RSE: EP usvojio Rezoluciju kojom se poziva na uzajamno priznanje Srbije i Kosova

Foto: Evropska unija

Evropski parlament (EP) usvojio je Rezoluciju u kojoj se navodi da konačni sporazum između Srbije i Kosova treba biti „zasnovan na uzajamnom priznanju“.

Ovo je prvi put da zvaničan dokument jedne evropske institucije spominje uzajamno priznanje. Pet država članica Evropske unije (EU) ne priznaje kosovsku nezavisnost, a EP je jedina institucija koja Kosovo tretira kao državu. Rezolucije EP inače nisu pravno obavezujuće za države članice EU.

Za ovu rezoluciju je glasalo 233 zastupnika, protiv ih je bilo 78 njih, a 34 uzdržanih.

Usvojenom Rezolucijom, evropski zastupnici pozivaju vlasti u Srbiji „da pokažu stvarnu posvećenost vrednostima EU i da se usklade sa odlukama i pozicijama EU u spoljnoj politici i bezbednosti politika, uključujući sankcije Rusiji“.

Evropski parlament Rezolucijom poziva srpske vlasti da deluju protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca i da prekinu svaku retoriku i postupke koji podrivaju integritet zemalja u susedstvu i ugrožavaju regionalnu stabilnost i pomirenje. Žali se zbog kontinuiranog pritiska na pravosuđe i javnog poricanja međunarodnih presuda za ratne zločine i poziva novoizabranu većinu da prioritetno ojača garancije za nezavisnost i efikasnost pravosuđa.

Podsećaju se beogradske vlasti da će napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Kosovom odrediti tempo pristupnih pregovora.

Ponavlja se podrška dijalogu Beograda i Prištine i važnost konstruktivnog angažmana srpskih i kosovskih vlasti u cilju postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji, što je ključno za obe zemlje da napreduju njihovim evropskim putevima.

Takođe se poziva na poštovanje i punu primenu svih prethodnih sporazuma, uključujući i Zajednicu srpskih opština na Kosovu.

U nacrtu Rezolucije se poseban prostor posvećuje stanju u medijima. Ističe se žaljenje zbog ograničene slobode medija i „zloupotrebe medija za sticanje nepoštene političke prednosti“, te napada na političke protivnike i širenje dezinformacija.

U tekstu nacrta se navodi da su evropski zastupnici „duboko zabrinuti“ zbog širenja dezinformacija o ruskoj agresiji protiv Ukrajine, stoga se pozivaju srpske vlasti i Evropska komisija da podrže infrastrukturu za borbu protiv dezinformacija i drugih hibridnih pretnji.

Radio Slobodna Evropa 

Pročitajte još:

Kramon o izveštaju: Vladavina prava za sve, primenite presudu o Dečanima i pokažite da nema selektivnosti

Izveštaj EP: Sporazum Beograda i Prištine ključan za napredovanje ka EU

Odbor EP prvi put traži uzajamno priznanje, kritike VučićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.