 23. jula 1999. godine, iz neposredne blizine, dok su radili na njivi, ubijeni: Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951).

Istragu su odmah nakon zločina sprovele jedinice britanskog KFOR-a, da bi predmet potom bio predat UNMIK-u. Godinama se spekulisalo da ga UNMIK nikad nije procesuirao, uprkos detaljnoj istrazi britanskih vojnika. 

Slučaj nije rešen, iako je jedan od osumnjičenih, Muzljam Bitići, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, uhapšen još 2007. godine. On je posle dva meseca, usled nedostatka dokaza – pušten iz pritvora.

Upravo je zločin u Starom Grackom, prema ranijim, takođe spekulacijama, mogao da bude jedan od prvih slučaja koji se očekuje da se otvori u Specijalnom sudu za zločine na Kosovu.

Hašim Tači je prvi kosovsko-albanski zvaničnik koji je odao poštu ubijenim srpskim žeteocima. On je, tri dana pred godišnjicu, prošle godine položio cveće na spomenik žrtvama u selu, a ova poseta je izazvala oštre i negativne reakcije i na srpskoj i na albanskoj strani. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.