RIK: Broj glasača na predstojećem referendumu 6.510.233, nema informacija o glasanju na KiM

Štampanje glasačkih listića referendumŠtampanje glasačkih listića referendum
FOTO: Narodna skupština Srbije

Republička izborna komisija objavila je da je ukupan broj glasača u Srbiji na predstojećem referendumu o ustavnim promenama 6.510.233. Ova komisija za sada nema saznanja o tome da li će se 16. januara glasati i na teritoriji KiM.

RIK je na jučerašnjoj sednici doneo Odluku o objavljivanju ukupnog broja glasača na dan 31. decembra 2021. godine, koja će biti objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije.

Štampanje glasačkih listića za referendum počinje danas.

Predsednik RIK-a, Vladimir Dimitrijević, rekao je da je, u skladu sa Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, rešenjem zaključilo birački spisak 15 dana pre dana izbora, odnosno 31. decembra u ponoć.

Time je, kako je dodao, Ministarstvo postupilo u zakonom propisanom roku.

Na sednici su određene tri članice RIK-a koje će činiti Komisiju za kontrolisanje štampanja glasačkih listića.

Na pitanje da li ima neka informacija od Kancelarije za KiM o održavanju glasanja na KiM, Dimitrijević je rekao da još uvek nema nikakve zvanične informacije, kao i da će, čim ih bude imao, obavestiti javnost u propisanim rokovima.

Podsetimo, 16. januara održava se referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa. Kako navode iz vlasti, Ustav se menja da bi se srpsko zakonodavstvo uskladilo sa evropskim, u procesu pristupanja Srbije EU.

Referendum bi, prema najavama iz Beograda, trebalo da se održi i na teritoriji Kosova.

Međutim, kosovski premijer, Aljbin Kurti kazao je krajem decembra da „Kosovo neće da dozvoli održavanje referenduma Srbije na svojoj teritoriji“.

U odgovoru Kurtiju, srpski predsednik, Aleksandar Vučić, kazao je da će da upita međunarodnu zajednicu koja nije reagovala povodom ove izjave kosovskog premijera – „hoće li tako reagovati ukoliko Srbi na KiM prestanu da učestvuju na njihovim izborima, ili, ne daj Bože, na Severu kažu da takvih izbora neće ni biti“.

Vučić je još sredinom decembra meseca, a pre nego što je Kurti javno rekao da neće da dozvoli da se održi referendum, saopštio da su kosovske vlasti neformalno obavestile zvaničnike u Beogradu o tome, tj. da neće da dozvole održavanje referenduma.

„Mi ćemo pokušati da razgovaramo sa Briselom i svima – da ih uvere i ubede, kao što i svaki put kada smo imali bilo koje izbore na teritoriji naše zemje, da se omogući građanima srpske zajednice da glasaju“, kazao je tada srpski predsednik.

Vladi u Beogradu juče je stigao poziv da otkaže održavanje referenduma ukoliko on ne može da se sprovedena teritoriji KiM. Zahtev je uputio Pokret za odbranu Kosova i Metohije koji se juče obratio Vladi Srbije otvorenim pismom.

Upozoravaju da je neorganizovanje referenduma i na teritoriji KiM suprotno ustavnim načelima, te da zato predstavlja „dovoljan razlog za njegovo otkazivanje“.

Precizirali su da je obaveza svih državnih organa – onih koji učestvuju u donošenju ustavnih amandmana, kao i onih koji učestvuju u organizaciji referenduma da zastupaju i štite državne interese Srbije na KiM-u.

„Pokazanim pristupom, u situaciji kada uopšte nije poznato da li će građanima na Kosovu i Metohiji biti omogućeno glasanje, to se apsolutno nije učinilo, te su obaveze koje proističu iz Ustava Republike Srbije potpuno zanemarene“, smatraju članovi Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.

Sa druge strane, deo opozicije u Srbiji, za 16. januar, umesto glasanja na referendumu, najavljuje održavanje protestne šetnje u znak sećanja na Olivera Ivanovića, lidera opozicione građanske incijative „Sloboda, demokratija, pravda“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.