Pretnje sa skupa radikala: Održan protest SRS uprkos zabrani; Šešelj: Posetiću Ulemeka i Jovanovića, pomoći će nam da oslobodimo Kosovo

Protest radikala, pokreta “Zavetnici”, ali i kordon policije sa svih strana oko Centra za kulturnu dekontaminaciju slika su Beograda u kojem se održava festival “Mirëdita, dobar dan!”. Radikali su održali svoje obećanje, i pored zabrane MUP, okupili su se prvo ispred Hrama svetog Save u kojem su zapalili sveće za sve one koji su „dali život za odbranu zemlje“, a onda u povorci krenuli ka CZKD, ispred kojeg ih je sačekao kordon policije. Sat vremena od početka protesta, pridružio im se i lider partije Vojislav Šešelj.

Protest je trajao nepuna dva sata, a učesnici protesta radikala i okupljeni iza kordona policije u Ulici kralja Milutina upali su u verbalni konflikt i jedni drugima upućivali pogrdne reči.

Pre dolaska Šešelja, policajce je pokušao da ‘odobrovolji’ poslanik radikala Miljan Damjanović, kako bi ih pustili da prođu, govoreći im – “vi ste narodna, naša policija”, “hajde zajedno da ih oteramo”, a kada u nameri nisu uspeli, uzvikali su: “Izdali ste Kosovo”, “Vi ste Vučićeva policija”.

“Tačijevi teroristi su vas ubijali, ne zaboravite braćo policajci,” uzvikivao je Damjanović.

Nakon sat vremena od početka protesta, radikalima se priključio i njihov lider, koji je okupljenima pričao o “izdajnicima” i pogrdno se obraćao umetnicima s Kosova koji su došli na početak festivala.

Istakao je još i da Beograd “blokiraju srpski policajci”, koji bi, podvukao je, trebalo da budu na “istom frontu borbe”.

“Danas, oni po zadatku čuvaju najgore srpske izdajnike i njihove goste,” poručio je Šešelj i nastavio sledećim rečima:

“Oni koji su ih pozvali odavno su već podržali nezavisnost Kosova i nisu pozvali one koji se zalažu za očuvanje Ustava i jedinstva srpske države, već one koji podržavaju separatizam. Takvi izdajnici se ovde još kote u Beogradu”.

Šešelj je dočekan povicima “Vojo Srbine”, a čak su mu i doneli stolicu na kojoj je on sedeo neko vreme dok su simpatizeri stranke puštali kosovske pesme.

Šešelj je na kraju pozvao okupljene da se raziđu poručivši da će obići

u Zabeli kod Požarevca Milorada Ulemeka Legiju, nekadašnjeg komandanta Crvenih beretki i Zvezdana Jovanovića, koji je snajperskim hicima ubio nekadašnjeg premijera Zorana Đinđića 2003. godine.

“Poručiću im da ih Srbija zajedno čeka da oslobodimo Kosovo”, poručio je Šešelj.

Miting radikala završen je pred početak festivala.

U Birčaninovoj ulici okupila se i grupica pripadnika pokreta “Zavetnici” na čelu sa članom Predsedništva Milicom Đorđević, takođe zahtevajući da ih policija pusti u CZKD.

U CZKD se, međutim, nije moglo ući bez akreditacija.

Ovogodišnji festival je i pored brojnih pretnji počeo petu godinu za redom. Obezbeđuju ga jake policijske snage, koje su sprečile protestante da dođu do CZKD i izazovu nerede.

Umetnici sa Kosova zadržani su danas pre podne na prelazu Merdare duže od dva sata i izvršen je detaljan pretres umetničkih dela i zadržane su pojedine slike i instalacije od kosovskih umetnika, a s obrazloženjem da promovišu nezavisnost Kosova, za KoSSev je potvrdio Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava, koja je jedan od organizatora festivala “Mirëdita, dobar dan“.

Odlukom ministra Nebojše Stefanovića umetnicima sa Kosova bilo je zabranjeno da unesu radove koje sadrže obeležja „Oslobodilačke vojske Kosova“, pošto se, kako navode u MUP-u, radi o terorističkoj organizaciji čija su obeležja zabranjena u Srbiji, potom je potvrdila N1, pozivajući se na potvrdu iz MUP-a.

Ovogodišnji festival “Mirëdita, laku noć” inspirisan je Bekimom Fehmijuom – albanskim, kosovskim, beogradskim, jugoslovenskim i svetskim glumcem, koji je simbol zajedničke prošlosti. Upravo je cilj festivala da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica posredno da doprinos normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

O tome šta se danas dešavalo na Merdaru, kakve su rekacije bile u Prištini i Beogradu, čitajte u POSEBNOJ VESTIPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.