Relativno mirna noć i za medicinsko osoblje u KBC K.Mitrovica

korona kovid virus crvena zona Kosovska Mitrovica Bolnica
FOTO: KoSSev

Noć je protekla relativni mirno i kada je u pitanju rad bolničkih službi, kazao je za KoSSev direktor KBC Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek, koji se pohvalio i prvim novorođenim Mitrovčaninom u novoj 2022 u ovoj ustanovi, uz najavu da se svakog trenutka očekuje i novi porođaj.

Nije bilo povećnog rada ni prijemnih odeljenja, kako se obično dešava kada su novogodišnja slavlja u pitanju. Ove godine izostala su javna okupljanja i proslave po trgovima i restoranima, što bi mogao da bude jedan od razloga za savesnije ponašanje građana.

Rad naših službi bio je redovan – celodnevan, kao i svakog dana i noći koji su pokriveni smenskim radom, navodi Elek.

Kada je u pitanju situacija sa kovidom 19, u KBC Kosovska Mitrovica trenutno se leči 30 pacijenata, od kojih je dvoje na mehaničkoj ventilaciji.

Situacija je u poslednje dve do tri nedelje unekoliko poboljšana na Severu, ali je nepredvidiva usled očekivanja širenja omikron soja, a građani nisu disciplinovani u poštovanju zaštitnih mera.

Dva pacijenta koja su na mehaničkoj ventilaciji su u veoma teškom stanju, kazao je dr Elek. On navodi da je primetan blagi pad u broju zaraženih i kliničkoj slici poslednje dve do tri nedelje kada je u pitanju rejon koji pokriva ovaj kliničko-bolnički centar, ali i opominje.

„Ovaj blagi pad ne bi trebalo da nas ohrabri pre svega iz dva razloga – ne pridržavamo se kao građani zaštitnih mera, a sa druge strane na pragu smo mogućeg širenja omikron soja. Ipak se nadam da će građani u ovoj godini savesnije da pristupe vakcinaciji“, kazao je.

Do sada je u većinski srpskim sredinama registrovano preko 8000 slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 192 ukupno od 12. marta 2020.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.