REAKCIJE na čekanje Hana: „Skreću pažnju sa hapšenja osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića“

Idioti 100%
FOTO: Srpska lista

Poslanici Srpske liste od juče se nalaze u Skupštini Kosova čekajući na dolazak evropskog komesara Johanesa Hana danas kako bi ga upoznali sa „antisrpskim potezima“ Prištine, koji vode „humanitarnoj katastrofi“ srpskog naroda na KiM-u. Han nije sa njima planirao susret. Još jedan performans i prisiljavanje naroda na izrežirane proteste, preusmeravanje pažnje sa istrage ubistva Olivera Ivanovića, ocenjuju s druge strane politički oponenti Srpske liste. Da prisile svog koalicionog partnera Haradinaja da povuče odluku o povećanju carinskih dažbina na 100%, a ne Hana – dodaju.

Prespavali četiri godine, ne vidimo pomak za Srbe ako prespavaju još jednu noć

I dok od proletos „zamrzla“ Srpska lista uverava da se maći neće iz kosovskog parlamenta dok ih ne primi Johanes Han, Partija kosovskih Srba „najoštrije osuđuje“, ono što vidi kao „reklamnu kampanju Srpske Liste“, ali i njenih „mentora iz Prištine i Beograda“.

„Želja političkih amatera iz Srpske liste da zarađuju jeftine političke poene na nesreći srpskog naroda koju su sami izazvali podržavajući Vladu Ramuša Haradinaja, a koja je i uvela porez od 100%, neće doneti ništa dobro Srbima na Kosovu i ima za cilj isključivo da pažnju javnosti preusmeri sa hapšenja osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića na drugu temu kakva je porez od 100%, te da prikrije nesposobnost Srpske liste da bilo šta ozbiljno postigne za Srbe na Kosovu,“ naveli su u sinoćnjom saopštenju.

Njihov ih je lider Aleksandar Jablanović prethodno nazvao „zamrznutim oslićima„, dok sada stranka tvrdi da je Srpska lista „prespavala“ četiri prethodne godine u prištinskom parlamentu.

Ne vidimo nikakav pomak za nas Srbe ako oni prespavaju još jednu noć u tom Parlamentu

Od najveće stranke kosovskih Srba traže da se „ne krije iza srpskog naroda“ i da „ne prisiljava narod na izrežirane proteste“:

„Već da prisili svog koalicionog partnera Haradinaja na povlačenje odluke o uvođenju poreza od 100% i da poštuje svoje odluke o napuštanju kosovskih institucija i tako pokaže barem malo doslednosti u svom političkom delovanju.

Nije Johanes Han povećao takse nego koalicioni partneri Srpske liste

Da je prava adresa za Srpsku listu Ramuš Haradinaj, a ne Johanes Han, slaže se i poslanik Samostalne liberalne stranke (SLS) u Skupštini Kosova Slobodan Petrović. Iako kaže da mu „nije baš najjasnija najnovija akcija“ – poslanika Srpske liste da „se zatvore“ u zgradi kosovskog parlamenta i da čekaju da se sastanu sa evropskim zvaničnikom Johanesom Hanom, u razgovoru sa novinarom Budimirom Ničićem, kaže:

Oni su izgleda spremni da po hodnicima parlamenta jure Johanesa Hana da mu kažu da povećanje taksi nije dobar potez. Pa nije Johanes Han povećao takse nego koalicioni partneri Srpske liste

„Stav Evropske unije i Hana je, čini mi se, poznat, a to je da takse treba da se ukinu. Mislim da je sasvim logično da Johanes Han razgovara sa onima koji su uveli takse i pokuša da ih ubedi da ih ukinu, ili, jedino ako se poslanici Srpske liste kao partneri vladajuće koalicije ne osećaju odgovornim za povećanje tih taksi.“

Samostalna liberalna stranka, podseća Petrović, „bila je zabrinuta za položaj srpske zajednice i pre ove ‘igre’ sa taksama, a posebno danas“.

Neka izađu iz vlade i skupštine da bi im se poverovalo

„To će biti još jedna od predstava koju ovih dana imamo prilike da vidimo, pre svega od strane vlasti u Beogradu i naravno – Srpske liste ovde, a koja ništa ne radi bez vlasti iz Beograda,“ u izjavi za KoSSev kaže narodni poslanik u srpskom parlamentu i predsednik lokalnog opozicionog pokreta „Otadžbina“ Slaviša Ristić.

Osim „političkog marketinga pred (eventualne) vanredne izbore u Srbiji“, to neće dati, kaže, druge rezultate, na žalost.

Srpska lista, ukoliko želi da napravi iskren potez i da uveri javnost da su iskreni – da bi im se uopšte poverovalo – moraju da izađu iz kosovske skupštine i vlade, a ne da prave performans

On dodaje da ne vidi svrhu njihovog sedenja u kosovskoj vladi, kao što je nije ni video kada su ulazili u vladu Ramuša Haradinaja, odnosno, formirali je.

Na opasku da je sam šef Srpske liste saopštio da su na Severu prestale da postoje kosovske opštinske administracije, te da je njegov i kolega i sugrađanin – Stevan Vulović rekao da u njihovoj opštini ne postoji više nijedna kosovska institucija – nakon što je pet godina, u dogovoru sa Beogradom – gasio kosovske institucije, Ristić odgovara da bi „voleo da je to tako“, ali da nije siguran.

Na potezu su sada pre svega ministri i poslanici Srpske liste, predviđa.

„Naredni dani će pokazati da li na Severu postoje kosovske institucije kao prvo, odnosno, da li će nastaviti da primaju kosovske plate. Voleo bih da je to tako, ali nisam siguran. Takođe, jedno je potez gradonačelnika i lokalnih samouprava, a drugo je centralni nivo. Pre svega se očekuje da poslanici i ministri napuste svoja mesta a ne da govore kako zamrzavaju učešće,“ rekao je Ristić za KoSSev.

Povezani članci:

Poslanici Srpske liste spavaće u Skupštini Kosova do dolaska Johanesa Hana

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.