"Recipročne mere" Kosova protiv Srbije: Prvi kamioni vraćeni sa Merdara; odluka se sprovodi i na Severu

Nakon što je juče stupila na snagu odluka kosovskih institucija prema kojoj više ne priznaje sertifikate (ADR) koje je Srbija izdala za prevoz nafte i gasa, sa prelaza Merdare vraćeni su prvi kamioni sa ovim sertifikatima. Odluka kosovskih institucija sprovodi se i na prelazu Jarinje i Brnjak na Severu Kosova, potvrdio je za KoSSev portparol kosovske carine, Adriatik Staviljeci. Iako je Carina Kosova odgovorna za sprovođenje ove odluke ministarstva kosovske vlade, Staviljeci, međutim, nije želeo da da više informacija o tome da li je i koliko kamiona vraćeno sa prelaza na Severu, upućujući nas sve vreme na Vladu Kosova i kosovsko ministarstvo trgovine i industrije. Redakcija KoSSeva je informacije od Staviljecija uspela da dobije nakon više uzastopnih poziva sa dva različita broja. 

"Vi znate da sam ja  Adriatik Staviljeci i ja nisam vlada Kosova" 

Novinarka KoSSev portala je na početku razgovora sa PR predstavnikom kosovske carine, Adriatikom Staviljecijem, objasnila da zove u vezi sa odlukom kosovske vlade o "recipročnim merama", on je, međutim, prekinuvši je, rekao:

"Vi znate da sam ja  Adriatik Staviljeci i ja nisam vlada Kosova. Zovite vladu molim vas." 

Staviljeci je onda i prekinuo vezu.  

"Zašto ne pitate ministarstvo trgovine?" 

Nakon više uzastopnih poziva, sa dva različita broja, redakcija KoSSeva je uspela ponovo da kontaktira portparola Carine Kosova, da bi on najzad i potvrdio da su prvi kamioni sa srpskim ADR sertifikatima vraćeni sa prelaza Merdare. 

"Juče smo vratili prve kamione sa prelaza (Merdare)," rekao je Staviljeci, potvrdivši istovremeno da se ova odluka kosovskih institucija sprovodi i na prelazima Jarinje i Brnjak. 

Na naše pitanje da li ima informaciju koliko je kamiona vraćeno sa prelaza na Severu, Staviljeci je odgovorio: 

"Zašto ne pitate ministarstvo trgovine tamo, na primer?" 

Nakon što je novinarka redakcije KoSSeva Staviljeciju objasnila da ga je pozvala, jer je portparol kosovske carine – institucije koja sprovodi odluku kosovske vlade, Staviljeci je prokomentarisao terminologiju koju je novinarka koristila u razgovoru sa njim, a koji se vodio na engleskom jeziku. 

"Mi ne sprovodimo, mi primenjujemo odluku," rekao je on, dodajući da će "odluku sprovoditi do daljnjeg", i prekinuo vezu. 

Portparol Carine Kosova je ranije danas, u više izjava za medije, potvrdio da kosovska carina sprovodi odluku o "recipročnim merama" protiv Srbije za prevoz nafte i gasa, kao i da je kamion sa srpskim ADR sertifikatom vraćen sa prelaza Merdare. 

Informaciju o tome da kosovske institucije više ne priznaju sertifikate koje je Srbija izdala za prevoz nafte i gasa, juče je saopštio kosovski ministar finansija, Avdulah Hoti, na svom Fejsbuk profilu.

"Od danas Kosovo neće priznavati slična dokumenta koja je izdala Srbija. Odluku je počela da sprovodi Carina Kosova od ponoći, prošle noći," naveo je juče Hoti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.