Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora za ratni zločin kod Lipljana

Foto: Kallxo

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Prištinski sud osudio je danas Gorana Stanišića na 20 godina zatvora po optužbi za učešće u ubistvu pet članova porodice iz sela Slovinje u Lipljanu 1999. godine, kao i za proterivanje i učestvovanje u ubistvima albanskog civilnog stanovništva.

Povodom izricanja presude Goranu Stanišiću, danas se oglasila i Kancelarija za KiM. O tome više u posebnoj vesti.

Optuženom će se od 20. jula 2019. godine do pravosnažnosti presude računati i vreme provedeno u pritvoru.

Stanišića Specijalno tužilaštvo Kosova tereti da je tokom aprila 1999. godine, kao pripadnik srpskih policijskih snaga, zajedno sa drugim licima, učestvovao u ubistvima i proterivanju albanskog civilnog stanovništva u selu Slovinje u Lipljanu.

U optužnici se navodi da je Goran Stanišić 1999. i sam živeo u ovom selu i bio rezervni pripadnik srpske policije.

On se po četiri tačke optužnice Specijalnog tužilaštva tereti za učešće u ubistvu pet članova porodice G., ubistvu F.B., Z.G. i drugih osoba koje su, prema navodima Tužilaštva, odvojili od kolona i na njih pucali.

Tužiteljka na slučaju, Drita Hajdari, izjavila je na poslednjem ročištu da je „na glavnom pretresu nesporno potvrđeno da su 15. aprila 1999. godine u selu Slovinje ubijeni, M.G, O.G, E.G, B.H, A.G, F.B, R.K, A.I, I.B, J.K, M.P, B.G, dok je 16. aprila 1999. Z.G. ubijen, a A.I. teško povređena“.

U prvoj tački optužnice, on se tereti za ubistvo 5 članova porodice G., 15. aprila 1999. u selu Slovinje, a zasnovana je na iskazima svedoka saslušanih na glavnom pretresu – NN i NN.

Tužiteljka Hajdari je izjavila: „Naglasila sam da su iskazi ovih svedoka u potpunoj saglasnosti u pogledu relevantnih činjenica, da je optuženi Goran bio među uniformisanim licima koja su ubila 5 članova porodice G. i oni su više nego sigurni u vezi sa tim“.

„Drugu tačku optužnice u vezi sa ubistvom F.B-a, koje se takođe dogodilo 15. aprila 1999. godine, zasnivam na iskazima svedoka F.G. i R.B“, izjavila je.

Tužiteljka Drita Hajdari dalje je dodala da su preživeli svedoci rekli ocu F.B.-a da je među onima koji su pucali u pravcu F.B, F.G i R.B, a gde je F.B. ubijen, bio i Goran Stanišić.

Što se tiče treće tačke optužnice za ubistvo šest civila, tužiteljka Drita Hajdari je u završnoj reči rekla: „Tokom odlučivanja u vezi sa ovim zločinom molim vas da imate u vidu scenu zločina gde su ljude koji beže iz sela odvajali iz kolone, šest lica, šest civila naslanjaju na zid i optuženi je tu zajedno sa ostalima i pomaže i učestvuje u tom zločinu, ne samo svojim prisustvom, već on aktivno učestvuje zato što imamo svedoke koji kažu da je i on izdvajao iz kolone, nakon toga su albanske civile naslanjali na zid i svi oni su ubijeni”.

„To znači da su Gorana Stanišića tog dana, u to vreme, videli svedoci na mestu zločina, i ne samo jedan, već nekoliko svedoka“, rekla je tužiteljka Hajdari.

Što se tiče četvrte tačke optužnice, ona je rekla: „Verujte mi, tokom rada na polju ratnih zločina, to je jedan od najšokantnijih slučajeva koje sam imala na poslu“.

Četvrta tačka optužnice, oslanjala se na svedočenje oštećene A.I., koja je tog dana povređena.

KoSSev: Više detalja o ovoj tački optužnice prenela je danas Zakletva za Pravdu. Kako su javili, 16. aprila 1999. godine, u selu Trbovac u opštini Lipljan, okrivljeni je zajedno sa još četiri uniformisana i naoružana lica pritvorio oštećenu A.I. i sada pokojnog Z.G., koji su išli kroz planine da se pridruže svojim sugrađanima i njihovim porodicama.

Prema optužnici, oštećena strana A.I. izvadila je paklicu cigareta na zahtev optuženog i nudeći cigarete drugima, iskoristila je priliku i počela da beži, dok su okrivljeni i druge naoružane osobe pucale u nju i pogodili je u desnu butinu, zbog čega je pala, i otkotrljala se do potoka, gde su je uveče seljani i pronašli.

Dalje se navodi da su , nakon što je objasnila gde je poslednji put videla Z. G, meštani sela posetili ovu lokaciju i pronašli ga bez znakova života.

Tužiteljka je predložila da se alibi koji je optuženi izneo odbaci jer postoje kontradiktornosti u iskazima svedoka koje je predložila odbrana, a koji su bliski rođaci optuženog i koji će ga, prema njenim rečima, razumno braniti.

Na kraju završne reči, tužiteljka Drita Hajdari zatražila je da se optuženi proglasi krivim za zločin za koji se tereti.

Oštećeni su na današnjoj sednici izjavili da u potpunosti podržavaju završnu reč tužioca.

Naveli su da smatraju da su oštećeni, ali niko od njih nije tražio imovinsko-pravnu odštetu, tražili su da se optuženi osudi na meritornu kaznu.

Branilac optuženog Gorana Stanišića, advokat Ljubomir Pantović u završnoj reči, doveo je u pitanje verodostojnost svedoka, ističući da u izjavama ovih svedoka po završetku rata, a i u UNMIK-u i EULEX-u, ni u jednom od njihovih iskaza nije pomenuto ime sada optuženog.

„Iskazi tužilaštva nisu ubedljivi kako tvrdi tužilaštvo, jer postoje nedoslednosti i nejasnoće u iskazima svedoka“, rekao je Pantović.

Advokat Pantović rekao je sudskom veću da ne negira činjenicu da su 15. aprila 1999. i 16. aprila 1999. u selima opštine Lipljan koja se pominju u optužnici ubijeni nevini civili.

On je takođe izjavio: „Znam da porodice ubijenih čekaju pravdu i zaslužuju pravdu, ali to nije pravda ako je krivica van razumne sumnje“.

Na kraju završne reči, branilac optuženog zatražio je od sudskog veća da se optuženi Goran Stanišić oslobodi optužbi i pusti na slobodu.

Optuženi Goran Stanišić izjavio je da u potpunosti podržava završnu reč svog branioca i dodao da se ne oseća krivim i da nije kriv.

Rekao je i da mu je žao svih svojih meštana iz Slovinja, ali i kazao da on nije kriv i da ni na koji način nije pomogao u zločinu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.