Pokret za odbranu KiM: Referendum da se otkaže ukoliko se ne organizuje i na Kosovu

Pokret za odbranu Kosova i Metohije
Foto: Medija Centar

Predstojeći referendum zakazan za 16. januar trebalo bi da se sprovede i na teritoriji KiM. Ukoliko vlast u Beogradu nije sposobna da to učini, referendum bi trebalo da se otkaže, smatra Pokret za odbranu Kosova i Metohije.

Predsedništvo ovog pokreta obratilo se Vladi Srbije otvorenim pismom.

Upozoravaju da je neorganizovanje referenduma koji bi trebalo da se održi 16. januara na teritoriji KiM suprotno ustavnim načelima i da zato predstavlja dovoljan razlog za njegovo otkazivanje.

„Podsećamo da je u preambuli Ustava navedeno: ‘Polazeći od državne tradicije srpskog naroda i ravnopravnosti svih građana i etničkih zajednica u Srbiji, polazeći i od toga da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja Pokrajine Kosovo i Metohija slede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima, građani Srbije donose Ustav Republike Srbije“, naveli su u otvorenom pismu.

Ujedno, su naznačili da je članom 182. stav 2. Ustava definisano da će „suštinska autonomija AP Kosovo i Metohija biti utvrđena ‘posebnim zakonom koji se odnosi po postupku predviđenom za promenu Ustava'“.

„Zanemarena je obaveza o donošenju posebnog zakona kojim će biti utvrđena suštinska autonomija za Kosovo i Metohiju, kako od strane aktuelne, tako i od strane svih skupštinskih većina od 2008. godine“, naveli su.

Precizirali su da je obaveza svih državnih organa – onih koji učestvuju u donošenju ustavnih amandmana, kao i onih koji učestvuju u organizaciji referenduma da zastupaju i štite državne interese Srbije na KiM-u.

„Pokazanim pristupom, u situaciji kada uopšte nije poznato da li će građanima na Kosovu i Metohiji biti omogućeno glasanje, to se apsolutno nije učinilo, te su obaveze koje proističu iz Ustava Republike Srbije potpuno zanemarene“, smatraju članovi Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.

U tom kontekstu naglašavamo da je građanima Republike Srbije pre neophodna primena, a ne promena Ustava

U pismu takođe navode da je na ustavnom referendumu 2006. godine najveća izlaznost bila upravo u srpskim sredinama na KiM-u – „što predstavlja još jednu obavezu da se i ovoga puta referendumsko izjašnjavanje organizuje na Kosovu i Metohiji“.

U suprotnom, tj. ukoliko vlast Republike Srbije „nije sposobna da to učini“, referendum bi trebalo da se otkaže, naveli su.

„Ukoliko se referendum sprovede, bez omogućavanja glasanja na Kosovu i Metohiji, predstavljaće to još jedno u nizu legitimizovanja albanskih separatističkih institucija i obezbeđivanje novog argumenta svim neprijateljima Srbije koji podržavaju lažnu ‘državu’ kosovsko – metohijskih Albanaca“, zaključuju iz ovog Pokreta.

Pismo potpisuju članovi predsedništva Pokreta za odbranu Kosova i Metohije – prof. dr Mitra Reljić, prof. dr Slobodan Samardžić, prof. dr Miloš Ković, prof. dr Časlav Koprivica, prof. dr Dušan Proroković.

Podsetimo, 16. januara održava se referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa. Referendum bi, prema najavama iz Beograda, trebalo da se održi i na teritoriji Kosova.

Međutim, kosovski premijer je kazao krajem decembra da „Kosovo neće da dozvoli održavanje referenduma Srbije na svojoj teritoriji“

U odgovoru Kurtiju, srpski predsednik, Aleksandar Vučić, kazao je da će da upita međunarodnu zajednicu koja nije reagovala povodom ove izjave kosovskog premijera – „hoće li tako reagovati ukoliko Srbi na KiM prestanu da učestvuju na njihovim izborima, ili, ne daj Bože, na Severu kažu da takvih izbora neće ni biti“.

Vučić je još sredinom decembra meseca, a pre nego što je Kurti javno rekao da neće da dozvoli da se održi referendum, saopštio da su kosovske vlasti neformalno obavestile zvaničnike u Beogradu o tome.

„Mi ćemo pokušati da razgovaramo sa Briselom i svima – da ih uvere i ubede, kao što i svaki put kada smo imali bilo koje izbore na teritoriji naše zemje, da se omogući građanima srpske zajednice da glasaju“, kazao je tada srpski predsednik.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.