Prizren: Završena šesta Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije za decu

FOTO: Fejsbuk/Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena

Završena je šesta po redu petodnevna Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije za decu, u kojoj je učestvovalo 36 učesnika iz različitih delova KiM, centralne Srbije i regiona. Pored učenja o istoriji i kulturi Prizrena i druženja kroz igru, učesnici su ove godine imali prilike da organizovano obiđu znamenitosti grada. Ujedno, svim učesnicima su dodeljene pohvalnice, a proglašen je i najbolji kaligraf. 

Učesnici su prethodnih pet dana učili o kaligrafiji, srednjevekovnoj istoriji i kulturi, izvornoj muzici i pesmi, duhovnosti, obilazi svetinje i znamenitosti Prizrena i okoline.

Osim toga, deca su se u sklopu ove letnje škole, družila kroz igru i sport „stvarajući uspomene koje će ih zauvek vezati za ovaj grad“, saopštili su iz Društva prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena na Fejbuku.

Po prvi put ove godine, kako navode, organizovan je i obilazak znamenitosti grada.

„Učesnici su imali priliku da obiđu crkvu Bogorodice Ljeviške, hram Svetog Đorđa, crkvu Svetog Spasa, Bogosloviju i Kameni most, a osvojena je i prizrenska tvrđava, popularna Kaljaja“, precizira se u objavi.

Na završnom programu, oni su predstavili svoje kaligrafske radove i otpevali pesme koje su pripremili na časovima izvorne muzike i pesme.

Za najboljeg kaligrafa proglašena je Dunja Ilić iz Štrpca, a svim učesnicima su dodeljene pohvalnice i pokloni.

„Okupljanje mladih, naročito dece, iz različitih delova regiona, njihovo upoznavanje i međusobno povezivanje, kao i povezivanje sa Prizrenom i njegovom zaostavštinom, od suštinske je važnosti za očuvanje celokupnog kulturnog identiteta srpskog naroda i spada u osnovnu delatnost Svetoarhangelske letnje škole“, dodaju iz Društva prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena.

Naglašavaju da organizacija letnje škole ne bi bila moguća da nije bilo velike podrške arhimandrita Mihaila, igumana manastira i bratstva Dijonisije Sujic, zatim predavača i pedagoga Vere Stojšić Gašparovski, Aleksandre Spasić, Ivana Arsića i Slavice Šušnjarević, kao i mnogih drugih ljudi koji su izdvojili svoje vreme i uložili napor.

„Najveća nagrada i pokazatelj da je cilj ostvaren, bili su zagrljaji i suze na rastanku, osmesi zahvalnosti koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim“, poručili su.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.