NVO: Osuđujemo krađu sajle sa Via Ferrata-e Berim, policija da pronađe počinioce

Foto: Slike Srbije, konkurs "100 najlepših slika Srbije", autor Dragiša Mijačić. Fotografija uslikana na deonici Via Feratta-e na Mokroj Gori u Zubinom Potoku
Foto: Slike Srbije, konkurs „100 najlepših slika Srbije“, autor Dragiša Mijačić. Fotografija uslikana na deonici Via Feratta-e na Mokroj Gori u Zubinom Potoku

Nakon što je organizacija posvećena razvoju turizma u Zubinom Potoku, Outdoor In, saopštila u ponedeljak da obustavljaju sve aktivnosti dok se ne reši pitanje krađe sajle na „Via Ferrata Berim“, grupa nevladinih organizacija sa Kosova najoštrije je osudila krađu i uništavanje ovog najatraktivnijeg turističkog proizvoda Severa Kosova i apelovali na Kosovsku policiju da što pre pronađe počinioce.

 Saopštenje prenosimo u celosti:

Pozivamo policijsku stanicu Zubin Potok i Policiju Kosova za region Sever da što pre pronađu počinioce i doprinesu efikasnom rasvetljavanju ovog slučaja.

Policiju Kosova pozivamo da pokaže odgovornost i efikasnost u svim drugim slučajevima ugrožavanja bezbednosti i uništavanja imovine na javnom prostoru, poput uništavanja staze na Malom Zvečanu, stepeništa u Zubinom Potoku, urbanog mobilijara kao i svih ostalih krivičnih dela.

 Od predstavnika opštine Zubin Potok očekujemo da ovakvo ponašanje osude a, u skladu sa svojim nadležnostima, se i angažuju na rasvetljavanju ovog slučaja, imajući u vidu da je turizam prepoznat i u strateškim dokumentima ove opštine.

 Via Ferrata Berim je postala prepoznatljiv turistički brend severa Kosova a o ovoj atrakciji izveštavali su brojni domaći i strani mediji stavivši ovaj kraj na turističku mapu Balkana ali i čitavog sveta. Institutu za teritorijalni i ekonomski razvoj (InTER) i inicijativi Outdor In pružamo podršku u daljem radu i pozivamo ih da ne odustaju od razvoja i promocije turizma na Kosovu.

Potpisnici saopštenja su Nova društvena inicijativa NSI, Crno beli svet, LINK, CSD, RTV Kim, Gračanica Online, FDMC, Kontakt Plus, ACDC, Media Centar Čaglavica, Centar za socijalne inicijative CSI, NGO Aktiv, Alternativno udruženje i Centar za razvoj zajednica.

Krađa čelične sajle u dužini od 250 metara narušava bezbednost rekreativaca na ovoj instalaciji, zbog čega iz Outdoor In-a obustavljaju ture na Ferrata-i dok policija ne pronađe počinioce, saopštili su pre dva dana. Međutim, krađa sajle do danas nije evidentirana u dnevnim izveštajima Kosovske policije:

Pročitajte još:

Outdoor In: Ukradena sajla sa Via Ferrata-e Berim; Policija da nađe počiniocePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.