Rok do petka da se preuzmu stikeri: U Zvečanu se izdaju, opština S.Mitrovica i dalje ne radi sa strankama

Foto: KoSSev

Vlasnici automobila sa srpskim registarskim tablicama, kako gradova na Kosovu, tako i u centralnoj Srbiji, koji se već nalaze na teritoriji Kosova, imaju rok do ovog petka da nalepnice preuzmu na graničnim prelazima ili u Centrima za registraciju, preneo je RSE. Stikeri se izdaju u Zvečanu, a postavlja se pitanje, gde će građani Kosovske Mitrovice moći da ih preuzmu, s obzirom na to da Opština u kojoj se nalazi Centar za registraciju vozila, još od prošle nedelje ne radi sa strankama.

U ponedeljak je počela implementacija sporazuma o registarskim tablicama koji su u Briselu zaključili prištinska i beogradska delegacija. Sporazumom je uveden režim nalepnica koje se koriste za automobile sa srpskim i kosovskim tablicama, a kada isti ulaze na teritoriju Kosova, odnosno, u centralnu Srbiju.

Građani koji upravljaju automobillima sa srpskim tablicama u obavezi su da, prilikom ulaska na teritoriju Kosova, na prelazima prelepe belim nalepnicama „državne simbole“, a isto važi i za one koji su se uputili ka centralnoj Srbiji sa „RKS“ tablicama.

U Kosovskoj Mitrovici su se već juče mogle videti srpske tablice naslovljene na gradove u centralnoj Srbiji, ali i na teritoriji KiM, sa stikerima koje su dobili nakon što su ušli na teritoriju Kosova.

Međutim, na Severu se već drugi dan voze i automobili sa srpskim tablicama bez nalepnica.

KoSSev je u više navrata, bezuspešno, juče pokušavao da dođe do odgovora, da li će se i kako režim nalepnica sprovoditi za automobile koji se već nalaze na teritoriji Kosova, a kojI nisu ili neće skorije da putuju preko nekih od prelaza.

Međutim, kako je juče potvrđeno za RSE iz kosovkog MUP-a, vlasnici automobila sa srpskim tablicama koji se već nalaze na teritoriji Kosova imaju rok do petka da preuzmu nalepnice na graničnim prelazima ili u Centrima za registraciju, kojima će prelepiti državne simbole, a isto važi i za tablice sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaju organi Srbije.

Jeta Tela, šefica kabineta i viša politička savetnica kosovskog ministra unutrašnjih poslova Kosova, Dželjalja Svečlje (Xhelal Svecla) istakla je da će nakon 8. oktobra, u skladu sa zakonom, biti kažnjeni svi koji nemaju prelepljene državne simbole na srpskim registarskim tablicama.

Centar za registraciju vozila u Kosovskoj Mitrovici, nalazi se u zgradi opštine Severna Mitrovica, koja, međutim, već duže od nedelju dana ne radi sa strankama, zbog toga što je, kako je prošlog ponedeljka saopšteno, četiri radnika bilo pozitivno na kovid.

KoSSev je danas pokušao da dobije odgovore na pitanja gde građani Mitrovice mogu da preuzmu nalepnice, tj. da li je ponovo uspostavljen rad sa strankama?

Međutim, zamenica gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić, ni danas se nije javljala na pozive KoSSev portala.

Istovremeno, pokušali smo da stupimo u kontakt i sa gradonačelnikom Severne Mitrovice, Milanom Radojevićem, ali se ni on takođe nije javio na naše pozive.

Nakon što nismo uspeli da ih dobijemo telefonom, uputili smo se ka zgradi opštine gde smo, međutim, zatekli zaključana vrata kapije.

Kako nam je nezvanično potvrđeno, opština i dalje ne radi sa strankama, a pretpostavlja se da će se situacija normalizovati tek u ponedeljak sledeće nedelje.

Najviši opštinski zvaničnici već mesecama ne javljaju se i ne odgovaraju na upite novinara KoSSev portala za informacije koje su u obavezi da daju, a koje su od javnog značaja.

Ujedno, KoSSevu se već godinama ne šalju saopštenja o radu opštine Severna Mitrovica i svih opštinskih organa, koja se prosleđuju svim ostalim medijima, uprkos tome što smo u više navrata insistirali da se prestane sa diskriminacijom našeg medija i da se KoSSev konačno stavi na mejling listu.

Iz Kosovske policije nam je rečeno da nemaju saznanja o tome da li se i gde izdaju stikeri u opštini Severna Mitrovica.

Sa druge strane, portparol Kosovske policije regiona Sever, poručnik Branislav Radović, potvrdio je za KoSSev da se ovi stikeri već izdaju u Centru za registraciju u Zvečanu.

Radović nam je kazao da se jutros lično uverio da u Centru za registraciju u Zvečanu mogu da se preuzmu stikeri, kao i da je jutros bila gužva ispred ovog Centra.

Portparol Kosovske policije, međutim, nije imao saznanja o tome da li građani Severne Mitrovice mogu da preuzmu stikere za svoje tablice u Zvečanu.

Kako KoSSev saznaje, ovog jutra se izdaju stikeri i u Centru za registraciju u Leposaviću.

Stupili smo i u kontakt sa policijskom stanicom u ovoj opštini, međutim, rečeno nam je da oni nisu ovlašćeni da nam daju informacije, jer nalepnice izdaje opštinski Centar za registraciju.

Kako je javio danas RTV Kim, izdavanje nalepnica počelo je i u opštinskom centru za registraciju vozila u Lapljem Selu.

Ovaj medij piše da su od jutros gužve ispred centra, te da je za izdavanje nalepnica potrebno: očitana lična karta, probne tablice i potvrda, kao i da se preuzimanje stikera ne plaća.

Izdavanje nalepinica počelo je danas i u Opštinskom centru za registraciju vozila i u Peći, potvrđeno je za Radio Goraždevac.

Kako su naveli, preuzimanje stikera je basplatno, a prilikom preuzimanja je potrebno poneti iskopiranu/ličnu kartu, saobraćajnu i iskopiranu polisu i vratiti probne tablica sa pratećom dokumentacijom.

U pitanju su četiri nalepnice, po dve za svaku registarsku tablicu. Na papiru sa stikerima postoje uputstva, navodi ovaj medij.

O krizi na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.