Rešenje za KiM višeslojno – ne paralelno, ali slično Dejtonu

Milovan Drecun
FOTO: Printscreen/N1

Za rešenjem za pitanje Kosova tek treba da se traga, a ono bi trebalo biti višeslojno, nalik na Dejtonski dogovor, rekao je u jutarnjem programu RTS-a Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju. Na godišnjicu usvajanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti ujedinjenih nacija poručuje da je  temeljni međunarodno-pravni dokument koji priznaje naš terotiorijalni integritet naše međunarodno priznate granice i koji predstavlja prepreku onima koji bi želeli da lažna država Kosovo stekne pun međunarodno-pravni kapacitet članstvom u UN. Zato dogovor sa Prištinom treba biti u okviru ovog dokumenta.

Na pitanje da li bi do nekakvog rešenja moglo da dođe do kraja godine, Drecun kaže da kada bi postojala politička volja na svim stranama i iskrena posvećenost traženju kompromisnog rešenja u okviru Rezolucije 1244 verovatno bi mogao da se postigne dogovor.

„Iako je to izuzetno kompleksno pitanje koje zahteva rešavanje mnogo problema i zahteva jedno specifično rešenje za situaciju u kojoj se nalazimo. Međutim, Priština jednostavno ne pokazuje spremnost, ja sam tu veliki pesimista, mi ne možemo da vidimo ni zrnce iskrene posvećenosti tome da se sa Beogradom nađe rešenje. Priština čini sve da Kosovo integriše sa Albanijom i to u praktičnom smislu. Njihov stav je da razgovori moraju da se završe, unapred definišu kako moraju da se završe razgovori, ne pitajući Beograd. Imate takozvanog premijera Hotija i takozvanog predsednika koji unapred definišu cilj i kažu da pregovori treba da se završe tako što će Srbija priznati Kosovo. Mi kažemo ne, ni pod kojim uslovima nećemo priznati ovakvu lažnu državu“, naveo je Drecun.

Za rešenjem, kaže, mora da se traga.

„Ja ga nemam i ne verujem da ga bilo ko ima. Ali moramo da tragamo. Ne postoji politička volja u Prištini, oni sada izvode jedan politički manevar koji je usmeren ka tome da se umanji pritisak koji se vrši prema njima, posebno od strane administracije Donalda Trampa, da bi se odgovornost prebacila na Srbiju i da se sačekaju izbori u Americi“, dodaje Drecun.

Male šanse da neko izvrši drastičan pritisak na Srbiju

Rešenje za KiM, smatra, mora da bude višeslojno, kao što se dešavalo u Dejtonu, ali podvlači da to nije paralela.

„Prvo je rešen generalno okvir za BiH – rečeno je opstaće kao jedinstvena država. Onda je na drugom nivou traženo unutrašnje ustrojstvo, postoje entiteti, pa na trećem nivou su bila neka specifična rešenja, kao distrikt Brčko. Imajući u vidu složenost situacije na KiM, jer Srbi ne žive samo na Severu, moramo da vidimo u kakvom će statusu da bude KiM ne izlazeći iz okvira Rezolucije 1244, a to je traganje za kompromisom“, ukazuje Drecun.

Za SAD navodi da je to završena priča, da je to država, ali ipak otvaraju jedan prostor gde bi moglo da se traži određeno rešenje.

„Sve to kada se pogleda ne dozvoljava nam da budemo optimisti da rešenje može da bude postignuto tako brzo. Imajući u vidu da je Srbija ojačala međunarodni položaj, ekonomiju, unutrašnju političku stabilnost, onda su male šanse da neko izvrši drastičan pritisak na nas, pa da nas natera da prihvatimo za nas krajnje nepovoljno rešenje“, zaključio je Drecun.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.