UNS: Tražimo da se Srpska lista izvini novinaru Budimiru Ničiću zbog neosnovanih optužbi


Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je, napad na dopisnika Glasa Amerike, Budimira Ničića, koga je Srpska lista označila kao deo „šireg paklenog plana, da se poljulja poverenje naroda u Srbiju, ali i u Srpsku listu“ a povodom priloga o samohranoj majci iz sela Gojbulja na Kosovu i Metohiji, kojoj je pretila opasnost da ostane bez krova nad glavom, saopšteno je iz UNS-a.

UNS je zabrinut zbog saopštenja Srpske liste koja je Ničićevu reportažu o Milici Apostolović i njenom petogodišnjem detetu ocenila kao „deo propagandnog rata čiji je jedini cilj da se istisne uticaj Srbije sa ovih prostora“.

UNS ističe da je kolega Ničić izvestio o problemu porodice Apostolović prenoseći činjenice i dramatično svedočenje da će je za nekoliko dana iz kuće iseliti komšija Albanac koji je tu kuću pre šest meseci kupio.

„Kolega Ničić je proverio činjenice i preneo svedočenje o obraćanju Milice Apostolović nadležnim srpskim organima u Kosovskoj Mitrovici i Kancelariji za Kosovo i Metohiju“, dodaje se u saopštenju.

UNS podseća da je posao novinara i medija da alarmiraju javnost kako bi nadležni rešili probleme građana, što se u ovom slučaju potvrdilo jer je nakon priloga emitovanog na Glasu Amerike porodica Apostolović odmah zbrinuta, pronađen joj je smeštaj u Kosovskoj Mitrovici i plaćena kirija. Na potresnu reportažu odmah je reagovala opština Vučitrn i njen predsednik Aca Mišić rešio je ovaj problem.

UNS ukazuje da je o porodici Apostolović već objavljena potresna reportaža u „Večernjim novostima“, a da je, kako navode, dramatične činjenice o njenom životu i strahovima, preneo pre deset dana i portal Kosovo online. Taj portal je tada objavio Miličino svedočenje o, kako je kazala, maltretiranju Albanaca koji dolaze u njeno selo, tokom posete oficira za vezu Beograda i Prištine Dejana Pavićevića.

UNS je posebno zabrinut zbog targetiranja Ničića kao „autora propagandnog priloga“ i traži da Srpska lista prestane da obeležava novinare kao neprijatelje samo zato što na videlo iznose probleme ljudi.

UNS očekuje da se Srpska lista izvini kolegi Ničiću.

Podsetimo, dopisnik VOA-e, Budimir Ničić, objavio je u petak prilog o životu samohrane majke Milice Apostolović iz Gojbulje, kod Vučitrna, koja, zbog toga što je kuća u kojoj živi prodata još krajem prošle godine, ima rok da se iseli do 20. maja.

Ovaj medij je preneo da se Apostolović obraćala mnogima za pomoć, kao i predsedniku privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandru Spiriću.

Spirić je, kako je navela u prilogu, još 6. maja obećao da će joj obezbediti smeštaj i plaćati kiriju, ali joj u međuvremenu ništa nije javljeno u vezi toga, zbog čega je najavila da će sa svojim petogodišnjim sinom „utočište pronaći na mitrovačkom mostu pod vedrim nebom“.

Već narednog dana, za Glas Amerike je predsednik privremenog organa opštine Vučitrn Aca Mišić potvrdio da je Opština Vučitrn koja radi u sistemu Srbije, obezbedila stan za Apostolović i njenog sina u Severnoj Mitrovici i da će plaćati kiriju sve dok im ne bude rešeno stambeno pitanje.

Mišić je potvrdio da je smeštaj obezbeđen u saradnji sa Kancelarijom za KiM Vlade Srbije i oficirom za vezu u Prištini, Dejanom Pavićevićem.

Tvrdi da je prvo bilo dogovoreno da „rešavanje tog pitanja preuzme Aleksandar Spirić, međutim došlo je do nekog nesporazuma, pa smo mi kao opština to preuzeli i rešili“, dodao je.

Šta je Srpska lista napisala o novinaru

Međutim, juče se ujedno oglasila i Srpska lista saopštenjem na svojoj Fejsbuk stranici, uz objavu priloga Budimira Ničića.

Poručuju da „Vlada Srbije, lokalni organi vlasti i Srpska lista neće ostaviti na cedilu nijednu srpsku porodicu u nevolji“, te da je „svaki pokušaj neprijatelja srpskih interesa na Kosovu i Metohiji da se pronađe neki izolovani slučaj kako bi se ta činjenica osporila, deo propagandnog rata čiji je jedini cilj da se uticaj Srbije istisne sa ovih prostora“.

„Svedoci smo grozničavih pokušaja nazovi nezavisnih medija i novinara da pronađu neku porodicu sa problemom kako bi dokazali navodnu nebrigu države Srbije za svoj narod, i jasno je da je reč o širem paklenom planu da se poljulja poverenje našeg naroda u Srbiju, ali i u Srpsku listu, kao realizatora srpskih državnih i nacionalnih interesa u pokrajini“, navodi se u saopštenju.

Navode da je Ničić pristupio „neprofesionalno“, te da „nije zadovoljeno osnovno pravilo objektivnog novinarstva“.

„A to je da se i onome ko je apostrofiran kao krivac pruži mogućnost da iznese svoj stav i činjenice“.

„Milica Apostolović je upravo na preporuku Kancelarije za KiM stupila u kontakt sa Privremenim organom opštine Kosovska Mitrovica, i bez ikakvih problema joj je garantovano da će joj lokalna vlast pronaći i platiti privremeni smeštaj dok se ne nađe neko trajno rešenje“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Dodaju da Apostolović, međutim, u međuvremenu nije podnela formalni zahtev koji je, kako navode, bio i jedini uslov da joj se pomoć odmah odobri.

„Podsetićemo da su i predstavnici lokalne vlasti u srpskim opštinama i zvaničnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju u prva dva meseca ove godine obišli stotine socijalno ugroženih porodica širom KiM, kako bi se svakom našem sunarodniku pružila šansa da živi dostojanstvenim životom, i to je očigledno ono što boli neprijatelje srpskih interesa na Kosovu i Metohiji, koji bi voleli da je naš narod stado bez pastira, prepušteno tuđoj milosti i volji“, dodaje se u saopštenju.

Ničić: Nisu demantovali ništa od onoga što sam objavio

Komentarišući saopštenje Srpske liste, Budimir Ničić u izjavi za KoSSev, navodi da ova stranka nije demantovala ništa od onoga što je objavio.

„Srpska lista u svom saopštenju nije demantovala ništa od onoga što sam ja objavio u vezi sa Milicom Apostolović. Tako da je sve jasno – gospođa Apostolović je rekla svoje, srpska Opština Vučitrn je rešila problem, Udružnje novinara Srbije je reklo svoje kad je profesija u pitanju i to je to, nemam šta drugo da dodam“, poručio je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.