RTK: Srpske službe planiraju incident protiv Srba na KiM-u poput Pande i da okrive Albance?

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović posle sastanka biroa za koordinaciju srpskih službi bezbednosti 15. decembra saopštio je da je dogovoren detaljan plan rada svih službi bezbednosti koje su dobile konkretne zadatke kako bi zaštitili Srbe na Kosovu i Metohiji.

„Srpske službe bezbednosti pomno prate razvoj događaja na Kosovu i Metohiji i spremne su da reaguju u slučaju bilo kakvih paklenih planova Prištine koji bi mogli da dovedu do novog egzodusa Srba. To je ključan zaključak u petak održane sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, na kojoj je analizirana situacija u južnoj pokrajini nakon najava Prištine da će formirati vojsku lažne kosovske države i promovisati je na Dan albanske zastave, 28. novembra,“ pisale su Večernje novosti dan nakon sastanka.

„Pažljivo praćenje situacije na Kosovu i Metohiji“ – upravo jedna je od mera koju je i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i vrhovni komandant oružanih snaga, najavio takođe ove nedelje, neposredno nakon što je saopšteno da je formirana vojska Kosova.

„Vi ne morate da brinete, svaki pokušaj napada na Srbe, pogroma srpskog stanovništva, Srbija će imati snage da vas zaštiti. Svaka zloupotreba njihove vojske i ulaz tamo gde joj je ulaz zabranjen u skladu sa dogovorom koji je Srbija postigli sa NATO-om, dakle bez saglasja srpskog lokalnog stanovništva nema ulaska oružanih formacija na Sever Kosova i Metohije. Ukoliko vas budu napali, Srbija će imati snage da vas zaštiti,“ poručio je srpski predsednik Srbima sa KiM-a.

Međutim, kosovski javni servis je u svojoj emisiji „Putevima“, izneo šokantne tvrdnje o tome da upravo posle ovog sastanka biroa za koordinaciju bezbednosnih službi navodno postoji plan da se izvede incident poput teškog zločina Panda koji se dogodio pre 20 godina u Peći kada je ubijeno šest srpskih mladića, a za šta godinama u srpskoj javnosti postoji uverenje da su to izveli Albanci i to sve dok 2015. godine na konferenciji za štampu predsednik Aleksandar Vučić nije rekao:

„Nisam siguran da bi naši organi mogli da se ponose onim što su tada uradili.“

Pre nešto više od godinu dana Vučić je takođe na konferenciji za novinare rekao, podsetio je nedavno Insajder, da „određene informacije“ govore o, kako je naveo, mogućim počiniocima zločina, i da one „nisu saglasne sa onima što je saopštavano“. „Što se Srbije tiče i mene lično, roditelji stradalih mogu da budu apsolutno uvereni da istinu nećemo kriti bez obzira na to ko je u tom strašnom i teškom zločinu učestvovao, bilo da je reč o Albancima ili Srbima, što bi, pretpostavljam, mnoge iznenadilo,“ takođe je rekao Vučić.

U nastavku objavljujemo prevod dela sadržaja emisije koju je juče objavila Gazeta Express.

Gazeta Express/RTK: „Srpske tajne službe sa planovima za izvršenje napada na Kosovu“

„Dana 15. novembra, biro za koordinaciju bezbednosnih službi Srbije održao je sastanak, na kojem je doneo neke odluke u vezi s Kosovom. Na njemu su prisustvovale civilne tajne službe, dve vojne, bezbednosne i informativne službe i Ministarstvo spoljnih poslova.

Zadatke dodeljene na ovom sastanku preuzele su da izvrše srpske tajne agencije koje su na ovom sastanku bile prisutne.

Ovo je dokazano komunikacijom jednog zvaničnika tajnih srpskih bezbednosnih struktura koju je imao sa članovima svoje porodice na Kosovu, a do koje je došla emisija ‘Putevima’ na RTK.

On je od članova svoje porodice tražio ovih dana da ostanu kod kuće, i da izbegavaju javna mesta gde su ljudi, kao što su kafići, jer se može ponoviti slučaj Panda’ koji se pre 17 godina desio kod Peći. U to vreme, u istoimenom kafiću ubijeno je šest mladih Srba, a za ovaj čin okrivljeni su Albanci, mada je kasnije sama srpska država priznala da je sama Srbija počinila to delo.

Ova osoba govori porodici da bi to moglo da se desi u svakom trenutku i na svakom mestu na Kosovu, a velike su šanse da se to desi u nasljenim mestima van severnog dela, kako bi se okrivili Albanci. Na osnovu informacija koje su date u emisiji ‘Putevi’, ovaj službenik je zadužen za aktivnosti prema Kosovu.

To je plan koji je pokušao da primeni, što dokazuje i slučaj na Gazimestanu. Kosovske bezbednosne institucije uspele su da pronađu i zaplene 15 kilograma eksploziva.

Nakon održavanja sastanka srpskih tajnih službi 15. novembra, izjavu je dao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je ujedno i šef koordinacionog saveta službi bezbednosti.

„Srpske službe bezbednosti su preduzele konkretne zadatke i treba da preduzmu sve neophodne mere za sprečavanje stvaranja vojske i učlanjenje Kosova u INTERPOL. Stoga se izvršenje tri odluke već dogodilo barem u tri slučaja. Ometanje članstvo Kosova u INTERPOL-u, da se čine napori da sprečavanje vojne obuke i stvaranje situacije neizvesnosti na Kosovu,“ rekao je Stefanović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.