Tri severne opštine i dalje rade po UNMIK-ovim propisima

Izvor: Koha.net (tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Tri opštine severno od Mitrovice- Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, još uvek rade po propisima UNMIK-a.

Prihodi ovih opština prikupljeni su na osnovu UNMIK-ovih propisa koji su zastareli. To je utvrdila Kancelarija glavnog revizora (OAG) tokom revizije.

Prema izveštaju revizora, u opštini Leposavić nedostaju propisi i postoje slabosti u upravljanju prihodima.

"Naš pregled upravljanja opštinskim prihodima utvrdio je slabosti u planiranju i prikupljanju prihoda – opština nije izradila interne propise za poreze i tarife. Prikupljanje prihoda se i dalje radi na osnovu UNMIK-ovih propisa," kaže revizor.

Takođe, ne postoji razdvajanje dužnosti i odgovornosti u procesu prikupljanja prihoda. Prema tome, prijem aplikacija, čuvanje podataka i deponovanje novca u banci vršilo je isto lice, a opštine nisu planirale, niti su primenjivale takse za porez na imovinu, građevinske dozvole i druge naknade. To se može smatrati važnim izvorom prihoda za opštinu.

Između ostalog, u revizorskom izveštaju o radu ovih opština utvrđeno je da opštine nisu u potpunosti sprovele Zakon o javnoj nabavci, a kao rezultat prikazale su se određene slabosti.

"Opština nema plan za javnu nabavku. U 2014. je potpisano 18 ugovora u vrednosti od 913.586€. Većina njih je potpisano krajem godine, javlja KP. Prema tome, u 2014. godini utrošeno je samo 324.564€, dok će se preostali projekti realizovati u 2015. godini," navodi se u izveštaju.

Prema revizoru, povodom sklapanja ugovora za servisiranje vozila, operator (auto-servis "Xhafe") nije dostavio dokaz o uplati poreza, iako je bio dužan da to učini. Opština ne primenjuje LPP nego pravi ugovor sa firmom za "snabdevanje opštine i drugih opštinskih institucija gorivom". Ugovorena cena je 1,30€ po litru, dok je u 2014. godini uplaćen iznos od 5.951€.

Opština Leposavić kupila auto vredan 43.990 evra

"U Programu javnih investicija (PIP) opština je planirala kupovinu jednog auta vrednog 21.593€ za program Javne uprave i auto od 20.000€ za potrebe programa Kancelarije za zajednice. Opština je upravo kupila auto koji košta 43.990€," navodi se u izveštaju.

Revizor je u opštini Leposavić utvrdio i druge slabosti u vezi sa upravljanjem i zaposlenima. Opština još nije kompletirala Kancelariju za ljudske resurse (kadrovsko, prim.red.), jer nema ni direktora administracije, ni menadžera osoblja. Takođe, opština imenuje osobu kao direktora Direkcije za investicije i ekonomski razvoj, a da program nije predviđen opštinskim budžetom.

Imenovanje je izvršeno na osnovu odluke Skupštine opštine od  01.08.2014, koju je sproveo gradonačelnik…Gradonačelnik je 01/09/2014 imenovao višeg menadžera u upravi, a isti je počeo sa radom mesec dana ranije  – 01.08.2014. Takođe, službenik Kancelarije za zajednice i dalje radi na osnovu ugovora koji je istekao 31.10.2008 – on praktično radi bez ikakvog ugovora.

I Zvečan nema propise za prikupljanje prihoda

I opština Zvečan nema propise kojima bi se ažuriralo prikupljanje prihoda. "Opština prikuplja prihode na osnovu UNMIK-ovih propisa koji su zastareli. Prihodi od poreza na imovinu, naknada od građevinskih dozvola i drugih poreza, nisu planirani, a kao rezultat toga – ne prikupljaju se prihodi i prikupljanje prihoda se vrši u gotovini. Prikupljeni prihodi nisu prijavljeni, niti su uredno uplaćeni na račun opštine," kaže revizor za ovu opštinu.

Među ostalim nalazima o radu ove opštine jesu i plate nastavnog osoblja.

"Našim pregledom ustanovljeno je da je za 14 profesora u srednjoj školi i 58 nastavnika u osnovnim školama i vaspitača, isplaćena plata od po 385€, dok je za plate trebalo da bude isplaćeno po 405€. To se dogodilo zato što opština u svim školama na području opštine nije postavila sličan standard za priznavanje kvalifikacija nastavnika," rekao je revizor.

Opština Zubin Potok oštetila opštinski budžet za 4.537€

Kod opštine Zubin Potok, revizor je utvrdio slabosti primenom "kvotacije cena". "Identifikovali smo 83 postupka nabavke koji su sprovedeni tokom 2014. godine, a u postupku 'kvotacije cena' bila su 43 slučaja. Ukupna vrednost potpisanih ugovora kvotacijom je 348,689€," kaže revizor.

Slede slučajevi koji mogu biti predmet namerne podele ugovora: Opština je 12.12.2014. povezala dva ugovora kroz "kvotaciju cena" za snabdevanje sličnom opremom. Jedan je bio za "kupovinu uniformi za vatrogasce" u iznosu od 8.910€, a drugi za "kupovinu vatrogasne opreme", u iznosu od 3.200€; 19.12.2014, potpisano je šest ugovora vrednih ukupno 49.560€ za nabavku opreme iste prirode, kao što su inventar, oprema i medicinska pomagala. U svim ugovorima je sprovedena procedura "kvotacije cena" i zaobiđeni su javni konkursi. U nastavku, podaci o računu i prihvatanju robe nisu bili u skladu sa tenderskom dokumentacijom.

Takođe, isto kao i u opštini Zvečan, i u Zubinom Potoku ima problema sa platama nastavnog osoblja.

U ovoj opštini se pronađene i sistemske slabosti u nabavci:

"Ugovor za projekat izgradnje puta u naselju Donje Varage, u iznosu od 235.925€, izveden je bez nadgledanja radova od strane izvođača radova, a tu je i loš nadzor troškova goriva za službena vozila. U međuvremenu, slab nadzor troškova službenih vozila može da poveća rizik od zloupotrebe goriva i štete opštinskom budžetu."

Revizor navodi, da je jednom od potpredsednika isplaćeno više nego što je predviđeno Administrativnom instrukcijom br. 16/2008 – za plaćanje tzv. političkog osoblja u opštinama. Bivšem potpredsedniku opštinske strukture do jula je isplaćivan novac. Opštinski budžet je oštećen za 4.537€.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.