Ričard Grenel podneo ostavku na mesto ambasadora SAD u Berlinu

Grenell
FOTO: Gazeta Express

Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel podneo je ostavku na tu funkciju, saopštila je danas ambasada SAD u Berlinu, prenosi Beta.

„Ambasador Grenel je podneo ostavku sa funkcije 1. juna“, izjavio je Frans presu portparol ambasade Džozef Džordono-Šolc i dodao da će do imenovanja novog ambasadora tu funkciju obavljati Robin Kvinvil, do sada Grenelova zamenica.

Portparol je dodao da Grenel ostaje Trampov specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine.

Grenel (53), koji je bio portparol SAD pri UN, bio je ambasador u Nemačkoj od aprila 2018. godine. Njegov odlazak sa funkcije ambasadora u Berlinu se pominje već nekoliko nedelja.

Američki diplomata je do sada obavljao i dužnost direktora nacionalnih obaveštajnih službi u Vašingtonu. Senat Kongresa SAD nedavno je na tu poziciju postavio republikanskog kongresmena Džona Retklifa.

Grenel je u oktobru 2019. imenovan za specijalnog izaslanika predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine.

Grenel je početkom 2020. godine izdejstvovao da predstavnici Beograda i Prištine potpišu tri pisma o namerama, za obnovu železničkog, avionskog i drumskog saobraćaja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.