RSE: Lajčak namerava da obnovi dijalog Beograda i Prištine već u junu

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine, namerava da prvu rundu pregovora uskoro priredi u Briselu, po mogućnosti već tokom juna, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

Tu nameru je Lajčak predstavio diplomatskim predstavnicima zemalja članica EU na sastanku Političkog i bezbednosnog komiteta EU, gde je još jednom dobio formalnu podršku za obnavljanje dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Prema izvorima RSE sa sastanka, Lajčak namerava da stupi u kontakt sa zvaničnom Prištinom „istog dana“ kad se formira vlada Kosova – što je najavljeno za danas, kako bi se obavile poslednje pripreme za održavanje nove runde.

Time bi se, kako navode, obeležilo ponovno pokretanje dijaloga.

Da bi uspeo Lajčakov plan o novoj rundi dijaloga, potrebno je otvaranje granica, što se očekuje 15. juna, da bi pregovarači mogli da dođu u Brisel.

Kako je rečeno RSE, specijalni predstavnik Lajčak je „izričito naglasio“ da će požuriti organizovanje prvog susreta, te stoga neće čekati na okončanje izbora u Srbiji, najavljenih za 21. jun, već će rundu pregovora organizovati odmah po otvaranju granica.

Lajčak je, kako se navodi, rekao da to neće više biti dijalog o tehničkim pitanjima, već „visoko politički proces“.

RSE dodaje da se „ubedljiva većina“ diplomatskih predstavnika zemalja EU na sastanku izjasnila protiv mogućnosti razmene teritorija Srbije i Kosova, a da su posebno Nemačka i Francuska „oštro i jasno protiv te ideje“.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.